Akademiska sjukhuset

Nu ska alla gravida i Uppsala erbjudas tidigt ultraljud

Dela

Från den 15 januari erbjuds alla gravida i Uppsala län ett tidigt ultraljud mellan graviditetsvecka 11 och 13. Syftet med ultraljudsundersökningen, som är kostnadsfri, är att bedöma hur långt graviditeten har gått, hur många foster det finns och att tidigt kunna se allvarliga fosteravvikelser.

Från den 15 januari erbjuds alla gravida i Uppsala län ett tidigt ultraljud mellan graviditetsvecka 11 och 13. Syftet med ultraljudsundersökningen är att bedöma hur långt graviditeten har gått, hur många foster det finns och att tidigt kunna se allvarliga fosteravvikelser.
Från den 15 januari erbjuds alla gravida i Uppsala län ett tidigt ultraljud mellan graviditetsvecka 11 och 13. Syftet med ultraljudsundersökningen är att bedöma hur långt graviditeten har gått, hur många foster det finns och att tidigt kunna se allvarliga fosteravvikelser. Johnér bildbyrå

– Tidigare har det bara funnit möjlighet till en tidig ultraljudsundersökning i samband med KUB-undersökning som undersöker sannolikheten för att barnet har en kromosomavvikelse. Kvinnosjukvården på Akademiska sjukhuset vill nu ge möjlighet till en tidig ultraljudsundersökning för alla, även om man inte vill ha en sannolikhetsbedömning av kromosomavvikelser, säger Mårten Ageheim, medicinskt ledningsansvarig läkare inom fostermedicin på Akademiska sjukhuset.

Liksom tidigare har gravida kvinnor möjlighet att välja att göra en KUB-undersökning (kombinerat ultraljud och blodprov) i samband med det tidiga ultraljudet.

– När gravida nu erbjuds ett tidigt ultraljud i Region Uppsala är det i enlighet med Socialstyrelsens nationella riktlinjer. All fosterdiagnostik är frivillig, men det är bra att alla får möjlighet att göra det. Detta innebär många fördelar för förlossningsvården, som att man exempelvis kan datera graviditeten mer tillförlitligt, säger Malin Sjöberg Högrell, sjukhusstyrelsens ordförande (L), Region Uppsala.

Det tidiga ultraljudet innebär en systematisk undersökning av fostret utifrån en checklista vilket möjliggör upptäckt av vissa allvarliga fostermissbildningar. Det är ett frivilligt erbjudande till alla gravida kvinnor. Patienten erbjuds information om fosterdiagnostik på mödravården som remitterar till fostermedicin.

– Det nya tidiga ultraljudet ska ses som ett komplement till det ultraljud som erbjuds graviditetsvecka 18-20, som också kallas RUL. Det senare ultraljudet är fortsatt viktigt för att hitta allvarliga fosteravvikelser som inte går att se tidigare i graviditeten, framhåller Mårten Ageheim.

I nuläget gör cirka 75 procent av gravida kvinnor i Uppsala län KUB, medan andelen som gör RUL är nära 100 procent.

Nyckelord

Kontakter

Mårten Ageheim, medicinskt ledningsansvarig läkare inom fosterdiagnostik på Akademiska sjukhuset;
Tel 018-611 9834
marten.ageheim@akademiska.se

Om oss

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare, 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor, 1 950 undersköterskor eller skötare och 310 biomedicinska analytiker.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 580 000 öppenvårdsbesök och drygt 31 800 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Tio år med banbrytande immunterapi firas på slottet13.5.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

För tio år sedan fick den första patienten i Europa banbrytande immunterapi, så kallade CAR T-celler, på Akademiska sjukhuset. Idag används CAR T-celler som behandling av flera cancersjukdomar såsom lymfom och akut lymfatisk leukemi samt vid återfall av maligna lymfom. Behandlingen har även visat effekt hos patienter med myelom och inflammatoriska sjukdomar såsom SLE och MS där kliniska studier pågår i USA och planeras att starta i Sverige. Idag uppmärksammas framstegen på ett symposium förlagt till Uppsala slott.

Precisionsscreening visar: 16 procent av kvinnor under 49 år löper risk för genetisk bröstcancer22.4.2024 14:00:00 CEST | Pressmeddelande

Drygt 16 procent av alla kvinnor i åldern 30–49 år har förhöjd risk att utveckla genetisk bröstcancer och bör erbjudas en individuellt anpassad screeningsstrategi. Det framgår av preliminära resultat från BRIGHT-studien som genomförs i Sverige, Estland och Portugal. Syftet med studien är att förbättra möjligheter för tidig upptäckt av bröstcancer baserat på genetisk risk, till skillnad från dagens standardiserade mammografiscreening som endast baseras på ålder. Resultaten presenteras under ett seminarium på Akademiska sjukhuset idag.

Mer omfattande behandling minskar inte risk för ny hjärtinfarkt9.4.2024 09:17:03 CEST | Nyheter

I två stora studier visar forskare från Uppsala Clinical Research Center (UCR) vid Uppsala universitet att två behandlingar som varit etablerade vid hjärtinfarkt kan tas bort utan att resultatet blir sämre. Det handlar om förebyggande ballongvidgning av kranskärl och behandling med så kallade betablockerare, när hjärtfunktionen inte är nedsatt. Resultaten publiceras i medicinska tidskriften New England Journal of Medicine (NEJM).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye