Linköpings kommun

Linköping är Sveriges mest jämställda idrottskommun

Dela

Jämställdhet har en central plats i Linköping kommuns idrottspolitiska program. Så skriver affärstidningen Sport och Affärer i sin motivering till varför Linköping återigen har blivit utsedd till Sveriges främsta jämställdhetskommun.

Affärstidningen Sport och Affärer har för andra gången i rad utsett Linköpings kommun till Sveriges mest jämställda idrottskommun genom sin utmärkelse Sveriges främsta jämställdhetskommun. Juryn har bland annat tittat på hur träningstider är fördelade mellan kvinnlig och manlig idrott, hur de ekonomiska stödsystemen är utformade, hur kommunerna anpassar sina anläggningar, hur könsfördelningen ser ut inom föreningar och idrottsaktiviteter samt hur framgångsrik damelit kommunen har.

– Vi har på ett framgångsrikt sätt arbetat strategiskt med jämställdhetsfrågor, både långsiktigt och kortsiktigt. Jämställdhetsfrågorna stannar inte vid olika projekt utan tas med i kommunens struktur, stödsystem och kultur. Utmärkelsen ger oss motivation till att fortsätta vårt arbete, säger Lotta Bäckman (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Kommunens idrottspolitiska program, Aktiv hela livet, har bidragit till många förändringar. Till exempel nya bidragsformer för att utveckla tjejidrott och strategier för att skapa jämställd användning av träningsanläggningarna och spontana idrottsytor.

– Vi har arbetat hårt för att erbjuda lika möjligheter för alla. Det här är ett bevis på att vårt arbete börjar ge resultat, säger Andreas Hagström, idrottsutvecklingschef på Linköpings kommun som tog emot priset den 24 januari på Gyldene Freden i Stockholm.

Kontakter

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 165 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

Lägsta antalet hushåll med ekonomiskt bistånd på tio år21.2.2024 08:00:06 CET | Pressmeddelande

Under flera år har antalet hushåll med ekonomiskt bistånd sjunkit i Linköping. Januari 2024 var antalet utbetalningshushåll 616 stycken färre än i januari 2021. I januari 2024 erhöll 2087 hushåll ekonomiskt bistånd vilket är det lägsta antalet på åtminstone 10 år. Även det långvariga ekonomiska biståndet fortsätter att minska. Under hela 2023 har trenden varit nedåtgående. Januari 2024 var det 287 färre långvariga hushåll jämfört med januari 2023.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye