Samarbete mellan universitetssjukhus kortar väntetid till operation av vattenskalle
För att korta väntetider till operation av vattenskalle (hydrocefalus) hos vuxna har Akademiska sjukhuset samarbetat med Norrlands universitetssjukhus under hösten. Samarbetet innebär att patienterna har opererats på Akademiska med hjälp av narkossjuksköterskor från Umeå. Hittills har 54 patienter opererats, förutom från Uppsala län, från sjukvårdsregion Mellansverige och Norra sjukvårdsregionen.

I slutet av juli väntade 47 patienter på operation vid Akademiska sjukhuset varav 25 hade väntat över tre månader (vårdgaranti) och flera i över ett år. Idag har sjukhuset endast 12 patienter som väntar på operation.
– Att vi lyckats korta väntetiden till operation är oerhört viktigt både för den enskilde patienten och för sjukhuset. Samarbetet med Norrlands universitetssjukhus har fungerat väldigt smidigt. Vi ser positivt på utbyte av specialistkompetens och för nu en dialog kring att fortsätta hjälpas åt, där Akademiska även kan skicka exempelvis operationssköterskor till Umeå, säger Hans Ericson, sektionschef neurokirurgi på Akademiska sjukhuset.
Samarbetet mellan universitetssjukhusen har pågått under hösten 2023, med operationer under fem separata veckor på Akademiska (v 39, 41, 43, 45 och 49). Under den perioden opererades totalt 54 patienter, varav 14 från Uppsala län, 27 från sjukvårdsregion Mellansverige nio från Norra sjukvårdsregionen.
Vattenskalle (hydrocefalus) innebär att man har en onormalt mycket cerebrospinalvätska i hjärnans inre. Hos vuxna är den vanligaste formen så kallad normaltryckshydrocefalus (NPH) vilket framför allt drabbar äldre. Andra typer av hydrocefalus kan utlösas av hjärnblödning, hjärnhinneinflammation och skallskada. Sjukdomen drabbar tankeverksamheten och gångförmågan, men kan även orsaka inkontinens.
Hydrocefalus behandlas genom att man via ett litet borrhål i kraniet opererar in en så kallad ”shunt” i hjärnan. Det är en tunn slang med en ventil som går från hjärnventriklarna och ner till bukhålan. Shunten leder bort den ansamlade vätskan från hjärnan och gör att det förhöjda trycket inne i skallen jämnas ut.
Nyckelord
Kontakter
Hans Ericson, sektionschef neurokirurgi, Akademiska sjukhuset;
076-721 91 43
hans.ericson@akademiska.se
Om Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Akademiska får bedriva nationell högspecialiserad vård vid lymfödemkirurgi och tillstånd som påverkar könsutvecklingen19.3.2025 14:55:35 CET | Pressmeddelande
Akademiska sjukhuset/Region Uppsala får två nya tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård, dels vid lymfödemkirurgi, dels vid DSD (Differences in Sex Development), tillstånd som påverkar könsutvecklingen. Båda tillstånden är komplexa och kräver multiprofessionell kompetens. Beslutet att koncentrera vården fattades av Nämnden för nationell högspecialiserad vård den 19 mars och innebär att Akademiska sjukhuset nu har 22 NHV-tillstånd.
Självscreening i hemmet ska minska sjuklighet i hjärtkärlsjukdom3.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Kan självscreening av hjärtkärlhälsa i hemmet hitta risktillstånd som högt blodtryck och förebygga allvarliga komplikationer såsom stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och försämrad blodcirkulation? Det ska utvärderas i en klinisk studie vid Akademiska sjukhuset som startar i mars 2025. I studien kommer patienterna själva få mäta blodtryck, samt ta ett blodprov för att mäta kolesterol, blodsocker och njurfunktion. Om screeningprogrammet visar sig kostnadseffektivt kan det införas i vården och leda till att färre drabbas av allvarliga hjärtkärlsjukdomar.
Akademiska fortsatt rankat som ett av världens 100 bästa sjukhus27.2.2025 11:50:29 CET | Nyheter
Akademiska sjukhuset klättrar på den internationella tidskriften Newsweeks rankning World's Best Smart Hospitals 2025, från plats 54 till 53. Rankningen speglar hur sjukhusen ligger till med digitalisering och implementering av ny medicinsk teknologi. I en annan rankning över världens bästa sjukhus hamnar Akademiska på plats 82. Endast tre svenska sjukhus placerar sig bland de 100 främsta i världen enligt undersökningen.
Rapport om Gränbyprojektet: Patienterna uppskattar cancervård i köpcentrum och kostnaden per behandling har halverats19.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Gränbyprojektet är ett utvecklingsprojekt där Akademiska sjukhuset, tillsammans med läkemedelsföretag och vårdutvecklingsföretag, skapat en behandlingsavdelning i Gränby köpcentrum för patienter med blod- och tumörsjukdomar där patienterna bland annat får blodtransfusion, enklare cytostatikabehandling och immunterapi. En ny rapport visar att patienterna uppskattar den lugna och lättillgängliga miljön och att kostnaden per behandling är cirka 50 procent lägre i Gränby jämfört med på sjukhuset.
Akademiska sjukhuset lex-Maria-anmäler felaktiga livmoderoperationer13.2.2025 14:00:00 CET | Pressmeddelande
Akademiska sjukhuset har vid en uppföljande granskning hittat ytterligare 12 fall under 2022 där kvinnor har feldiagnosticerats. Akademiska sjukhuset har nu utrett händelsen och upprättat en lex Maria-anmälan. Anmälan omfattar nu sammanlagt 45 fall som inträffat under perioden 2022 till april 2024.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum