Akademiska sjukhuset

Nu ska alla gravida i Uppsala erbjudas tidigt ultraljud

Dela

Från den 15 januari erbjuds alla gravida i Uppsala län ett tidigt ultraljud mellan graviditetsvecka 11 och 13. Syftet med ultraljudsundersökningen, som är kostnadsfri, är att bedöma hur långt graviditeten har gått, hur många foster det finns och att tidigt kunna se allvarliga fosteravvikelser.

Från den 15 januari erbjuds alla gravida i Uppsala län ett tidigt ultraljud mellan graviditetsvecka 11 och 13. Syftet med ultraljudsundersökningen är att bedöma hur långt graviditeten har gått, hur många foster det finns och att tidigt kunna se allvarliga fosteravvikelser.
Från den 15 januari erbjuds alla gravida i Uppsala län ett tidigt ultraljud mellan graviditetsvecka 11 och 13. Syftet med ultraljudsundersökningen är att bedöma hur långt graviditeten har gått, hur många foster det finns och att tidigt kunna se allvarliga fosteravvikelser. Johnér bildbyrå

– Tidigare har det bara funnit möjlighet till en tidig ultraljudsundersökning i samband med KUB-undersökning som undersöker sannolikheten för att barnet har en kromosomavvikelse. Kvinnosjukvården på Akademiska sjukhuset vill nu ge möjlighet till en tidig ultraljudsundersökning för alla, även om man inte vill ha en sannolikhetsbedömning av kromosomavvikelser, säger Mårten Ageheim, medicinskt ledningsansvarig läkare inom fostermedicin på Akademiska sjukhuset.

Liksom tidigare har gravida kvinnor möjlighet att välja att göra en KUB-undersökning (kombinerat ultraljud och blodprov) i samband med det tidiga ultraljudet.

– När gravida nu erbjuds ett tidigt ultraljud i Region Uppsala är det i enlighet med Socialstyrelsens nationella riktlinjer. All fosterdiagnostik är frivillig, men det är bra att alla får möjlighet att göra det. Detta innebär många fördelar för förlossningsvården, som att man exempelvis kan datera graviditeten mer tillförlitligt, säger Malin Sjöberg Högrell, sjukhusstyrelsens ordförande (L), Region Uppsala.

Det tidiga ultraljudet innebär en systematisk undersökning av fostret utifrån en checklista vilket möjliggör upptäckt av vissa allvarliga fostermissbildningar. Det är ett frivilligt erbjudande till alla gravida kvinnor. Patienten erbjuds information om fosterdiagnostik på mödravården som remitterar till fostermedicin.

– Det nya tidiga ultraljudet ska ses som ett komplement till det ultraljud som erbjuds graviditetsvecka 18-20, som också kallas RUL. Det senare ultraljudet är fortsatt viktigt för att hitta allvarliga fosteravvikelser som inte går att se tidigare i graviditeten, framhåller Mårten Ageheim.

I nuläget gör cirka 75 procent av gravida kvinnor i Uppsala län KUB, medan andelen som gör RUL är nära 100 procent.

Nyckelord

Kontakter

Mårten Ageheim, medicinskt ledningsansvarig läkare inom fosterdiagnostik på Akademiska sjukhuset;
Tel 018-611 9834
marten.ageheim@akademiska.se

Om oss

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare, 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor, 1 950 undersköterskor eller skötare och 310 biomedicinska analytiker.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 580 000 öppenvårdsbesök och drygt 31 800 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Mer omfattande behandling minskar inte risk för ny hjärtinfarkt9.4.2024 09:17:03 CEST | Nyheter

I två stora studier visar forskare från Uppsala Clinical Research Center (UCR) vid Uppsala universitet att två behandlingar som varit etablerade vid hjärtinfarkt kan tas bort utan att resultatet blir sämre. Det handlar om förebyggande ballongvidgning av kranskärl och behandling med så kallade betablockerare, när hjärtfunktionen inte är nedsatt. Resultaten publiceras i medicinska tidskriften New England Journal of Medicine (NEJM).

Studie visar: ChatGPT kan producera medicinska journalanteckningar tio gånger snabbare än läkare22.3.2024 08:31:45 CET | Pressmeddelande

Administrativa sysslor tar upp en stor del av en läkares arbetstid, vilket minskar tiden för patientkontakt och bidrar till en pressad arbetssituation. Forskare på Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet i samarbete med Danderyds sjukhus och universitetssjukhuset i Basel, Schweiz, har i en studie visat att AI-modellen ChatGPT kan skriva medicinska administrativa anteckningar upp till tio gånger snabbare än läkare utan att kompromissa med kvaliteten.

Personalen får högre betyg i attitydmätning om Akademiska20.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Kännedomen om Akademiska sjukhuset är fortsatt hög och sjukhuset är känt för hög medicinsk standard och erkända specialister. Det framgår av en attitydmätning hösten 2023 som även visar att patienter som besökt Akademiska ger personalen högre betyg än i förra mätningen hösten 2020. Resultatet visar också att informationen före och efter behandling får allt större betydelse när man väljer sjukhus.

Ny inflygningsteknik ska ge säkrare helikopterlandningar på Akademiska15.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Ambulanshelikoptrar ska kunna landa med högre precision på Akademiska sjukhuset även i mycket dåligt väder och mörker. Sjukhuset inför en ny tekniskt avancerad inflygningsteknik PinS (Point in space) som möjliggör mer patientsäkra transporter och en kapacitetshöjning genom att patienter kan transporteras direkt till och från Akademiska dygnet runt utan omlastning på annan flygplats.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye