Sveriges nya astronaut framme vid ISS
Astronauten Marcus Wandt har precis anlänt till internationella rymdstationen, ISS. Efter 36 timmars färd har Crew Dragon-kapseln dockat vid rymdstationen. Nu väntar två veckor med vetenskapliga experiment.
Den internationella rymdstationen ISS, är stor som en fotbollsplan, färdas cirka 40 mil över våra huvuden med en hastighet på nära 28 000 kilometer i timmen och cirklar runt jorden ungefär 16 gånger varje dag. Här ska Marcus Wandt tillbringa de följande två veckorna.
I samma stund som Marcus Wandt kliver in på Rymdstationen börjar hans uppdrag Muninn. De närmaste två veckorna kommer han att ägna över 80 timmar åt forskningsarbete.
– Nu börjar en intensiv period för Marcus Wandt. Genom att göra experiment i mikrogravition kan Marcus och hans kollegor tänja på kunskapens gränser och göra upptäckter som kan vara till stor nytta för oss på jorden, säger Johan Marcopoulos, kommunikationsansvarig på Rymdstyrelsen.
Hur rymdstationen ser ut är ingen nyhet för Marcus Wandt. Under hans nio månader intensiva träning inför rymdfärden har ett inslag varit att ingående studera hur rymdstationen ser ut och fungerar samt att träna med hjälp av simulatorer och realistiska modeller. Över 100 timmar har ägnats åt att lära sig göra experiment samt driva och underhålla Columbuslaboratoriet, som är ESAs största bidrag till den internationella rymdstationen.
I Columbuslaboratoriet kommer Marcus Wandt tillsammans med den danska befälhavaren Andreas Mogensen vara delaktig i olika vetenskapliga experiment. I flera experiment är Marcus Wandt även själv försöksperson och hans värden kommer att testas under de två veckorna på rymdstationen. De kommer sedan att jämföra värdena hur de såg ut innan och efter resan.
Ombord på rymdstationen har Marcus Wandt ett privat utrymme, som är stort som en telefonhytt och rymmer en sovsäck som är fastsatt på väggen.
Kontakter
Johan MarcopoulosKommunikationsansvarigRymdstyrelsen
Pressanvarig
Bilder
Följ Rymdstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen
Rymdglädje, rymdnytta och stolthet när stafettpinnen lämnas vidare22.11.2024 13:10:56 CET | Nyheter
Efter sex år hos Rymdstyrelsen lämnar nu Anna Rathsman över stafettpinnen till en ny generaldirektör. Hon sammanfattar sin tid med stolthet och gott hopp om framtiden – och berättar om nya äventyr som väntar runt hörnet.
Nå rymden i Göteborg under årets Bokmässa3.9.2024 15:56:45 CEST | Pressmeddelande
Den 26 till 29 september slås portarna upp till årets upplaga av Bokmässan i Göteborg. Ett av mässans tema är i år Rymden där Rymdstyrelsen står som värd. Tillsammans med en mängd samarbetspartners arrangerar vi seminarier, scenframträdanden, pysselverkstad, live-podcasts och mycket annat.
Svenska satelliten Arctic Weather Satellite ska ge mer träffsäkra väderprognoser – och förbättra klimatforskningen17.8.2024 06:20:42 CEST | Pressmeddelande
Den 16 augusti kl. 20:56 sändes den svensktillverkade vädersatelliten Arctic Weather Satellite (AWS) upp i rymden. Genom att utforska fukt- och temperaturvariationer, samt mäta iskristaller inuti moln kommer AWS bidra med nya typer av väderdata i Arktis och Antarktis. Informationen ska hjälpa meteorologer att ställa mer träffsäkra prognoser – särskilt i norra Europa. AWS är ett uppdrag från Europeiska rymdorganisationen ESA.
Nu får Europa fler vägar ut i rymden - lyckad uppsändning av bärraketen Ariane 69.7.2024 22:26:03 CEST | Pressmeddelande
Den 9 juli 2024 genomfördes en framgångsrik uppsändning av Ariane 6 från Europas rymdhamn i Kourou, Franska Guyana. Den nya raketen, utvecklad under överinseende av den europeiska rymdorganisationen ESA, skapar fler vägar för de europeiska länderna ut i rymden.
Rymden tar plats på Bokmässan 202428.5.2024 13:41:25 CEST | Pressmeddelande
Idag släpps seminarieprogrammet för den 40:e upplagan av Bokmässan. I år har mässan två teman: Sápmi och Rymden. Med fokus på dessa bjuder årets mässa in till en mångfacetterad upplevelse för litteraturälskare och nyfikna på forskning, vetenskap och samhällsutveckling.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum