Lantmäteriet

Samhällets förändring syns i de historiska kartorna

Dela

Genom att studera skifteskartorna går det att se hur samhället har utvecklats under århundrandena. Men kartorna är inte bara historiskt intressanta, på många platser är det fortfarande dessa gamla kartor som visar var fastighetsgränserna går.

Ett utsnitt från en storskifteskarta över Telestad
Ett utsnitt från en storskifteskarta över Telestad

En plats av många där förändringarna syns tydligt är Telestad utanför Växjö i Småland, som genomgått både storskifte och laga skifte. Vid storskiftet 1766 lades åkrarna ihop med målet att varje gård skulle bestå av högst fyra skiften åker och fyra skiften äng. Knappt femton år senare, 1780, gjordes motsvarande skifte för byns skogsmark, de så kallade utägorna.

År 1850 genomförde man ett nytt skifte i byn, laga skifte, där gårdarnas mark samlades ihop i större sammanhängande delar. Här räckte det att en enda markägare ville genomföra skiftet för att det skulle bli av. Laga skifte genomfördes 1827–1928 i stora delar av landet.

Kartorna som lantmätarna använde sig av i fält förvarades på länskontoren. Byn fick en kopia och ytterligare en kopia skickades till Lantmäteriets huvudkontor.

– Storskifteskartorna kan gälla än idag förutsatt att inga nyare reformer eller förrättningar har genomförts på platsen. Då kan det till exempel vara placeringen av råstenar på dessa gamla kartor som fortfarande anger fastighetsgränserna, säger Lena Norberg, produktutvecklare på Lantmäteriet.

Men just när det gäller byn Telestad finns det nyare gränser i och med att byn senare genomförde laga skifte.

Vill du se hur din hembygd ha förändrats? I Lantmäteriets e-tjänst Historiska kartor finns mer än en miljon digitaliserade historiska kartor som är gratis att ladda ner.

Kontakter

Bilder

Bildsekvens som visar utvecklingen i byn telestad
Bildsekvens som visar utvecklingen i byn telestad
Ladda ned bild

Om oss

Lantmäteriet bidrar till ett hållbart samhällsbyggande och ekonomisk utveckling. Vi skapar förutsättningar för att man tryggt ska kunna köpa, äga och sälja fastigheter. Det är via oss du kan söka, hitta och använda geografisk information och fastighetsinformation. Vår expertis och våra tjänster är grunden för att samhällsplanering, fastighetsmarknad och information om natur, vägar och platser ska fungera och vara tillförlitlig.
Lantmäteriet har omkring 2 000 medarbetare fördelade på cirka 50 orter. Huvudkontoret ligger i Gävle.

Följ Lantmäteriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantmäteriet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye