Civil Rights Defenders

Iransk medborgare döms för folkrättsbrott och mord – Civil Rights Defenders kommenterar

Dela

En iransk medborgare dömdes idag i Svea hovrätt för folkrättsbrott och 24 fall av mord för sin inblandning i massavrättningar av politiska fångar Gohardasht-fängelset i Iran 1988. Domen är historisk och en seger för brottsoffer och de många människor som påverkats av övergreppen. Civil Rights Defenders har bevakat rättegången på plats i rättssalen i över två års tid, först i tingsrätten och nu i hovrätten.  

– Det är en viktig dom som har stor betydelse för att kunna ställa förövare till svars. Det rör sig om oerhört allvarliga brott som ingen tidigare hållits ansvarig för. Domen från Svea hovrätt ger brottsoffer och de många som drabbats någon form av rättvisa och upprättelse, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders. 

Rättegången i Svea hovrätt gäller de massavrättningar av politiska fångar som ägde rum i Iran sommaren 1988. Den nu dömde mannen, en iransk medborgare, dömdes i juli förra året till livstids fängelse av Stockholms tingsrätt för delaktighet i brotten. Den fällande tingsrättsdomen överklagades därefter till Svea hovrätt som nu i huvudsak fastställer tingsrättens dom och finner den tilltalade skyldig till folkrättsbrott och mord.

– Denna rättsprocess som har pågått i snart fyra års tid har satt ljuset på massavrättningarna i Iran på 80-talet och har gjort det möjligt för brottsoffer att komma till tals. Att överlevande och drabbade får berätta sin historia är viktigt för att de ska ha möjlighet till upprättelse. Det rör sig om mycket allvarliga brott, men där förövarna under lång tid gått fria. Att rättegången genomförts är viktigt för att kunna fastställa ansvar och fakta, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.

En unik rättegång 

Rättegången i Sverige är den första i sitt slag i världen – fram tills nu har ingen ställts till svars för de massavrättningar och den tortyr av politiska fångar som ägde rum i Iran under 80-talet. Fallet är även mycket ovanligt i en svensk kontext. Hittills har majoriteten av de åtal om folkrättsbrott som väckts i Sverige riktat sig mot individer som varit bosatta i Sverige.

– Möjligheten att pröva sådana här fall i andra länder än där brotten begåtts är ofta avgörande för att de ansvariga ska kunna ställas till svars och för att överlevande ska få någon sorts upprättelse. Många gånger saknar de länder där övergrepp begåtts förmåga eller vilja att hantera brotten och den internationella brottmålsdomstolen är inte heller alltid en möjlighet, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.

Enligt principen om universell jurisdiktion kan Sverige utreda, åtala och pröva personer som misstänks för folkrättsbrott, trots att det saknas en koppling till Sverige.

– Vi ser fler och fler processer med principen om universell jurisdiktion som grund och vi kommer troligtvis att se fler liknande processer framöver, även i Sverige, både avseende händelser i Iran och i andra delar av världen, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.

Vad händer nu? 

Påföljden för den dömde mannen är livstids fängelse och i avvaktan på att domen kan verkställas kommer han att hållas kvar i häkte. Hovrättens dom kan överklagas till Högsta domstolen fram till och med den 16 januari 2024.

Civil Rights Defenders sammanfattar domen  

I veckan kommer Civil Rights Defenders att publicera en detaljerad sammanfattning över hovrättsdomen på vår hemsida.

Kontakta oss  

Civil Rights Defenders jurister kan kommentera domen. Vi har inte varit involverade i rättsprocessen, däremot har vi nära följt och skrivit rapporter om rättegången. Vi kan bland annat förklara domens innebörd och vikten av ansvarsutkrävande och upprättelse för brottsoffer, och hur förövare som begått folkrättsbrott i andra länder kan ställas till svars i Sverige. 

Kontakta oss på 076 576 27 62 / press@crd.org   

Nyckelord

Bilder

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

“Fler barn kommer att sättas i förvar” – kritik mot EU:s nya migrationspakt11.4.2024 13:12:34 CEST | Pressmeddelande

Igår röstades Europeiska unionens migrations- och asylpakt igenom i parlamentet efter flera års förhandlingar. Den undergräver rätten till asyl och kommer att leda till kraftigt ökat lidande för migranter och asylsökande, menar människorättsorganisationen Civil Rights Defenders som har granskat pakten. – Migrationspakten hindrar människor att söka och få skydd från krig och förföljelse. Fler barn och vuxna kommer att sättas i förvar och rättsosäkra asylprocesser kommer att öka, säger Martin Nyman, senior jurist på Civil Rights Defenders.

Syrisk brigadgeneral inför rätta i Sverige11.4.2024 08:45:00 CEST | Pressmeddelande

På måndag inleds en rättegång i Stockholms tingsrätt mot en tidigare brigadgeneral i den syriska armén. Mannen står åtalad för medhjälp till folkrättsbrott i Syrien och är den högst rankade militära tjänstemannen att ställas inför rätta i en europeisk domstol för folkrättsbrott i Syrien. Rättegången är också den första i Europa att behandla krigsbrott begångna inom ramen för den syriska regeringens krigföring och handlar om urskillningslösa attacker som drabbat civila. Med nära 200 000 syrier i Sverige är målet relevant för många. Civil Rights Defenders finns därför på plats för att bevaka rättegången och kan kommentera målet utifrån ett folkrättsperspektiv.

Risk för diskriminering och godtyckliga polisingripanden – kritik mot förslag om visitationszoner15.12.2023 13:02:09 CET | Pressmeddelande

Utökade befogenheter för polisen att kroppsvisitera och genomsöka fordon utan brottsmisstanke ökar risken för kränkningar av den personliga integriteten och diskriminerande etnisk profilering. Det menar Civil Rights Defenders och pekar samtidigt på regeringens skyldighet att garantera rättssäkerheten och likabehandling. Igår överlämnades utredningen om visitationszoner till regeringen och nu riktas kritik mot flera av förslagen. – Förslagen i utredningen stillar inte vår oro för att visitationszoner kommer att vara integritetskränkande och leda till diskriminering. Vi vet att polisen använder sig av diskriminerande kontroller, och förslaget om visitationszoner bör inte genomföras innan vi har en diskrimineringslag på plats som också omfattar diskriminerande åtgärder av polis, säger Aida Samani, senior jurist på Civil Rights Defenders.

Förlust i Arbetsdomstolen: Kvinna nekad arbete på grund av slöja – plagget anses provocera13.12.2023 13:50:01 CET | Pressmeddelande

I dag kom domen i fallet där Civil Rights Defenders stämt en arbetsgivare för att ha nekat en muslimsk kvinna arbete på grund av att hon bar slöja. Arbetsdomstolen gav arbetsgivaren rätt. – Vi är besvikna över domen. Policyer som förbjuder slöja är problematiska ut ett diskriminerings- och religionsperspektiv. Det drabbar muslimska kvinnor oproportionerligt och nekar dem möjligheter på arbetsmarknaden på ett sätt som vi menar står i strid med lagstiftningen, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye