Titta – här är tre arter det gick bra för under 2023
Ofta rapporteras det om djurarter som minskar eller hotas.
Men den helhetsbilden av den biologiska mångfalden är inte nattsvart. Det finns många arter som ökar i antal.
Exempelvis är steglits, gulärla och silvertärna tre fågelarter som det går bra för, rapporterar Svenska Jägareförbundet.
Även om mycket ser dystert ut för Sveriges fåglar finns det också de arter som gynnas av de snabbt förändrade förutsättningarna. De mest påtagliga exemplen på vinnare under, senaste decennierna återfinns hos stora fåglar som gäss och rovfåglar. Men även inom andra grupper av fåglar finns det arter ökar i antal i landet Ofta är det svårt att peka ut enskilda faktorer som förklarar antalsförändringar inom fågelpopulationer men de stora drivkrafterna återfinns oftast i klimatförändringar eller människans brukande av naturen.
Inom Svensk Fågeltaxering övervakas förändringar i de svenska fågelbeståndens storlek kontinuerligt.
Gulärla
Denna vackert gula fågel är kanske inte något alla naturintresserade ser varje dag. Men gulärlan finns dels i en nordlig typ i fjällen och en sydlig i odlingslandskapet i söder. Framförallt de sydliga gulärlorna har ökat under 2000-talet. Man trodde länge att gulärlorna i söder var specialiserade för ett liv i hag och ängsmarker och därför skulle minska med det industrialiserade jordbruket. Antingen var dessa antaganden fel eller så lyckades arten anpassa sig för arten ökar fortfarande i jordbrukslandskapet. Mycket pekar på att gulärlan lyckades ställa om och dra nytta av vissa jordsbruksgrödor t.ex. rapsfält.
Steglits
Steglitsen är en fågel som många som inte kallar sig fågelskådare ofta reagerar på. Den är färgglad och uppträder ofta när människor. Många kan därför luras att tro att det är förrymda burfåglar vilka de absolut inte är. Arten har uppvisat ett en fantastisk tillväxt i Sverige under de senaste decennierna och förklaringen är sannolikt förknippad med klimatförändringar som gynnat denna art på flera sätt. Steglitsen äter framförallt frön och kan därför stanna i Sverige året runt om det inte är för kallt.
Silvertärna
Detta är den fågelart som brukar beskrivas som Sveriges mest flyttande fågel då den kan häcka på Nordpolen men övervintra på sydpolen. Häckande par kan finnas i allt från fjällsjöar till yttersta kustbandet. Arten har ökat kraftigt i Östersjön och sannolikt kan detta förklaras med artens diet. Silvertärnan föredrar småfisk och dessa, inte minst storspigg, frodas i dagens Östersjön där rovfiskarna, av olika anledningar, minskar snabbt.
Nyckelord
Kontakter
Magnus RydholmKommunikationschef Svenska Jägareförbundet
Foto: Madeleine Lewander
Niklas LiljebäckFågel- och kommunikationssamordnare Projekt Fjällgås, Vilt&Vetande
Tel:010-5847680niklas.liljeback@jagareforbundet.seBilder
Länkar
Följ Svenska Jägareförbundet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska Jägareförbundet
Flest viltolyckor sker under vintern21.11.2024 08:41:30 CET | Pressmeddelande
Under den mörka årstiden sker flest viltolyckor med viltarter som älg, hjort, rådjur, vildsvin och älg. – Många djurarter rör sig vid skymning och gryning. När skymning och gryning sammanfaller med tidpunkten när människor åker till och från sin arbetsplats ökar viltolyckorna, säger Jesper Einarsson, ansvarig för Viltolycksarbetet på Svenska Jägareförbundet.
Svenska Jägareförbundet: Så kan du rapportera stora rovdjur14.11.2024 09:39:34 CET | Pressmeddelande
Det enklaste sättet för en privatperson att bidra med fakta om de stora rovdjuren är att ladda ned en app som heter Skandobs. I den kan man sedan enkelt registrera allt från spår, spillning eller om du sett en björn, lo, varg eller järv. – Det går bra att rapportera i appen Skandobs året runt. Men det är observationer från 1 oktober till 28 februari för lo, 1 oktober till 31 mars för varg samt 1 februari till 31 juli för järv som räknas till länsstyrelsernas kvalitetssäkrade rapport, säger Jonatan Lilja, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.
Oetiskt att tillåta drönare vid jakt19.9.2024 15:54:07 CEST | Pressmeddelande
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) vill tillåta användning av drönare vid skyddsjakt efter vildsvin. Förslaget är ute på remiss och Svenska Jägareförbundet protesterar högljutt. – All form av jakt ska vara hållbar och ske på ett etiskt sätt. Förslaget – att tillåta motordrivna hjälpmedel – bryter mot all jaktetik och svensk jakttradition, säger förbundsordförande Peter Eriksson.
Nu startar en älgjakt präglad av försiktighet28.8.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sedan några år tillbaka startar älgjakten i norra Sverige med fast datum 1 september. I år infaller jaktstarten därmed nu på söndag. Många jägare verkar vilja ta ännu mer ansvar och vara extra försiktiga med att skjuta stora produktiva älgar med anledning av en minskad älgstam.
Lämna nyfödda djurungar ifred22.4.2024 09:37:15 CEST | Nyheter
Den gulliga ankungen, rävvalparna på håll eller det söta rådjurskidet ser ut att vara ensamt och övergivet. Men det är det inte. Gå därifrån, lämna det ifred.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum