Akademiska sjukhuset

Nu ska alla gravida i Uppsala erbjudas tidigt ultraljud

Dela

Från den 15 januari erbjuds alla gravida i Uppsala län ett tidigt ultraljud mellan graviditetsvecka 11 och 13. Syftet med ultraljudsundersökningen, som är kostnadsfri, är att bedöma hur långt graviditeten har gått, hur många foster det finns och att tidigt kunna se allvarliga fosteravvikelser.

Från den 15 januari erbjuds alla gravida i Uppsala län ett tidigt ultraljud mellan graviditetsvecka 11 och 13. Syftet med ultraljudsundersökningen är att bedöma hur långt graviditeten har gått, hur många foster det finns och att tidigt kunna se allvarliga fosteravvikelser.
Från den 15 januari erbjuds alla gravida i Uppsala län ett tidigt ultraljud mellan graviditetsvecka 11 och 13. Syftet med ultraljudsundersökningen är att bedöma hur långt graviditeten har gått, hur många foster det finns och att tidigt kunna se allvarliga fosteravvikelser. Johnér bildbyrå

– Tidigare har det bara funnit möjlighet till en tidig ultraljudsundersökning i samband med KUB-undersökning som undersöker sannolikheten för att barnet har en kromosomavvikelse. Kvinnosjukvården på Akademiska sjukhuset vill nu ge möjlighet till en tidig ultraljudsundersökning för alla, även om man inte vill ha en sannolikhetsbedömning av kromosomavvikelser, säger Mårten Ageheim, medicinskt ledningsansvarig läkare inom fostermedicin på Akademiska sjukhuset.

Liksom tidigare har gravida kvinnor möjlighet att välja att göra en KUB-undersökning (kombinerat ultraljud och blodprov) i samband med det tidiga ultraljudet.

– När gravida nu erbjuds ett tidigt ultraljud i Region Uppsala är det i enlighet med Socialstyrelsens nationella riktlinjer. All fosterdiagnostik är frivillig, men det är bra att alla får möjlighet att göra det. Detta innebär många fördelar för förlossningsvården, som att man exempelvis kan datera graviditeten mer tillförlitligt, säger Malin Sjöberg Högrell, sjukhusstyrelsens ordförande (L), Region Uppsala.

Det tidiga ultraljudet innebär en systematisk undersökning av fostret utifrån en checklista vilket möjliggör upptäckt av vissa allvarliga fostermissbildningar. Det är ett frivilligt erbjudande till alla gravida kvinnor. Patienten erbjuds information om fosterdiagnostik på mödravården som remitterar till fostermedicin.

– Det nya tidiga ultraljudet ska ses som ett komplement till det ultraljud som erbjuds graviditetsvecka 18-20, som också kallas RUL. Det senare ultraljudet är fortsatt viktigt för att hitta allvarliga fosteravvikelser som inte går att se tidigare i graviditeten, framhåller Mårten Ageheim.

I nuläget gör cirka 75 procent av gravida kvinnor i Uppsala län KUB, medan andelen som gör RUL är nära 100 procent.

Nyckelord

Kontakter

Mårten Ageheim, medicinskt ledningsansvarig läkare inom fosterdiagnostik på Akademiska sjukhuset;
Tel 018-611 9834
marten.ageheim@akademiska.se

Om oss

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare, 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor, 1 950 undersköterskor eller skötare och 310 biomedicinska analytiker.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 580 000 öppenvårdsbesök och drygt 31 800 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Studie visar: Träning kan ersätta kirurgi vid hamstringsskador19.7.2024 08:45:50 CEST | Pressmeddelande

Akuta skador på lårets baksida, så kallade hamstringsavlösning, uppstår oftast i samband med halkolyckor och idrott. En ny studie från tio sjukhus i Sverige och Norge, med många av patienterna rekryterade i Uppsala och Stockholm, utmanar den traditionella behandlingen. Resultaten, som publiceras i den amerikanska tidskriften NEJM Evidence, visar att träning, det vill säga icke kirurgisk behandling, är lika effektiv som operation för patienter i åldrarna 30 till 70 år.

Fler patienter ska erbjudas epilepsikirurgi på Akademiska17.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

För drygt ett år sedan tilldelades Akademiska sjukhuset/Region Uppsala tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård för epilepsikirurgisk utredning och behandling både för barn och vuxna. I och med beslutet koncentreras vården till tre i stället för sex sjukhus. Detta förväntas ge ökad efterfrågan när tillståndet börjar gälla 1 juli. På Akademiska räknar man med en fördubbling av barn som erbjuds operation det närmaste året. Enligt Socialstyrelsen kan volymerna öka till 100 operationer per år, varav 30 på Akademiska sjukhuset, inkluderande både barn och vuxna.

Akademiska får tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård vid sällsynta njursjukdomar12.6.2024 17:25:26 CEST | Pressmeddelande

Akademiska sjukhuset/Region Uppsala får tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård vid sällsynta njursjukdomar hos barn och vuxna, exempelvis medfött nefrotiskt syndrom, ovanliga polycystiska njursjukdomar och cystinos, ärftliga sjukdomar som ofta debuterar under första levnadsåren och bland annat kan leda till kronisk njursvikt, dialys och transplantation. Beslutet att koncentrera vården till fyra sjukhus fattades av Nämnden för nationell högspecialiserad vård den 12 juni.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye