Bostadsåret 2023 – rekordmånga säljare och avvaktande köpare
Året 2023 präglades av fortsatt hög inflation och stigande boräntor, vilket också fick en tydlig effekt på bostadsmarknaden. Köparna blev färre och mer avvaktande, samtidigt som antalet bostäder till salu ökade. Utbudet bestod till största del av bostäder som legat ute till försäljning en längre tid. Dessutom var ungefär var femte bostad till salu prissänkt, vilket indikerar att köpare och säljare hade det svårt att mötas prismässigt. Detta är några av trenderna som sticker ut när bostadssajten Booli sammanfattar bostadsåret 2023.

Det har varit ett minst sagt frostigt år på bostadsmarknaden. Många hushåll har haft det tufft ekonomiskt, vilket bidragit till en stor försiktighet och låg aktivitet bland köpare och säljare.
Under året har antalet unika villor till salu ökat kraftigt jämfört med tidigare år. Även lägenhetsmarknaden började med ett stort utbud för att sedan öka till rekordnivåer under hösten. Trots detta är antalet unika lägenheter till salu för hela året lägre än 2022. Det beror på att en stor del av lägenheterna inte blivit sålda utan legat ute till salu en längre tid, och därför räknats under flera månader.
- Känslan under året har därför varit att det legat ute många bostäder till salu. För lägenheter däremot handlar det snarare om att det är objekt som förblivit osålda och som därmed ökar utbudet, trots att det inte tillkommit så många nya objekt på den tröga marknaden, säger Karin Grundeus, presskontakt på Booli.


Efterfrågan på bostäder har varit låg. Det genomfördes färre bostadsaffärer och det deltog färre budgivare i budgivningar. I snitt budade 2,2 budgivare per hus. Genomsnittet för 2022 var 2,6 stycken och år 2021 var 3,1 personer med och budade.
Parallellt med det vanliga utbudet till salu fortsatte utbudet av bostäder på “Snart till salu-marknaden” att öka kraftigt. För lägenheter var ökningen 7 procent jämfört med föregående år och antalet villor ökade med hela 11 procent. Summeras även dessa försäljningar ihop med till salu-utbudet har det totala utbudet på marknaden varit det högsta sedan Booli började mäta 2013.
Längst tid till salu på över tio år
Antalet dagar en bostad låg ute till försäljning ökade kraftigt under året, framförallt under hösten. I snitt tog det 29 dagar innan en lägenhet togs bort från Booli. Det är 10 dagar längre än snittet för 2022.

Samma sak på villamarknaden där genomsnittstiden till salu var 40 dagar, till skillnad från 2022 är det en ökning med 16 dagar.
- Villamarknaden har på ett sätt drabbats hårdare av den tuffare ekonomin. Det beror delvis på att villor generellt är dyrare än lägenheter och påverkas därför ännu mer av ökade bolåneräntor och elkostnader. Under året har fler avstått eller väntat lite längre innan de köpt en villa. Samtidigt har säljarna inte velat gå ner mer i pris för att möta köparna. Det tyder på att en stor del av säljarna inte måste sälja nu utan kan avvakta med att sänka priset, säger Karin Grundeus.
Allt fler säljare behövde sänka utgångspriset på sin bostad för att få den såld. Under 2023 var ungefär var femte bostad till salu prissänkt, vilket är den högsta nivån på över tio år. Även detta indikerar på en marknad där köpare och säljare har haft det svårt att mötas prismässigt.

Nästan obefintliga budgivningar
Till skillnad från 2022 höll sig budgivningarna på rekordlåga nivåer under i stort sett hela året, både för villor och lägenheter. Det främsta skälet är den avvaktande marknaden. Dessutom fortsatte säljarna att sätta höga utgångspriser, där det snarare blev en förhandling om priset istället för budgivning.

Trots en trögare marknad har kvadratmeterpriserna på lägenheter inte fallit i samma takt. I snitt kostade en lägenhet 45 800 kronor per kvadratmeter under 2023, en minskning med 3 procent jämfört med helåret 2022.
- Omsättningen av bostäder sjönk kraftigt under året. Därför är det viktigt att komma ihåg att statistiken gäller de bostäder som faktiskt såldes, vilket i en nedåtgående marknad oftast är de mest attraktiva objekten. Samtidigt har säljarna inte velat gå ner mer i pris för att möta köparna. Det tyder på att en stor del av säljarna inte måste sälja nu, utan kan vänta lite längre innan de verkligen måste sänka priset, säger Karin Grundeus.
För villor sjönk medelslutpriset mer än för lägenheter. I snitt kostade en villa 3 488 000 kronor vilket är en minskning med 9 procent jämfört med 2022.
Se årssammanställningen i sin helhet under bifogade bilder. Statistiken finns även uppdelad per län i bifogad excelfil.
Kontakter
Karin GrundeusPresskontaktBooli
Tel:0735346623karin.grundeus@booli.seJosephine LinghammarMarknadschefBooli
Tel:0706470815josephine.linghammar@booli.seBilder
Dokument
Följ Booli
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Booli
Transparens i bostadsaffären – Amir Tadjerbashi rankas högst i Sverige 202423.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
"Transparens är skillnaden mellan tillfällig framgång och verklig framgång." Det säger Amir Tadjerbashi – som nu har utsetts till Sveriges mest transparenta mäklare 2024 i Booli och Hittamäklares årliga mätning. Med 100 procent transparens och 61 genomförda bostadsförsäljningar under året visar han vägen för ett mer öppet och förtroendeingivande mäkleri.
Så var nyproduktionsåret 20246.3.2025 07:16:00 CET | Pressmeddelande
2024 blev ännu ett frostigt år på nyproduktionsmarknaden. Utbudet av nyproducerade lägenheter sjönk till rekordlåga nivåer och försäljningstiderna var fortsatt långa. Dessutom fick en stor del av de inflyttningsklara bostäderna flyttas över till successionsmarknaden. Det står klart när bostadssajten Booli sammanfattar året som gått. Samtidigt nådde de nyproducerade bostäder som faktiskt såldes det högsta genomsnittliga kvadratmeterpriset sedan Booli började mäta 2013.
Drömboendet kan försvinna innan du ser det – ny trend skakar om bostadsmarknaden27.2.2025 07:16:00 CET | Pressmeddelande
För 25 år sedan var det vanligt att kolla på bostäder via traditionella annonser i papperstidningar. Sedan kom digitala annonssidor. Men nu sker en tyst revolution som ritar om spelplanen för köpare och säljare. En ouppmärksammad jättemarknad växer fram – segmentet "snart till salu", som främst består av oannonserade objekt, har exploderat och står nu för hela 41 procent av utbudet på Booli. Ett flertal av dessa objekt säljs redan direkt på förmarknaden.
Ny analys visar att värdepåverkan för alla hus med bergvärme ökar19.2.2025 07:09:00 CET | Pressmeddelande
Den senaste analysen från Booli visar att hus med bergvärme ökar i värde över hela Sverige. I genomsnitt gav en bergvärmepump ett värdetillskott på 125 000 kronor under 2024 – en ökning från 108 000 kronor året innan dess. Värdeökningen för villor i Storstockholm är ännu mer påtaglig, med en ökning från 150 000 kronor förra året till 200 000 kronor i år.
Ny mäklare tar förstaplatsen - säljer för högst värde 20246.2.2025 05:55:00 CET | Pressmeddelande
En ny mäklare har klivit upp på förstaplatsen i listan över fastighetsmäklare med högst försäljningsvärde 2024*, som årligen publiceras av Booli och Hittamäklare. Efter flera år med samma namn i topp är det nu istället Ronni Mleczkovicz från mäklarbyrån Bergets ro som står högst på listan.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum