Vänsterpartiet Malmö

Kommunal bojkott av israeliska varor

Dela

Till följd av det fruktansvärda dåd terrororganisationen Hamas genomförde den 7 oktober har staten Israel inför öppen ridå begått grova brott mot mänskligheten. Vänsterpartiet kräver ett eldupphör. Malmö stad måste göra vad staden kan för att påverka Israel att sluta bomba civila, Vänsterpartiet Malmö motionerar därför om att Malmö stad ska sluta köpa in israeliska varor.

Foto: Emmalisa Pauly
Foto: Emmalisa Pauly

Staten Israel har sedan den 7 oktober 2023 gjort sig skyldiga till att 22 185 människor har berövats livet, (per den 2 januari 2024), drygt hälften av dessa är barn. Inget terrordåd kan rättfärdiga detta urskillningslösa mördande. 

Den 29 december 2023 lämnade Sydafrika in en anmälan om folkmord av staten Israel mot det palestinska folket, till den Internationella domstolen ICJ i Haag. Den 26 januari 2024 meddelade ICJ tillfälligt utslag i den rättsprocess där Israel anklagas för folkmord i Gaza. Domaren Joan Donoghue meddelade att domstolen beslutat att Israel måste vidta alla åtgärder för att förhindra folkmord.

Human Rights Watch rapporterar om att Israel gör sig skyldiga till åtskilliga brott mot internationell rätt. Exempelvis har Israel strypt tillgång till vatten, mat och bränsle samtidigt som Israel aktivt motarbetar hjälpinsatser för den palestinska befolkningen vilket utgör ett krigsbrott.

Amnesty International har åtskilliga gånger pekat på Israel som en apartheidstat och tagit upp flertal exempel på brott mot mänskliga rättigheter däribland tortyr. 

Läkare utan gränser har krävt omedelbart eldupphör i Gaza efter att israeliska styrkor har attackerat civilbefolkningen i Palestina som saknar skydd. 

I Malmö Stad är vi rörande överens om alla människors lika värde. Vi kan inte, på något sätt, stå bakom dessa brott som staten Israel konsekvent gör sig skyldiga till. Vi behöver agera med de medel vi har i detta extraordinära läge.

Vänsterpartiet Malmö föreslår därför kommunfullmäktige att besluta att Malmö Stad tills vidare inte köper in några israeliska varor.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Följ Vänsterpartiet Malmö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Malmö

Uppmärksamma den 15 mars - FN:s dag mot islamofobi15.3.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande

FN:s generalförsamling fattade år 2022 beslut om att låta den 15 mars vara en internationell dag för att bekämpa islamofobin. Redan nu arrangerar Malmö stad tillsammans med civilsamhället ett uppmärksammande av den 15 mars. Vänsterpartiet anser dock att det är av vikt att genom politiskt beslut fastställa att Malmö stad årligen skall erkänna och uppmärksamma den 15 mars, oavsett politiskt styre.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye