Höjd ersättning till apoteken för att hantera receptbelagda läkemedel

Dela

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har beslutat att höja den ersättning som apoteken får för att hantera receptbelagda läkemedel på apotek. Beslutet om höjningen baseras på den succesivt försämrade lönsamheten apoteken har haft över tid.

Gunilla Rönnholm, enhetschef
Gunilla Rönnholm, enhetschef

- Vi bedömer att lönsamheten i branschen är på en nivå som gör apotek sårbara för kostnadsökningar. För att skapa förutsättningar för fortsatt god tillgång till apoteksservice för patienterna, höjer vi ersättningen som apoteken får för att hantera receptbelagda läkemedel, den så kallade handelsmarginalen, säger Gunilla Rönnholm, enhetschef på TLV.

Den höjda handelsmarginalen innebär att apotekens intäkter sammantaget höjs med cirka 658 miljoner kronor per år. Handelsmarginalen ökar på helårsbasis från 5,6 miljarder kronor till 6,3 miljarder kronor.

I den årliga rapporten om apoteksmarknadens utveckling som TLV publicerade i september 2023, redovisas en bedömning av apoteksmarknadens samlade ekonomiska behov och att handelsmarginalen behöver höjas. Apoteksmarknaden har under flera års tid haft en försämrad lönsamhet och TLV:s prognos fram till 2025 visar att apotekens ekonomiska förutsättningar fortsatt utmanas. Myndigheten uppskattar att fler än vart tionde apotek är i riskzonen och kan som yttersta åtgärd läggas ner om de får ökade kostnader, utan att få motsvarande ökade intäkter.

- Apotekens kostnader har ökat i större omfattning än intäkterna. En stor del av apotekens varor har fastställda priser vilket begränsar möjligheten för apoteken att kompensera sig för kostnadsökningarna genom att höja priser direkt till kunder. Det är framför allt ökad inflation som påverkar bland annat personal- och lokalkostnader, men även en svagare svensk kronkurs och minskad parallellhandel, som bidrar till den minskade lönsamheten, säger Gunilla Rönnholm

Höjningen kommer att gälla för priser på apotek från 1 mars och 1 maj

Beslutet innebär ändringar i myndighetens föreskrifter om handelsmarginal för läkemedel och andra varor som ingår i läkemedelsförmånerna (TLVFS 2009:3). TLV har beslutat att ersättningen i samtliga prisgrupper höjs. Samma förändring av ersättningen gäller för både läkemedel utan generisk konkurrens och med generisk konkurrens. Därutöver föreslår TLV att den extra ersättning som apoteken får för att expediera generiskt utbytbara läkemedel, det vill säga läkemedel som ingår i periodens vara-systemet, ska höjas.

Ändringarna träder i kraft 1 februari 2024 för att sedan tillämpas på priser på apotek från och med 1 mars 2024. Detta gäller för samtliga läkemedel utom för den extra ersättning apoteken får för att expediera läkemedel med generisk konkurrens inom periodens vara-systemet. Föreskriftsändringen för läkemedel med generisk konkurrens träder i kraft den 1 april och börjar tillämpas på priser på apotek från och med 1 maj 2024.

Priserna på stomi- och förbrukningsartiklar ändras inte.

Om handelsmarginalen

TLV har i uppdrag att skapa förutsättningar för en väl fungerande apoteksmarknad och gör årliga uppföljningar av marknadens utveckling. Myndigheten analyserar bland annat tillgänglighet, service och lönsamhet. Vid bedömning om handelsmarginalen ligger på en rimlig nivå ser TLV till apotekens kostnader och intäkter för hela verksamheten (det vill säga läkemedel, receptfria läkemedel och handelsvaror), samt hur tillgängligheten till apoteksservice påverkas på sikt.

Ersättningen till apoteken beror på apotekens inköpspris (AIP) per förpackning. Exempelvis höjs ersättningen för att hantera ett läkemedel utan generisk konkurrens som har ett AIP på 50 kronor med 4,75 kronor per förpackning, samtidigt som ersättningen för ett läkemedel som kostar 50 000 kronor i AIP höjs med 252 kronor per förpackning. (Se kompletta tabeller nedan)

Skillnaden mellan den nuvarande och föreslagna handelsmarginalen framgår nedan.

null
Nuvarande och kommande och beslutad handelsmarginal för läkemedel utan generisk konkurrens – gäller från 1 mars

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Följ Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket

TLV lämnar förslag för att stärka krisberedskapen på hela apoteksmarknaden2.1.2024 09:30:00 CET | Pressmeddelande

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) lämnar förslag till regeringen för att stärka beredskapen som omfattar hela apoteksmarknaden. Det innebär bland annat att en aktörsgemensam samverkan för apoteksmarknaden utvecklas vidare och att 300 apotek ska kunna utses till beredskapsapotek. Detta för att allmänheten ska få tillgång till apoteksservice inom ett rimligt avstånd vid kommande kriser.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye