ManpowerGroup

Manpower satsar på vidareutbildning för gröna jobb

Dela

För att möta det stora kompetensbehovet i den gröna omställningen satsar Manpower på en egen vidareutbildning inom grön kompetens.

Manpower avser genom ett nytt samarbete med EIT InnoEnergy, en av de ledande europeiska utbildningsinstitutionerna inom grön kompetens, att utbilda flera hundra tusen människor i Europa till 2025. Utbildningarna kommer att ske på områden som vätgas, batterier, koldioxidavskiljning och -lagring samt vindkraft. I Norden genomförs de första utbildningarna under 2024.

– Företag har omfattande behov av att fylla på med kompetens för att klara den gröna omställningen, samtidigt som det ofta rör sig om mycket specifika kompetenser. Vi räknar därför med att vidareutbilda brett, från produktionsmedarbetare till ingenjörer säger Steinar Instefjord, nordisk direktör för gröna jobb på ManpowerGroup. 

Den svenska industrins hittills kända satsningar på grön omställning beräknas av Industriekonomerna kunna skapa nära 50 000 nya jobb i Sverige, inklusive både direkt och indirekt sysselsatta. Enligt World Economic Forum kan den gröna omställningen skapa 30 miljoner nya jobb världen över till 2030. Kompetensbehovet är så stort att utbildningsväsendet inte kan täcka behovet. Manpowers utbildningar ska vara ett komplement till redan befintliga utbildningsutbud på yrkesskolor och universitet. 

Utbildningarna genomförs med kombination av teori och praktik på företag. Inom det europeiska programmet erbjuds utbildningar för ett 70-tal roller, bland många andra batteritekniker, produktionsingenjörer och underhållsoperatörer för elfordonsladdare med 35 certifieringar på drygt tio språk.

– Med denna nya kompetens kommer medarbetare både stärka sin ställning på arbetsmarknaden och ha möjlighet att stödja Europas övergång till en framtid med nettonoll, säger Steinar Instefjord. 

Mer information samt källor:

InnoEnergy är en av de ledande europeiska utbildningsinstitutionerna inom grön kompetens.  https://www.innoenergy.com/skillsinstitute

ManpowerGroups samarbete med InnoEnergy i Europa https://investor.manpowergroup.com/news-releases/news-release-details/manpowergroup-and-innoenergy-skills-institute-partner-upskill

ManpowerGroups erbjudande i den gröna transformationen
https://www.manpowergroup.se/din-partner-inom-gr%C3%B6n-kompetens

Industriekonomernas rapport IO-analys-2023 https://industriarbetsgivarna.se/wp-content/uploads/2023/08/IO-analys-2023-Industriekonomerna-1.pdf

World Economic Forum The Future of Jobs Report 2023 https://www3.weforum.org/docs/WEF_Future_of_Jobs_2023.pdf

Nyckelord

Kontakter

Om Manpower

Manpower är världsledande inom bemanning och rekrytering och erbjuder flexibla lösningar och snabb tillgång till kompetens. Med en av Sveriges största kandidatbaser och vår stora kunskap om olika verksamheters behov matchar vi rätt person på rätt plats. Vi har över 65 års erfarenhet, finns på ett 50-tal orter i Sverige och i mer än 80 länder världen över. Manpower är en del av ManpowerGroup som varje år sätter 15 000 personer i jobb i Sverige. www.manpower.se

Följ ManpowerGroup

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup

Klar majoritet av svenska företag uppger att de inte är jämställda7.3.2024 15:08:14 CET | Pressmeddelande

Endast var sjätte arbetsgivare i Sverige, 16 procent, uppger att de har uppnått full jämställdhet – det visar en ny undersökning bland 788 svenska företag, genomförd av ManpowerGroup inför internationella kvinnodagen. Hela fyra av tio arbetsgivare, 38 procent, uppger att de är ganska eller mycket långt ifrån att uppnå jämställdhet, medan 43 procent uppger att de är på god väg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye