Vårdpersonal felkönade patienter i journalanteckningar
DO gör bedömningen att det har varit fråga om diskriminering när vårdpersonal har felkönat patienter i journalanteckningar. DO begär nu att regionerna ska betala diskrimineringsersättning till personerna.
Det handlar om två personer vid två olika tillfällen. Ett fall gäller en journalanteckning efter ett fysiskt läkarbesök och det andra fallet gäller en journalanteckning efter chatt-kontakt med vårdpersonal på 1177 Vårdguiden. I båda fallen har patienterna informerat vårdgivarna om vilket kön de identifierar sig som och vill bli benämnda med.
Regionerna har i båda fallen hänvisat till att användningen av fel kön i journalanteckningarna har skett utan avsikt att diskriminera. DO:s bedömning är att bemötandet i att felköna patienterna har inneburit en integritetskränkning i och med att personernas könsidentitet inte har respekterats. DO anser att personerna har utsatts för diskriminering som har samband med diskrimineringsgrunderna kön och könsöverskridande identitet eller uttryck.
– I bemötande av patienter är det rimligt att kräva att vårdpersonal inte benämner dem med fel könsidentitet, tvärtemot det som patienten påtalat, säger Sofie Rykowski, jurist på DO:s processenhet.
Regionerna har nu till den 12 januari på sig att ta ställning till DO:s krav.
Fakta:
I diskrimineringslagen avses med kön att någon är kvinna eller man. Även den som avser att ändra eller har ändrat sin könstillhörighet omfattas av diskrimineringsgrunden kön (1 kap. 5 § 1 och andra stycket DL).
Med diskrimineringsgrunden könsöverskridande identitet eller uttryck avses att någon inte identifierar sig som kvinna eller man eller genom sin klädsel eller på annat sätt ger uttryck för att tillhöra ett annat kön (1 kap. 5 § 2 DL).
DO 2023/7040
DO 2023/7038
Nyckelord
Kontakter
Clas LundstedtPressansvarig
Foto: Hans Alm
DO arbetar för ett samhälle fritt från diskriminering.
Läs mer om vår verksamhet på www.do.se.
Följ Diskrimineringsombudsmannen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Diskrimineringsombudsmannen
DO samarbetar med andra myndigheter i Almedalen: DO Lars Arrhenius: Hotet mot mänskliga rättigheter kräver samlade krafter17.6.2025 13:02:34 CEST | Pressinbjudan
Diskrimineringsombudsmannen deltar även i år vid Almedalsveckan, den här gången tillsammans med tre andra myndigheter. På Torget för mänskliga rättigheter och demokrati ordnar Diskrimineringsombudsmannen, Forum för levande historia och Institutet för mänskliga rättigheter en dag fullspäckad av seminarier och samtal.
Skola diskriminerade barn med funktionsnedsättning27.5.2025 08:57:00 CEST | Pressmeddelande
Det var fråga om diskriminering som har samband med funktionsnedsättning när en skola i Blekinge nekade ett barn plats på skolan. Den bedömningen gör DO som nu begär att bolaget som driver skolan ska betala 100 000 kronor i diskrimineringsersättning.
Skola lyckades inte stoppa rasismen – elev utsatt för trakasserier i två år12.5.2025 09:03:00 CEST | Pressmeddelande
En elev utsattes regelbundet för rasistiska trakasserier av andra elever på skolan under två års tid. Trots att skolan gick in med vissa åtgärder lyckades man inte sätta stopp för de rasistiska glåporden och våldet. Diskrimineringsombudsmannen bedömer att skolan brustit i sin utrednings- och åtgärdsskyldighet och begär att skolans huvudman ska betala diskrimineringsersättning till eleven.
DO framställer krav i två ärenden som rör diskriminering i samband med bussresor8.5.2025 08:57:00 CEST | Pressmeddelande
DO har i två aktuella ärenden bedömt att det har varit fråga om diskriminering när personer som använder rullstol har missgynnats i samband med bussresor. I det ena fallet har personen ifrågasatts samt blivit frånåkt, och chaufförerna har saknat kompetens i hur en rullstol ska spännas fast i bussen. I det andra fallet har chauffören saknat kompetens i hur bussens lift fungerar vilket innebar att personen i fråga behövde krypa ombord på bussen för att kunna åka med.
Diskriminering när region inte tillhandahöll teckenspråkstolk för hjärtpatient7.5.2025 08:53:00 CEST | Pressmeddelande
Det var diskriminering i form av bristande tillgänglighet när en döv patient som akut lagts in på Akademiska sjukhuset i Uppsala inte fick tillgång till teckenspråkstolk. Den bedömningen gör DO och begär nu att regionen ska betala diskrimineringsersättning till patienten.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum