Akademiska sjukhuset

Samarbete mellan universitetssjukhus kortar väntetid till operation av vattenskalle

Dela

För att korta väntetider till operation av vattenskalle (hydrocefalus) hos vuxna har Akademiska sjukhuset samarbetat med Norrlands universitetssjukhus under hösten. Samarbetet innebär att patienterna har opererats på Akademiska med hjälp av narkossjuksköterskor från Umeå. Hittills har 54 patienter opererats, förutom från Uppsala län, från sjukvårdsregion Mellansverige och Norra sjukvårdsregionen.

I slutet av juli väntade 47 patienter på operation av vattenskalle (hydrocefalus) på Akademiska sjukhuset. Idag har man endast 12 i kön. För att kapa väntetiderna har sjukhuset samarbetat med Norrlands universitetssjukhus under hösten. Patienterna har opererats på Akademiska med hjälp av narkossjuksköterskor från Umeå.
I slutet av juli väntade 47 patienter på operation av vattenskalle (hydrocefalus) på Akademiska sjukhuset. Idag har man endast 12 i kön. För att kapa väntetiderna har sjukhuset samarbetat med Norrlands universitetssjukhus under hösten. Patienterna har opererats på Akademiska med hjälp av narkossjuksköterskor från Umeå. Staffan Claesson

I slutet av juli väntade 47 patienter på operation vid Akademiska sjukhuset varav 25 hade väntat över tre månader (vårdgaranti) och flera i över ett år. Idag har sjukhuset endast 12 patienter som väntar på operation.

– Att vi lyckats korta väntetiden till operation är oerhört viktigt både för den enskilde patienten och för sjukhuset. Samarbetet med Norrlands universitetssjukhus har fungerat väldigt smidigt. Vi ser positivt på utbyte av specialistkompetens och för nu en dialog kring att fortsätta hjälpas åt, där Akademiska även kan skicka exempelvis operationssköterskor till Umeå, säger Hans Ericson, sektionschef neurokirurgi på Akademiska sjukhuset.

Samarbetet mellan universitetssjukhusen har pågått under hösten 2023, med operationer under fem separata veckor på Akademiska (v 39, 41, 43, 45 och 49). Under den perioden opererades totalt 54 patienter, varav 14 från Uppsala län, 27 från sjukvårdsregion Mellansverige nio från Norra sjukvårdsregionen.

Vattenskalle (hydrocefalus) innebär att man har en onormalt mycket cerebrospinalvätska i hjärnans inre. Hos vuxna är den vanligaste formen så kallad normaltryckshydrocefalus (NPH) vilket framför allt drabbar äldre. Andra typer av hydrocefalus kan utlösas av hjärnblödning, hjärnhinneinflammation och skallskada. Sjukdomen drabbar tankeverksamheten och gångförmågan, men kan även orsaka inkontinens.

Hydrocefalus behandlas genom att man via ett litet borrhål i kraniet opererar in en så kallad ”shunt” i hjärnan. Det är en tunn slang med en ventil som går från hjärnventriklarna och ner till bukhålan. Shunten leder bort den ansamlade vätskan från hjärnan och gör att det förhöjda trycket inne i skallen jämnas ut.

Nyckelord

Kontakter

Hans Ericson, sektionschef neurokirurgi, Akademiska sjukhuset;
076-721 91 43
hans.ericson@akademiska.se

Om Akademiska sjukhuset

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Tio år med banbrytande immunterapi firas på slottet13.5.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

För tio år sedan fick den första patienten i Europa banbrytande immunterapi, så kallade CAR T-celler, på Akademiska sjukhuset. Idag används CAR T-celler som behandling av flera cancersjukdomar såsom lymfom och akut lymfatisk leukemi samt vid återfall av maligna lymfom. Behandlingen har även visat effekt hos patienter med myelom och inflammatoriska sjukdomar såsom SLE och MS där kliniska studier pågår i USA och planeras att starta i Sverige. Idag uppmärksammas framstegen på ett symposium förlagt till Uppsala slott.

Precisionsscreening visar: 16 procent av kvinnor under 49 år löper risk för genetisk bröstcancer22.4.2024 14:00:00 CEST | Pressmeddelande

Drygt 16 procent av alla kvinnor i åldern 30–49 år har förhöjd risk att utveckla genetisk bröstcancer och bör erbjudas en individuellt anpassad screeningsstrategi. Det framgår av preliminära resultat från BRIGHT-studien som genomförs i Sverige, Estland och Portugal. Syftet med studien är att förbättra möjligheter för tidig upptäckt av bröstcancer baserat på genetisk risk, till skillnad från dagens standardiserade mammografiscreening som endast baseras på ålder. Resultaten presenteras under ett seminarium på Akademiska sjukhuset idag.

Mer omfattande behandling minskar inte risk för ny hjärtinfarkt9.4.2024 09:17:03 CEST | Nyheter

I två stora studier visar forskare från Uppsala Clinical Research Center (UCR) vid Uppsala universitet att två behandlingar som varit etablerade vid hjärtinfarkt kan tas bort utan att resultatet blir sämre. Det handlar om förebyggande ballongvidgning av kranskärl och behandling med så kallade betablockerare, när hjärtfunktionen inte är nedsatt. Resultaten publiceras i medicinska tidskriften New England Journal of Medicine (NEJM).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye