Fler samtal till Bris om vuxnas drickande på jul och nyår
Över jullovet har Bris haft över 2 600 stödjande samtal med barn, fler än någonsin innan. Många barn har sökt stöd på grund av vuxnas drickande runt julafton och nyårsafton.

Vårterminen har nu börjat och jullovet är över. I den nationella stödlinjen för barn har Bris tagit emot över 2 600 samtal, en ökning med 13 procent jämfört med samma period året innan. Hälften av samtalen handlar om psykisk ohälsa och frågor om nedstämdhet, ångest och självmord.
– För barn som inte mår bra kan lov bli extra tunga då rutiner och vardagen ändras. Det som i vanliga fall får barnet att må bra, umgås med vänner, gå på en fritidsaktivitet eller vara i skolan tar paus under loven. Det blir tid över att tänka och känna, och samtidigt försvinner många av de viktiga vuxna som finns runt barnet och kan fånga upp hur barnet mår, säger Magnus Jägerskog Generalsekreterare på Bris.
Jul och nyårshelgen är högtider då det finns ett stort fokus på alkohol. I stödlinjen på Bris märks en skillnad dagarna runt julafton och nyårsafton då fler barn söker stöd på grund av vuxnas drickande. En del barn har föräldrar som lovat att de i alla fall ska vara nyktra på julafton, men sen sviker det löftet. Det är barn som är vana vid att föräldrarna dricker för mycket och som redan befinner sig i en utsatt situation. Samtidigt ser Bris att för en del barn är det föräldrar eller andra vuxna beter sig på ett sätt som de inte är vana vid. En släkting som blev full eller föräldrar som annars inte brukar dricka men som gör det på storhelger.
– Vi pratar ofta i samhället om vuxnas drickande och någonstans förstår vi alla att det påverkar barn, men när vi tar del av det barn berättar i stödet så blir det tydligt. Vuxnas beteende får stora konsekvenser för barn och vi måste fortsätta säkerställa att varje barn får en trygg uppväxt, säger Magnus Jägerskog.
______________________
Mer information
Bris har sammanställt samtalen från 21 december till 6 januari. Det är samma mätperiod som tidigare år. Statistiken är nationell och det går inte att bryta ut samtal utifrån mindre geografiska områden.
De vanligaste kontaktorsakerna:
1. Psykisk ohälsa – 52%
2. Familj och familjekonflikter – 23%
3. Våld, kränkningar och övergrepp – 18%
Hur samtliga samtalsämnen har utvecklats under 2023 kommer Bris att redovisa i sin kommande årsrapport som släpps i början av mars.
Nyckelord
Kontakter
Maja DahlPressekreterare
Tel:08 598 821 00press@bris.seBilder

Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.
Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Bris uppmanar regeringen att inte gå vidare med förslag om böter och tvång i socialtjänsten19.3.2025 10:23:25 CET | Pressmeddelande
I november 2024 skickades utredningen ”En lag om insatser inom socialtjänsten till vårdshavare, barn och unga när samtyckte saknas (Ds 2024:30)” ut på remiss. Bris har granskat förslagen om bland annat tvång och vite i socialtjänsten och uppmanar regeringen att inte gå vidare med förslagen.
Bris och Scouterna vill främja psykisk hälsa bland barn och unga12.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Bris arbetar för att finnas på platser där barn finns, med målet om att nå fler barn i behov av stöd. Därför samarbetar nu Bris med Scouterna. I ett första steg fokuserar arbetet på psykisk hälsa och handlar om att stärka ledare i samtal med barn och unga.
Barnrapporten 2025: Skadligt innehåll på nätet påverkar barns mående4.3.2025 06:30:00 CET | Pressmeddelande
Samtalen till Bris ökade med 24 procent under 2024. Allt fler samtal handlar om ätstörningar och gängkriminalitet. Det visar Bris Barnrapport 2025.
Bidragstak riskerar att öka andelen barn i ekonomisk utsatthet28.2.2025 09:18:25 CET | Pressmeddelande
Ny utredningen presenterar två olika förslag om att införa ett bidragstak för ekonomiskt bistånd. Bris ser att förslagen riskerar att öka andelen barn som lever i ekonomisk utsatthet.
Bris välkomnar reformen av betygssystemet19.2.2025 18:35:58 CET | Nyheter
I dag presenterades förslaget på det nya betygssystemet av regeringen. Det innebär bland annat avskaffande av F-betyget och införande av en tiogradig betygsskala. Dessa reformer adresserar flera av de problem som Bris länge har uppmärksammat, däribland den negativa inverkan som nuvarande betygssystem har på barns och ungas psykiska hälsa. I Bris kontakter med barn får vi ofta höra om den stress och ångest som betygshetsen medför. Många elever känner sig definierade av sina betyg, och rädslan för att misslyckas kan leda till allvarliga konsekvenser för deras välmående. Genom att avskaffa F-betyget och införa en mer nyanserad betygsskala skapas möjligheter för en mer rättvis och stödjande bedömning av elevers kunskaper. Bris välkomnar därför utredningen och hoppas att dessa förändringar, tillsammans med resurser och andra åtgärder, ska skapa en mer likvärdig skola i landet. Samt en skola som bidrar till en miljö där barn och unga kan utvecklas utan onödig stress och med bättre förutsättn
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum