If Skadeförsäkring

Fler förrådsstölder än på över 20 år

Dela

Inbrottsstölder i källare och vindar fortsätter öka. Förra året rapporterades fler stölder än på över 20 år. Allra värst utsatt är Västmanlands län.

Totalt anmäldes 21 606 förrådsinbrott under år 2023. Det är fler än året innan (+6 procent), enligt Ifs årliga analys av statistik från Brottsförebyggande rådet, över anmälda inbrott i bostäder och förråd.
Totalt anmäldes 21 606 förrådsinbrott under år 2023. Det är fler än året innan (+6 procent), enligt Ifs årliga analys av statistik från Brottsförebyggande rådet, över anmälda inbrott i bostäder och förråd.

Brottsförebyggande rådet har publicerat ny statistik över anmälda inbrott i bostäder och förråd. Nu kan försäkringsbolaget If presentera sin årliga analys av siffrorna.

Antalet anmälda vinds- och källarinbrott fortsätter öka. Det här är en trend som tog fart under pandemin och som sedan har fortsatt. I riket som helhet anmäldes under 2023 fler förrådsstölder än något år sedan början av 00-talet.

– Vi ser att trenden fortsätter med stölder ur förråd och källare, men att det sker färre bostadsinbrott. Har man delat förråd är det extra viktigt att se över lås och bättra på säkerhetstänket. Att försvåra för tjuven är ett tips vi gärna upprepar. Förvara saker i kartonger eller täck över sådant som kan locka tjuven, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.

Totalt anmäldes 21 606 förrådsinbrott under år 2023. Det är fler än året innan (+6 procent). Enligt If stjäls det just nu många bildäck, som ofta förvaras i obevakade utrymmen.

– Tänk på att omonterade däck ska förvaras inlåsta i ett utrymme som endast du har tillgång till för att du ska få full ersättning om de blir stulna. Att låsa ihop däcken med en kedja kan också försvåra för tjuven, säger Jenny Rudslätt, på If.

– Förvara inte stöldbegärliga saker i förråd utanför bostaden. Det kan påverka din rätt till ersättning. Dyra väskor, golfutrustning, verktyg och hemelektronik är det vanligaste som stjäls, säger Jenny Rudslätt.

Skillnaderna runtom i landet är markanta. Antalet anmälda inbrott per hushåll är mer än sju gånger så stort i Västmanland som på Gotland.

Tips från If: Så stoppar du tjuven

  • Se till att ha ett lås avsett för ytterdörrar och ha dörren låst även när du är hemma. Elektromekaniska låssystem har ofta fördelen att de kan låsas automatiskt efter in- eller utpassering. Flertalet kan även låsas från distans vilket förenklar möjligheten att säkra låsta dörrar.
  • Bor du i hus eller har lägenhet i markplan ska du ha lås även på fönster, balkong- och altandörrar.
  • Starta Grannsamverkan i ditt bostadsområde. Prata med dina grannar och håll koll på området eller trappuppgången tillsammans.
  • Se till att du har bra utomhusbelysning vid alla entréer till huset, även på baksidan. Det finns sensorstyrda lampor som tänds när någon närmar sig dörren.
  • Märk dina värdesaker med MärkDNA​ och skriv upp dem på en inventarielista. Sätt upp MärkDNA-dekaler på utsidan av bostaden, det har en avskräckande effekt enligt kriminologerna vid Malmö Högskola.
  • Låt inte värdesaker ligga framme så att de syns genom fönster och altandörrar. Förvara gärna dyrbara smycken, pass och andra värdesaker i kassaskåp, säkerhetsskåp eller bankfack.
  • Låt bostaden se bebodd ut även om du är bortrest. Använd timer till belysning, låt kläder, böcker och tidningar ligga framme så att det ser ut som att du är hemma. Be någon ta hand om posten, skotta snö på vintern och klippa gräset på sommaren, och lägga sina sopor i din soptunna etc.
  • Lås fast cyklarna om de förvaras utomhus. Samma sak gäller för stegar.
  • Förvara inget av högt värde i källare och vindsförråd. Se till att ha bra lås.

Tabeller

Antal anmälda källar- och vindsinbrott i kommunerna i Sverige

Kommun

Antal (2023)

Per 1 000 hushåll

Ökning/minskning (fem år)

Västmanland

1 223

9,3

+129 % ▲

Örebro

1 021

6,9

+49 % ▲

Östergötland

1 513

6,8

+97 % ▲

Uppsala

1 090

5,9

+136 % ▲

Gävleborg

780

5,5

+71 % ▲

Västra Götaland

3 834

4,7

+23 % ▲

Västernorrland

546

4,6

+112 % ▲

Södermanland

588

4,2

+37 % ▲

Skåne

2 512

3,9

+4 % ▲

Stockholm

4 226

3,9

+26 % ▲

Halland

579

3,8

+88 % ▲

Dalarna

502

3,6

+18 % ▲

Blekinge

252

3,3

+43 % ▲

Jämtland

210

3,2

+58 % ▲

Jönköping

521

3,1

+20 % ▲

Värmland

423

3,0

+29 % ▲

Norrbotten

337

2,7

+118 % ▲

Kronoberg

221

2,3

+24 % ▲

Kalmar

273

2,3

+98 % ▲

Västerbotten

292

2,2

+16 % ▲

Gotland

35

1,2

+84 % ▲

Förändringen över tid är uträknad som antalet anmälda inbrott under 2021–2023 delat med antal anmälningar åren 2016–2018.

“-“ betyder att data saknas.

Metod

Den här nyheten bygger på preliminär statistik för 2023 från Brottsförebyggande rådet (Brå) över antalet anmälda brott.

När vi här talar om “förrådsinbrott“ avser vi de brott som Brå kategoriserar som inbrottsstöld i källare och på vind.

Vid jämförelser mellan län och kommuner har vi räknat på antalet anmälda brott i förhållande till antalet hushåll i kommunen/länet. Uppgifter om antalet hushåll kommer från SCB.

“Förändring över tid” har vi räknat ut som medeltalet för antalet anmälda brott de senaste tre åren (2021–2023) i förhållande till antalet anmälningar år 2016–2018.

Brå presenterar inte själva statistik på länsnivå. För att ändå få en bild av situationen i alla län har vi summerat antalet anmälningar i länets kommuner. Det innebär att anmälningar, där det inte bokförts någon kommun, saknas i den här sammanställningen.

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
"Förvara inte värdesaker i förrådet", säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.
"Förvara inte värdesaker i förrådet", säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om oss

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

Sjukskrivningar av stress på rekordnivå – se regionala variationerna21.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökar dramatiskt och i slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på flera decennier. Åtta av tio som drabbas är kvinnor, visar Ifs genomgång och regionala kartläggning av Försäkringskassans senaste siffror. ”Denna ökning är oroande. Samhällskonsekvenserna blir stora, och vi vet dessutom att det finns ett mörkertal bland fler än de som syns i sjuktalen”, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye