Akademiska sjukhuset

Ny behandlingsavdelning för patienter med blod- och tumörsjukdomar öppnas i Gränbystaden

Dela

Fredagen den 19 januari inviger Akademiska sjukhuset en ny behandlingsmottagning i Gränbystaden. Målgruppen är patienter med blod- och tumörsjukdomar i behov av exempelvis blodtransfusion, enklare cytostatikabehandling och immunterapi. Satsningen är ett led i Akademiska sjukhusets och Region Uppsalas strävan att flytta specialistvården närmare invånarna.

Akademiska sjukhuset har öppnat en ny behandlingsmottagning i Gränbystaden. Målgruppen är patienter med blod- och tumörsjukdomar i behov av exempelvis blodtransfusion, enklare cytostatikabehandling och immunterapi.
Akademiska sjukhuset har öppnat en ny behandlingsmottagning i Gränbystaden. Målgruppen är patienter med blod- och tumörsjukdomar i behov av exempelvis blodtransfusion, enklare cytostatikabehandling och immunterapi. Adxto

– Det finns flera vinster med utflyttning av viss onkologisk dagvård från sjukhusområdet, dels att skapa fysisk plats för att ta emot ett ständigt växande antal cancerpatienter, dels att många patienter föredrar att få sin behandling på en annan plats än en traditionell sjukhusmiljö. Många känner sig mindre sjuka då. Dessutom vill patienterna få vård lite mer på sina villkor, på ett sätt som fungerar för dem. På mottagningen får patienterna träffa samma medarbetare som tidigare vilket skapar trygghet, säger Maria Andersson Ödman, biträdande verksamhetschef för blod- och tumörsjukdomar, Akademiska sjukhuset, tillika projektledare för den nya mottagningen.

Antalet personer som behandlas för cancersjukdom ökar kraftigt. På Akademiska sjukhuset handlar det om cirka fem procent fler varje år. De medicinska framstegen gör att cancer fler kan behandlas och patienterna lever mycket längre än förr.

– Detta är ytterligare ett steg för oss att göra vården mer tillgänglig med en placering som är närmare patienternas vardag. I den nya öppenvårdsmottagningen i Gränbystaden kommer patienter med blod- och tumörsjukdomar att erbjudas specialistvård, vilket innefattar både undersökningar och behandlingar. Det blir enkelt för patienterna att ta sig till mottagningen tack vare god tillgänglighet till kollektivtrafik och närliggande parkeringsmöjligheter, säger Malin Sjöberg Högrell, sjukhusstyrelsens ordförande (L), Region Uppsala. 
 
De behandlingar som flyttas till den nya lokalen är immunterapi, antikroppsbehandlingar, enklare cytostatika, blodtappning, järninfusion, blodprovstagning och blodtransfusion. Inledningsvis rör det sig om cirka 20 behandlingar per dag, men förhoppningen är att kunna utöka till cirka 30 behandlingar per dag år 2027. 

Satsningen på öppenvård utanför sjukhusområdet inleddes med utvecklingsprojektet ”Cancervård närmare hemmet” sommaren 2021. Syftet med projektet var att hitta nya lösningar för patienter med blod- och tumörsjukdomar så att de skulle slippa åka långt för att få sin behandling.

Hösten 2022 genomfördes en pilot med en vårdbuss utanför Lasarettet i Enköping för att utvärdera vilka behandlingar som är lämpliga att flytta ut från sjukhus. I piloten medverkade sjuksköterskor från den onkologiska behandlingsavdelningen på Akademiska sjukhuset och sjuksköterskor från medicinmottagningen vid Lasarettet i Enköping. Utvärderingen visade att både medarbetare och patienter var positiva till dagbehandling och nya arbetssätt. 
 
 

Nyckelord

Kontakter

Henrik Lindman, verksamhetschef Blod- och tumörsjukdomar, Akademiska sjukhuset; 
070-688 48 78 
henrik.lindman@akademiska.se 

Maria Andersson Ödman, biträdande verksamhetschef Blod- och tumörsjukdomar, Akademiska sjukhuset och projektledare för den nya mottagningen; 
073-867 04 33 
maria.andersson.odman@akademiska.se

Bilder

Henrik Lindman, verksamhetschef blod- och tumörsjukdomar (BOT), Akademiska sjukhuset
Henrik Lindman, verksamhetschef blod- och tumörsjukdomar (BOT), Akademiska sjukhuset
Ladda ned bild
Maria Andersson Ödman, biträdande verksamhetschef Blod- och tumörsjukdomar, Akademiska sjukhuset
Maria Andersson Ödman, biträdande verksamhetschef Blod- och tumörsjukdomar, Akademiska sjukhuset
Ladda ned bild

Om Akademiska sjukhuset

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Precisionsscreening visar: 16 procent av kvinnor under 49 år löper risk för genetisk bröstcancer22.4.2024 14:00:00 CEST | Pressmeddelande

Drygt 16 procent av alla kvinnor i åldern 30–49 år har förhöjd risk att utveckla genetisk bröstcancer och bör erbjudas en individuellt anpassad screeningsstrategi. Det framgår av preliminära resultat från BRIGHT-studien som genomförs i Sverige, Estland och Portugal. Syftet med studien är att förbättra möjligheter för tidig upptäckt av bröstcancer baserat på genetisk risk, till skillnad från dagens standardiserade mammografiscreening som endast baseras på ålder. Resultaten presenteras under ett seminarium på Akademiska sjukhuset idag.

Mer omfattande behandling minskar inte risk för ny hjärtinfarkt9.4.2024 09:17:03 CEST | Nyheter

I två stora studier visar forskare från Uppsala Clinical Research Center (UCR) vid Uppsala universitet att två behandlingar som varit etablerade vid hjärtinfarkt kan tas bort utan att resultatet blir sämre. Det handlar om förebyggande ballongvidgning av kranskärl och behandling med så kallade betablockerare, när hjärtfunktionen inte är nedsatt. Resultaten publiceras i medicinska tidskriften New England Journal of Medicine (NEJM).

Studie visar: ChatGPT kan producera medicinska journalanteckningar tio gånger snabbare än läkare22.3.2024 08:31:45 CET | Pressmeddelande

Administrativa sysslor tar upp en stor del av en läkares arbetstid, vilket minskar tiden för patientkontakt och bidrar till en pressad arbetssituation. Forskare på Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet i samarbete med Danderyds sjukhus och universitetssjukhuset i Basel, Schweiz, har i en studie visat att AI-modellen ChatGPT kan skriva medicinska administrativa anteckningar upp till tio gånger snabbare än läkare utan att kompromissa med kvaliteten.

Personalen får högre betyg i attitydmätning om Akademiska20.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Kännedomen om Akademiska sjukhuset är fortsatt hög och sjukhuset är känt för hög medicinsk standard och erkända specialister. Det framgår av en attitydmätning hösten 2023 som även visar att patienter som besökt Akademiska ger personalen högre betyg än i förra mätningen hösten 2020. Resultatet visar också att informationen före och efter behandling får allt större betydelse när man väljer sjukhus.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye