Region Jönköpings län

Stor enkät visar hur unga mår 2023

Dela

Folkhälsoenkät Ung 2023 visar överlag positiva resultat för ungas välbefinnande, men avslöjar skillnader mellan könen och en del oroande trender. Majoriteten av unga i årskurs 9 och 2 på gymnasiet mår bra, men en nedåtgående trend syns bland tjejer.

Folkhälsoenkät Ung belyser hälsa, levnadsvanor, skola, fritid, trygghet samt livet och framtiden. Den genomfördes under hösten 2023 bland samtliga av länets unga i årskurs 9 och år 2 på gymnasiet. Undersökningen genomfördes också i anpassad grundskola årskurs 7-9 och anpassad gymnasieskola år 1-4 med en förkortad och förenklad enkät.

Sämre hälsa ses hos unga med funktionsnedsättning, de vars vårdnadshavare varken arbetar eller studerar, samt de med sämre ekonomi.

Psykosomatiska besvär ökar bland tjejer, där sex av tio nu upplever dessa besvär minst två gånger i veckan. Hos killar är den siffran fyra av tio. Vanligast är känslor av irritation eller stress.

Sämre kostvanor

Kostvanorna har försämrats, det betydligt färre som äter frukost dagligen, framför allt är detta vanligt bland tjejer. Energidryckskonsumtionen har ökat avsevärt bland både killar och tjejer under de senaste åren.

Rökningen fortsätter att minska, men snusandet ökar. Tio procent av de tillfrågade röker, men 18 procent snusar. Användningen av e-cigaretter har, särskilt bland tjejer, ökat.

Skolstress

Stress inför skolarbetet är vanligt bland framför allt tjejer och unga med funktionsnedsättning. I enkäteten svarar 57 procent av tjejerna att de känner stress inför skolarbetet Skolk har också blivit vanligare, och många använder sociala medier intensivt på sin fritid.

Tryggheten i, och runt, skolan har minskat bland både killar och tjejer. Sexuella ofredanden är ett stort problem, då 39 procent av tjejerna svarar att de har utsatts för detta.

Anpassad skola

Unga i anpassad skola rapporterar om lägre allmän hälsa jämfört med andra unga. De unga i anpassad skola har färre psykosomatiska besvär. Matvanorna skiljer inte speciellt mycket, men användandet av energidryck är lägre.

Unga i anpassad skola spelar mer tv-, data-, och mobilspel, men använder sig mindre av sociala medier.

Ta del av resultatet i sin helhet: Hälsa-Utveckling i Jönköpings län (rjl.se)

Mer information

Ida Erixon
Folkhälsoutvecklare
076-783 78 17
ida.erixon@rjl.se

Kontakter

Följ Region Jönköpings län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Jönköpings län

Rachel De Basso utvald av EU-kommissionen att tala på Brysselkonferens4.4.2024 09:03:43 CEST | Pressmeddelande

EU-kommissionen har valt ut Rachel De Basso för att delta och tala på Cohesion Forum i Bryssel som pågår den 11-12 april. Konferensen har fokus på EU:s regionalpolitik och hur de beslut som tas på EU-nivå påverkar den regionala utvecklingen i medlemsstaterna. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ska tala och Rachel De Basso kommer som enda svenska talare vara en röst för svenska regioner.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye