Vårdförbundet kräver förkortad arbetstid och högre löner
Vårdförbundet säger upp huvudöverenskommelsen, HÖK22, med SKR och Sobona. I det nya avtalet vill förbundet se förkortad arbetstid och högre löner. Avtalet omfattar 90 000 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor anställda i kommuner och regioner.

- Våra kollegor i vården behöver förkortad arbetstid, för om fler orkar arbeta heltid kan vårdköerna kortas. De behöver också löneökningar så att lönegapet mellan kvinnor och män minskas. Den här avtalsrörelsen handlar om jämställdhet. säger Sineva Ribeiro, förbundsordförande i Vårdförbundet.
Idag fattade Vårdförbundets förbundsstyrelse beslut om att säga upp avtalet med Sveriges kommuner och regioner, SKR, och Sobona. Förkortad arbetstid är ett av avtalskraven.
En ny rapport från Vårdförbundet har visat att 3 av 10 medlemmar jobbar deltid. Många för att de inte orkar heltid. Hälften säger att huvudorsaken är behovet av vila och återhämtning.
- Det är orimligt! Ingen ska behöva gå ned till deltid för att få tillräcklig vila och återhämtning och behöva betala med sin egen livslön, löneutveckling och pension för att arbetstiderna inte fungerar, säger Sineva Ribeiro.
Samtidigt visar Vårdförbundets medlemsundersökning att varannan deltidsarbetande kan tänka sig gå upp i heltid om veckoarbetstiden sänks.
- Här finns stor potential att få tillgång till mer kompetens i hälso- och sjukvården. 40 timmarsveckan är satt utifrån en norm om kontorsarbete. Men våra medlemmar arbetar dygnets alla timmar, årets alla dagar. Det är inte rimligt att samma arbetstider ska gälla. Ingen vinner på att var tredje jobbar deltid. Tvärtom, när våra medlemmar har kraft blir vården bättre, säger Sineva Ribeiro.
Vårdförbundet kräver även att lönerna höjs rejält men vill inte gå ifrån de sifferlösa avtalen. Förbundets medlemmar har historiskt tjänat på att inte låsa fast löneökningarna till industrimärket. I snitt har lönerna ökat mer sett över tid.
- Men nu ser vi tyvärr ett trendbrott där lönegapet mellan kvinnor och män ökade förra året. Detta måste få ett stopp! Att kvinnodominerade akademiska yrken inom offentlig sektor fortfarande hamnar efter manligt dominerade yrken och sektorer är ett omfattande jämställdhetsproblem. Vi måste hålla fanan jättehögt, märket får inte bli ett tak, säger Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet.
Några av Vårdförbundets yrkanden
- Förutsättningar för hållbara heltider genom förkortad veckoarbetstid.
- En god löneutveckling för samtliga och fortsatt satsning på särskilt yrkesskickliga.
- Höjd ersättning vid arbete på obekväm arbetstid.
- Schemalagd tid till exempelvis inläsning, kompetensutveckling och reflekterande samtal, med möjlighet att utföra detta på distans.
- Goda förutsättningar för chefer att ta sitt arbetsmiljöansvar samt mandat att bemanna och förlägga med tillräcklig och rätt kompetens. Det gynnar både chefers och medarbetares arbetsmiljö.
- Krav på hållbara scheman för bättre arbetsmiljö, förutsägbarhet och hälsa.
För ytterligare information och kontakt för intervjuer kontakta Vårdförbundets presstjänst på tfn: 0703-10 30 09 (ej sms)
Vårdförbundet är ett yrkesförbund som samlar cirka 114 000 sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. Tillsammans utvecklar vi vården, våra arbetsvillkor och våra professioner. Från sjukdom och diagnos till hälsa och helhet. www.vardforbundet.se
Kontakter
Matilda UusijärviPresschef
Tel:072-580 61 79matilda.uusijarvi@vardforbundet.seOm oss
Vårdförbundet är ett yrkesförbund som samlar cirka 114 000 sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. Tillsammans utvecklar vi vården, våra arbetsvillkor och våra professioner. Från sjukdom och diagnos till hälsa och helhet. www.vardforbundet.se
Följ Vårdförbundet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Vårdförbundet
Vården ska leverera i fred och kris – men försvagas av regeringens budget15.4.2025 13:19:03 CEST | Pressmeddelande
Trots ökande vårdbehov och ett allvarligt säkerhetspolitiskt läge går endast en liten del av regeringens extra satsningar i vårbudgeten till hälso- och sjukvården. De resurser som föreslås räcker varken för att möta dagens utmaningar eller för att bygga upp beredskapen som krävs.
Nytt avtal: Mer pengar i plånboken och större förutsägbarhet i schemat7.4.2025 16:00:32 CEST | Pressmeddelande
Efter tuffa förhandlingar har ett nytt avtal tecknats mellan Vårdförbundet och SKR/Sobona. Avtalet ger medlemmar mer pengar i plånboken och större förutsägbarhet i schemat.
Vårdförbundet: Vi vill ha tydlig och samordnad hälso- och sjukvård som utgår från individens behov2.4.2025 14:50:11 CEST | Pressmeddelande
Vårdförbundet instämmer i Vårdanalys slutsatser - den statliga styrningen är otydlig och det saknas ansvarsutkrävande. Det finns heller ingen helhetssyn på hur olika delar av vården ska samverka för att nå målen. – Det vi befarade har inträffat – att utan en samordnad styrning, bättre resursanvändning och en hållbar kompetensförsörjning, kan omställningen inte lyckas, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.
Avtalsförhandlingarna fortsätter31.3.2025 15:00:00 CEST | Pressmeddelande
Vårdförbundets förbundsstyrelse har fattat beslut om att förlänga nuvarande avtal med SKR och Sobona. Avtalet förlängs med sju dagars uppsägningstid. − Nu är det dags att rätta till alla scheman som inte håller, där bland annat förskjuten arbetstid är ett omfattande problem, säger Sineva Ribeiro.
Två av tre chefer i vården tycker inte att de har tillräcklig bemanning13.3.2025 10:07:59 CET | Pressmeddelande
Nästan två av tre chefer i vården, 64 procent, har inte tillräcklig bemanning för att bedriva verksamheten på ett hållbart sätt. Det är en situation som inte bara påverkar de anställdas arbetsmiljö, utan även patientsäkerheten. Det visar Vårdförbundets nya rapport ”Heltider som inte håller”.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum