PRO-Pensionärernas Riksorganisation

Nästan en tredjedel av Stockholms läns pensionärer har minskat matinköpen på grund av höga priser

Dela

Matpriserna fortsätter att stiga. Enligt SCB har prisnivån ökat med nästan 26 procent på två år. En ny medlemsundersökning från PRO, Pensionärernas riksorganisation, visar att hela 29 procent av pensionärerna i Stockholms län har fått minska sina matinköp på grund av de högre livsmedelspriserna. 

 

Åsa Lindestam, ordförande PRO. Foto: Anneli Nygårds.
Åsa Lindestam, ordförande PRO. Foto: Anneli Nygårds.

– De här siffrorna gör mig ledsen och arg. Det blir nu allt tydligare att skenande matpriser i Stockholms län försvårar för pensionärer att få ihop ekonomin så pass mycket att till och med baskonsumtion som mat påverkas negativt, säger Åsa Lindestam, ordförande för PRO.

Många nyblivna pensionärer får idag ut mindre än hälften av den lön de tidigare haft i inkomstpension. PRO driver därför frågan om en höjning genom att inbetalningarna till pensionssystemet ökar. Dessutom behöver det finnas en ”gas” som gör att det går att betala ut stora överskott ur pensionsfonderna, på samma sätt som pensionen idag tillåts att sjunka när ekonomin går dåligt.

– Alla måste kunna leva på sin pension när man jobbat ett helt liv. För att det ska bli så måste politikerna ta pensionsfrågan på större allvar än de gör idag och se till att inkomstpensionerna höjs, säger Åsa Lindestam.

Inför nästa år kommer garantipensionen öka i takt med inflationen och bli drygt 9 procent högre, vilket är bra. Däremot höjs inkomstpensionen bara med 1 procent 2024.

– Det här betyder framför allt att de flesta pensionärer får ännu mindre köpkraft när matpriserna stiger snabbare än pensionen, säger Åsa Lindestam, ordförande för Pensionärernas riksorganisation, PRO.

Om Pensionärsbarometern:
PRO:s Pensionärsbarometer undersöker allmänhetens och de egna medlemmarnas syn på viktiga frågor för pensionärer. Den webbaserade undersökningen till medlemmar i åldern 65 år och uppåt genomfördes under 22 maj–18 juni 2023. 6021 personer över 65 år i Stockholms län svarade på frågan med följande resultat. Avrundning kan göra att summan av svaren inte blir 100 procent.


I vilken utsträckning har du fått minska matinköpen på grund av de högre livsmedelspriserna?

 

I mycket hög utsträckning: 4 procent

I ganska hög utsträckning: 25 procent

I ganska låg utsträckning: 43 procent

I mycket låg utsträckning: 25 procent

Tveksam, vet ej: 3 procent

Kontakter

Följ PRO-Pensionärernas Riksorganisation

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från PRO-Pensionärernas Riksorganisation

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye