Historiskt högt antal konkurser under 2023
Under 2023 har totalt 8 868 företag gått i konkurs. Det är det högsta antalet konkurser under ett år sedan 1998. Konkurserna har varit särskilt höga sedan maj 2023, då antalet konkurser per månad varit högre än respektive månad tidigare under 00- och 10-talet.
– När vi nu kan summera det gångna året är det tydligt att den ökning av konkurser som började 2022 hållit i sig under hela 2023, säger Hanna Skystedt, statistiker, Tillväxtanalys.
Konkurserna för 2023 berörde 20 712 anställda, vilket är en ökning med 28 procent jämfört med 2022.
Under 2023 ökade konkurserna inom samtliga branscher. I absoluta tal gick flest företag i konkurs inom finans-, fastighets- och företagstjänster och byggindustrin.
Konkurserna ökade i samtliga län, förutom i Västernorrlands län, där de minskade med 7 procent jämfört med 2022. Ökningen var särskilt stor i Södermanlands län, där konkurserna ökade med 53 procent. Bland storstadslänen ökade konkurserna med 31 procent för Stockholms län, 26 procent för Västra Götalands län och 27 procent Skåne län.
I december gick 920 företag i konkurs, en ökning med 26 procent jämfört med december 2022.
Ta del av statistiken på www.tillvaxtanalys.se
Om oss
Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, är en myndighet under Näringsdepartementet. Vårt uppdrag är att analysera och utvärdera svensk tillväxt- och näringspolitik. Genom vår kunskap bidrar vi till att effektivisera, ompröva och utveckla tillväxtpolitiken samt genomförandet av Agenda 2030. Myndigheten som leds av generaldirektör Sverker Härd har sitt huvudkontor i Östersund. Vi har även ett kontor i Stockholm.
Följ Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
De som kan jobba på distans bosätter sig längre från arbetsplatsen8.11.2024 08:50:00 CET | Pressmeddelande
Efter pandemin har personer som kan jobba på distans börjat pendla längre. Det är särskilt tydligt i storstäderna, där många flyttat längre bort från sina arbetsplatser. Det visar en ny rapport från Tillväxtanalys.
Stödpolitiken för det gröna stålet behöver utvärderas regelbundet6.9.2024 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Idag finns såväl konkurrensfördelar som nackdelar för en svensk koldioxidfri stålproduktion. Staten behöver vara vaksam på hur detta förändras över tid för att inte fastna i en långsiktigt dyr och olönsam subventionspolitik.
Nya innovationer hindras av regelverket18.6.2024 10:15:00 CEST | Pressmeddelande
Hur påverkar lagar och regler nya innovationer? Och hur kan förutsättningarna för ny teknik förbättras? Tillväxtanalys har studerat hur elsparkcyklar och drönare mottagits på marknaden och sett att alltför långsam anpassning av regelverket skapade både hinder för den nya tekniken och ledde till flera oönskade effekter för samhället. I en ny rapport sammanfattas lärdomar och ges förslag på åtgärder.
Utmaning att hitta grön kompetens20.5.2024 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
Den gröna omställningen leder inte till att jobb försvinner. Utmaningen blir istället den ökade efterfrågan på grön kompetens. Något som märks i norra Sverige redan idag. Det visar en ny kunskapsöversikt från Tillväxtanalys.
Näringslivets FoU flyttar inte från Sverige26.3.2024 09:30:00 CET | Pressmeddelande
Det finns inget stöd för den oro som funnits för att viktig forskningsverksamhet som utförs i multinationella koncerner skulle vara på väg att lämna Sverige. Det visar en ny rapport från Tillväxtanalys.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum