Förslag att stärka säkerheten i kollektivtrafiken välkomnas
I dag presenterades utredningen om ett förstärkt skydd för järnvägs- och kollektivtrafikskydd, ett uppdrag som Trafikverket och Transportstyrelsen genomfört gemensamt. Utredningen initierades mot bakgrund av det försämrade säkerhetsläget i Sverige och den ökade hotbilden som kan påverka många delar av samhället.

- Sveriges Bussföretag ser på det stora hela positivt på det presenterade förslaget. En trygg och säker kollektivtrafik är en grundförutsättning i ett väl fungerande samhälle som det svenska. Samtidigt är det dessvärre ingen självklarhet att så är fallet. Därför är det viktigt att vi är proaktiva och säkerställer det trygga och säkra resandet med kollektiva transportmedel., säger Anna Grönlund, branschchef och vice VD för Sveriges Bussföretag.
Utredningsuppdraget har genomförts under en mycket begränsad tid och har fokuserat på vilka kravområden som en ny lagstiftning på det här området bör omfatta. Utredarna menar att det behövs regler som styr till exempel att det måste upprättas skyddsplaner på aktörsnivå, utbildningar för företagens medarbetare, att en utpekande av nationell kontaktpunkt när det gäller samverkan i frågan om säkerhet i kollektivtrafiken och att det ska finnas en ansvarig myndighet som ska tillse att detta sker.
- Vi är i grunden positiva till att säkerheten i kollektivtrafiken stärks, fortsätter Anna Grönlund. En grundpelare i vårt arbete är att 4 av 10 motoriserade resor ska vara kollektiva 2030 och därigenom öka kollektivtrafikens marknadsandel av de motoriserade resorna. Trygghet och säkerhet är en förutsättning för detta och Sveriges Bussföretag är redan i dag representerade i olika fora där dessa frågor är på agendan. Som exempel kan nämnas att vi deltar i det arbete som Nationella Rådet för järnvägs- och kollektivskydd (NRJK) liksom att vi är engagerade i arbetet med att ta fram nationella utbildningar för personal i kollektivtrafiken.
Sveriges Bussföretag är dock starkt kritiska till att utredarna konstaterar att externa aktörer kan komma att drabbas av ökade kostnader när föreslagna åtgärder ska genomföras. Vidare sägs att finansieringen av detta behöver bäras av respektive aktör i respektive bransch.
- Vi anser inte att detta är rimligt. Bussbranschen kännetecknas av små marginaler och vidkänns fortfarande av effekterna efter pandemin. Ska samhället stärka skyddet i kollektivtrafiken är det en insats som också samhället får iklädas sig finansieringsansvaret för. Det är inte rimligt att kostnaden för dessa åtgärder vältras över på företagen, avslutar Anna Grönlund.
Nyckelord
Kontakter
Johan HasslowTf Pressansvarig
Tel:072-228 60 99johan.hasslow@transportforetagen.seYasemin CelebiKommunikatör Sveriges Bussföretag
yasemin.celebi@transportforetagen.seSveriges Bussföretag är ett förbund inom Transportföretagen och Svenskt Näringsliv. I dag har vi drygt 250 medlemsföretag med cirka 26 000 anställda. Våra medlemmar består av busstrafikföretag och bussresearrangörer som bedriver alla former av yrkesmässig busstrafik och anordnar bussresor inom och utanför landets gränser. Läs mer på sverigesbussforetag.se
Följ Transportföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportföretagen
Miljöarbetareavtalet är klart9.4.2025 15:11:42 CEST | Pressmeddelande
Biltrafikens Arbetsgivareförbund, som ingår i Transportföretagen, har idag tecknat Miljöarbetareavtalet med Svenska Transportarbetareförbundet. Avtalet följer det märke som industrins parter tecknat med ett samlat avtalsvärde på 6,4 procent över 2 år. Miljöarbetareavtalet omfattar omkring 190 företag och omkring 6 000 anställda inom renhållning och återvinning.
Transportavtalet klart – kostnadsökningar inom märket3.4.2025 23:34:23 CEST | Pressmeddelande
Biltrafikens Arbetsgivareförbund, som ingår i Transportföretagen, har idag tecknat Transportavtalet med Svenska Transportarbetareförbundet. Avtalet följer det märke som industrins parter tecknat med ett samlat avtalsvärde på 6,4 procent över 2 år. Transportavtalet omfattar omkring 4 500 företag och omkring 55 300 anställda inom åkeri, bärgning, terminal och lager.
Märket klart – tuff nivå för ansträngd transportbransch1.4.2025 08:46:43 CEST | Pressmeddelande
Industrins parter har tecknat avtal som bestämmer lönekostnadsökningarna de kommande åren enligt ”märket”, som är på 6,4 procent under två år. Det är den kostnadsram som transportbranschen har att förhålla sig till när branschens kollektivavtal nu ska förhandlas.
Sjö- och flygräddning säkras för i år – men fortsatt behov av Sjöfartsverkets långsiktiga finansiering31.3.2025 15:18:43 CEST | Pressmeddelande
Regeringens besked om ökade anslag till Sjöfartsverket innebär att sjö- och flygräddningen kan upprätthållas året ut. Behovet av en långsiktig plan för att stabilisera finansieringen av Sjöfartsverket kvarstår dock.
EU öppnar dörren för unga bussförare26.3.2025 09:24:47 CET | Pressmeddelande
Ett nytt preliminärt avtal i EU innebär att minimiåldern för att köra buss sänks från 24 till 21 år. Förändringen väntas underlätta rekryteringen av förare och stärka branschens attraktionskraft bland unga.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum