BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Bris och Telia har utvecklat anonyma SMS – en ny kanal till barnens stödlinje 116 111

Dela

Barn som söker stöd kan sedan tidigare kontakta Bris nationella stödlinje för barn anonymt via telefon, chatt och mejl. Det har länge funnits en efterfrågan från barn och unga att också kunna skicka sms. För att möta det behovet har Bris och Telia tillsammans utvecklat en ny teknisk lösning som innebär fullständig anonymitet för barn och unga när de SMS:ar Bris på kortnummer 116 111. 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Bris tar årligen emot runt 45 000 anonyma samtal via telefon, chatt och mejl, men det har också funnits stor efterfrågan på SMS. Med hjälp av unik teknisk utveckling som genomförts i nära samarbete mellan Bris och Telia kan barn och unga som behöver stöd och föredrar sms nu skicka det anonymt till Bris stödlinje 116 111. 

Den nya stödkanalen smygstartade redan under september 2023 och säkerställer att barn som söker stöd via SMS till Bris kuratorer kan göra det dygnet runt och utan rädsla för att deras kontakt med Bris upptäcks av någon i deras närhet. Det är alltid anonymt och kostnadsfritt, syns inte på mobilräkningen och mobilnumret blir heller inte synligt hos Bris. 

– Telia verkar sedan länge för en trygg och säker tillvaro för barn, både i det digitala och fysiska livet. Därför bidrar vi på olika sätt för att göra skillnad för barnen i samhället. Vi är otroligt stolta över vårt samarbete med Bris och de tekniska delar vi utvecklat för att möjliggöra ännu en säker kommunikationskanal för alla de barn som behöver stöd. Vi har också samordnat i branschen så att detta gäller oavsett vilken operatör barnen har, säger Oscar Karlsson, chef för konsumentaffären på Telia. 

För att öka kännedomen om att barn och unga nu kan SMS:a till 116 111, och samtidigt betona att alla som kontaktar Bris är anonyma, aktiverar Telia en nationell kampanj. I olika digitala kanaler kommer nio svenska stjärnor inom e-sport, ishockey och musik, att bidra med personliga berättelser ur sin barndom. Och de är anonyma – precis som barnen. 

– För att fler barn ska få tillgång till stöd behöver vi både utforma stöd utifrån deras villkor och säkerställa att barn känner till hur de kan få hjälp. Därför är vi otroligt glada över att samarbetet med Telia ökar både tillgången till och kunskapen om stöd till barn. Genom den tekniska utvecklingen och kampanjen om att det nu går att SMS:a Bris, hoppas vi att fler barn söker stöd hos oss. Att söka stöd, oavsett kontaktväg, är ett första steg mot förändring, säger Magnus Jägerskog generalsekreterare på Bris.

Från och med den 18 januari går det att ta del av berättelser från de anonyma idolerna, klicka här.

Här kan du läsa mer om hur den anonyma SMS-tjänsten fungerar, klicka här

Bris digitala utveckling sker med stöd från Arvsfonden. Lär mer om projektet här

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ladda ned bild

Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.

Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Bris stöttar barn med vänner eller syskon i kriminella nätverk23.4.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Bris riktar strålkastarljuset mot närstående till personer som är kopplade till gängkriminalitet. Tusentals har redan nåtts av budskapet att de inte behöver vara ensamma med sina känslor genom kampanjen “Det är inte för sent”. – Vi vill att alla syskon, vänner och partners som behöver stöd ska veta att de har rätt till det. Och veta att Bris finns, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare vid Bris, Barnens Rätt i Samhället.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye