Julens stipendiater på Dramaten utsedda

Dela

I dag, tisdagen den 19 december, delades julens stipendier ut vid en tillställning i Marmorfoajén på Dramaten. Stipendierna och mottagarna var denna gång: 

Alejandro Leiva Wenger
Alejandro Leiva Wenger Foto: Sofia Runarsdotter

Daniel Sachs Dramatikerstipendium  
delas årligen ut till en dramatiker som på Dramaten gjort en särskild insats. Stipendiet fokuserar på manuset – dess höjd, originalitet och relevans. Stipendiet är ägnat att särskilt uppmärksamma dramatikerns arbete vid teatern och inte fokusera på gestaltningen och de senare delarna av teater-processen. Det skrivna ordet är, oftast, dramatikens rötter. Stipendiet, som är på 30 000 kr, går i år till dramatikern Alejandro Leiva Wenger. Ur motiveringen:
Vem är egentligen svensk och vad är en typisk svensk berättelse? Våra nationella identiteter luckras upp och förskjuts sakta över år och generationer. Så har det alltid varit. Sverige blir med tiden ett mindre homogent land, rikare på erfarenheter, kulturyttringar och livsberättelser. I brytpunkten mellan dessa erfarenheter, stoltheten kring rötterna, ambitionen att integreras i något större, språkets betydelse som bärare av identitet, förstånd och missförstånd – uppstår varje dag den komplicerade och gränslösa mellanmänsklighet som utgör samtidens ständigt föränderliga Sverige. Detta möte skildras med stor värme och omtanke och dessutom språklig fingertoppskänsla och humor av 2023 års Dramatikerstipendiat Alejandro Leiva Wenger i manuset till ”Pappas Födelsedag”.

Daniel Sachs Egensinnighetsstipendium
är ett årligen utdelat resestipendium på 30 000 kronor som ska användas till någon sorts resa – inre resor går också bra. Årets stipendium tilldelas KonstAB. Ur motiveringen:  
Teater är en existentiell del i ett öppet demokratiskt samhälle. Teater kräver finansiella resurser och i en tid då allt ska besparas och det dessutom finns tendenser till att ifrågasätta teaterns egenvärde så är de ekonomiska förutsättningarna ovanligt närvarande. Vad får vi för pengarna egentligen? Frågar en del överrationalistiska kulturpolitiker och andra versioner av ”economic man”. Offentligfinansierad kultur ska rättfärdiga sin existens på fler än ett sätt. Otroligt befriande då att vända på kuttingen och göra teater av ekonomi och skapa ett meta-angreppssätt där teatern klär sig i den ekonomiska världens kläder och ställer allt på ända. Egensinnigt? Ja nåt alldeles rasande egensinnigt. 2023 års egensinnighetsstipendium går till KonstAB för ”Konstabs Ingmar Bergmans Såsom i en spegel”.

Elmlund-Odelius-Svensson 
som ges till konstnärligt verksamma som har fyllt 50 år. Stipendiesumman är 40 000 kronor och tilldelas i år: Jakob Eklund, César Sarachu och Erika Blomberg.

Oscar Lindgrens stipendium 
ges till personer som främjar den dramatiska konsten och är under 45 år med minst två års anställning. Stipendiesumman är 50 000 kr för fem års anställning och 25 000 kr för två års anställning och går i år till: Robin Auoja, Karin Franz Körlof, Rakel Benér Gajdusek, Tina Pour-Davoy, Joel Valois, Marcus Vögeli och Julia Bertlwieser.

Tomtestipendiet
som tilldelas anställd med stor känsla för att ge bästa service till arbetskamrater och/eller publik. Stipendiesumman är 6 000 kronor och tilldelas i år: Elin Callmer.

Kontakter

Bilder

KonstAB/Ossian Melin, Filip Aladdin, Elin Klinga (Dramatens ensemble) och Anton Hellström.
KonstAB/Ossian Melin, Filip Aladdin, Elin Klinga (Dramatens ensemble) och Anton Hellström.
Foto: Dramaten
Ladda ned bild
Alejandro Leiva Wenger
Alejandro Leiva Wenger
Foto: Sofia Runarsdotter
Ladda ned bild

Om oss

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Interim vd är Ann-Sofie Lindahl och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.

Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Teaterchefen svarar på besökarnas frågor under Kulturnatten23.4.2025 14:01:50 CEST | Pressmeddelande

Kulturnatten går av stapeln lördagen den 26 april och Dramaten öppnar dörrarna till teaterhuset. Besökarna ges möjlighet att uppleva scener från aktuella föreställningar, gå på guidade visningar och de yngre får prova på teateraktiviteter i Lejonkulan och Målarsalen. På Stora scenen svarar teaterchefen Mattias Andersson på besökarnas frågor tillsammans med skådespelarna Ingela Olsson, Lena Endre, Electra Hallman och Nemanja Stojanović.

Sverigepremiär för [BLANK] av Alice Birch14.4.2025 10:56:20 CEST | Pressmeddelande

Alice Birch är en av Storbritanniens mest uppmärksammade dramatiker som skrivit för succéserier som Succession och Normal People. Nu sätts hennes pjäs [BLANK] upp i Sverige för första gången. Tio skådespelare, däribland Julia Dufvenius, Livia Millhagen och Lotta Tejle, gestaltar kvinnor som utsatts för våld – offer, överlevare och förövare. I ett kalejdoskop av scener möts kvinnor som älskar, går under och går vidare. Sverigepremiär den 8 maj på Stora scenen, regi av Maria Åberg.

Höstens repertoar på Dramaten 20259.4.2025 10:30:00 CEST | Pressmeddelande

En ospelbar komedi av William Shakespeare, Das Kapital som dansteaterföreställning, uppmärksammat gästspel från Ungern och en scenisk installation av nobelpristippad ungersk författare. Den kroatiske regissören Oliver Frljić är tillbaka med en fransk klassiker och Unga Dramaten presenterar nyskriven monolog av Sandra Beijer. Pjäsernas pjäs med Gustav Lindh och Gizem Erdogan blir sista produktionen på scenen Elverket. Detta och mycket mer på Dramaten i höst.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye