BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Fler samtal till Bris om vuxnas drickande på jul och nyår

Dela

Över jullovet har Bris haft över 2 600 stödjande samtal med barn, fler än någonsin innan. Många barn har sökt stöd på grund av vuxnas drickande runt julafton och nyårsafton. 

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Vårterminen har nu börjat och jullovet är över. I den nationella stödlinjen för barn har Bris tagit emot över 2 600 samtal, en ökning med 13 procent jämfört med samma period året innan. Hälften av samtalen handlar om psykisk ohälsa och frågor om nedstämdhet, ångest och självmord.

– För barn som inte mår bra kan lov bli extra tunga då rutiner och vardagen ändras. Det som i vanliga fall får barnet att må bra, umgås med vänner, gå på en fritidsaktivitet eller vara i skolan tar paus under loven. Det blir tid över att tänka och känna, och samtidigt försvinner många av de viktiga vuxna som finns runt barnet och kan fånga upp hur barnet mår, säger Magnus Jägerskog Generalsekreterare på Bris.

Jul och nyårshelgen är högtider då det finns ett stort fokus på alkohol. I stödlinjen på Bris märks en skillnad dagarna runt julafton och nyårsafton då fler barn söker stöd på grund av vuxnas drickande. En del barn har föräldrar som lovat att de i alla fall ska vara nyktra på julafton, men sen sviker det löftet. Det är barn som är vana vid att föräldrarna dricker för mycket och som redan befinner sig i en utsatt situation. Samtidigt ser Bris att för en del barn är det föräldrar eller andra vuxna beter sig på ett sätt som de inte är vana vid. En släkting som blev full eller föräldrar som annars inte brukar dricka men som gör det på storhelger.

– Vi pratar ofta i samhället om vuxnas drickande och någonstans förstår vi alla att det påverkar barn, men när vi tar del av det barn berättar i stödet så blir det tydligt. Vuxnas beteende får stora konsekvenser för barn och vi måste fortsätta säkerställa att varje barn får en trygg uppväxt, säger Magnus Jägerskog.

______________________

Mer information
Bris har sammanställt samtalen från 21 december till 6 januari. Det är samma mätperiod som tidigare år. Statistiken är nationell och det går inte att bryta ut samtal utifrån mindre geografiska områden. 

De vanligaste kontaktorsakerna:
1. Psykisk ohälsa – 52%
2. Familj och familjekonflikter – 23%
3. Våld, kränkningar och övergrepp – 18%

Hur samtliga samtalsämnen har utvecklats under 2023 kommer Bris att redovisa i sin kommande årsrapport som släpps i början av mars.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock
Ladda ned bild

Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.

Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Bris stöttar barn med vänner eller syskon i kriminella nätverk23.4.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Bris riktar strålkastarljuset mot närstående till personer som är kopplade till gängkriminalitet. Tusentals har redan nåtts av budskapet att de inte behöver vara ensamma med sina känslor genom kampanjen “Det är inte för sent”. – Vi vill att alla syskon, vänner och partners som behöver stöd ska veta att de har rätt till det. Och veta att Bris finns, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare vid Bris, Barnens Rätt i Samhället.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye