IKEA

IKEA lanserar VÄXELBRUK - en kollektion med textilprodukter tillverkade av återvunna personalkläder

Dela

IKEA lanserar VÄXELBRUK, en kollektion tillverkad av återvunna personalkläder som samlats in från IKEA varuhus över hela Europa. Genom detta pilotprojekt har IKEA undersökt hur man kan ge begagnade kläder ett andra liv och hantera återvinningsprocesser inom IKEAs värdekedja. VÄXELBRUK börjar säljas i Retuna, Eskilstuna den 2 februari 2024.

En tygpåse och flera filtar står tillsammans med IKEA:s personalkläder på blåa boxar.

Mellan 2020 och 2022 introducerade IKEA en ny design för personalkläder. Samtidigt samlade IKEA in gamla personalkläder från sina varuhus i hela Europa. Detta var utgångspunkten för pilotprojektet för att undersöka hur använda personalkläder kan omvandlas till sekundära råmaterial och hur man kan utveckla och hantera alla steg i återvinningsprocessen inom IKEA, från insamling av textilavfall till tillverkning av nya produkter av det. Resultatet är VÄXELBRUK, kollektionen av textilprodukter.

Tillverkas av återvunna fibrer

VÄXELBRUK innehåller 16 textilprodukter som gardiner, kuddfodral, plädar och väskor. Produkterna har tillverkats av återvunna fibrer från de insamlade personalkläderna. För att säkerställa önskade färguttryck och erforderliga kvalitetsstandarder blandades dessa fibrer med andra material, t.ex. återvunnen polyester från använda PET-flaskor eller textilavfall i producentledet. Under projektet identifierades ett parti med felaktiga nya personalkläder som också användes i produktionen av kollektionen.

Tre%20kuddar%20och%20en%20pl%E4d%20ligger%20p%E5%20ett%20runt%20tr%E4bord.

Genom detta projekt har IKEA utforskat hela återvinningsprocessen inom IKEA:s värdekedja. Kunskaperna har gett IKEA viktiga lärdomar för att fortsätta hitta nya sätt att arbeta med återvinning.

– Genom pilotprojektet VÄXELBRUK ville IKEA testa och lära sig hur man kan omvandla textilavfall till sekundära råmaterial för nya produkter. Det här är ett exempel på entreprenörskap som utmanar nuvarande praxis och utvecklar arbetssätt för återvinning, säger Lena Julle, hållbarhetschef, IKEA of Sweden.

Många lärdomar om återvinning

För IKEA var VÄXELBRUK-projektet en möjlighet att göra en grundlig undersökning av processer kopplade till återvinning. 

– Vi var tvungna att lära oss att navigera i ett ganska komplext landskap när det gäller krav, lagstiftning och logistik. Projektet gav många tvärvetenskapliga lärdomar, inte bara om textilier. Vi delar med oss av dessa insikter till hela IKEA för att använda dem i allt från leverantörskedjan till produktutveckling och design", säger Luca Clerici, Deployment leader New Business and Innovation Deployment Management Europe Supply. 

VÄXELBRUK kollektionen kommer att säljas hos IKEA Second hand i Retuna återbruksgalleria i Eskilstuna, från och med den 2 februari. Butiken är världens första renodlade IKEA second hand-butik. 

Kontakter

Bilder

Länkar

Om oss

IKEAs vision är att skapa en bättre vardag för de många människorna, vilka innefattar våra medarbetare, våra kunder och alla människor vår verksamhet berör. IKEA-produkterna består av rätt kombination av form, funktion, kvalitet, hållbarhet och ett lågt pris – vi kallar det demokratisk design. IKEA grundades i Älmhult 1943. Idag finns 21 IKEA-varuhus, samt ett tiotal planeringsstudios i Sverige. IKEA Sverige hade totalt 163 miljoner besök under verksamhetsåret 2023. I Sverige finns cirka 12 500 medarbetare inom Ingka-koncernen, varav cirka 10 000 inom varuhusorganisationen.

Följ IKEA

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IKEA

IKEA lanserar UTSÅDD – nyheter för hemmets husdjur21.3.2024 12:07:56 CET | Pressmeddelande

Nu lanserar IKEA de lekfulla husdjursprodukterna UTSÅDD, som har utvecklats i samarbete med veterinärer, experter på husdjursprodukter och en krävande panel av katter och hundar. Med UTSÅDD vill IKEA förenkla och förgylla livet hemma med husdjur, genom att erbjuda produkter som är lätta att rengöra, tål att användas dagligen och som sömlöst smälter in i hemmet. UTSÅDD säljs på IKEA.se från 21 mars och IKEA Malmö varuhus från 1 april.

IKEA hyllar 60- och 70-talens kreativitet och flower power genom den fjärde lanseringen av kollektionen Nytillverkad12.3.2024 11:00:15 CET | Pressmeddelande

IKEA fortsätter att ta fram älskad design från sitt arkiv, och förbättrar dem för dagens och morgondagens behov. Den fjärde utgåvan av kollektionen Nytillverkad är ännu en blinkning till det förflutna och hyllar 60- och 70-talens anda av flower power, djärvhet och kreativitet. Denna lansering av Nytillverkad kommer att finnas tillgänglig på IKEA i slutet av mars 2024.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye