Vänsterpartiet Skåne

Hårda besparingar på Helsingborgs lasarett – inte nog för att klara budget

Dela

Under dagens möte med sjukhusstyrelsen för Helsingborgs lasarett fattades beslut om en ekonomisk handlingsplan för året som kommer. Med den ska man spara 200 miljoner kronor: men med styrets budget hade man behövt spara 250 till.

- Det står ju helt klart och tydligt för alla att lasarettet får för lite pengar sett till vad det kostar att driva det, säger Ingrid Mattiasson Saarinen, Vänsterpartiets representant i sjukhusstyrelse Helsingborg.

Förvaltningen konstaterar själva att spara 450 miljoner under ett år ”bedöms kunna få negativa effekter på vården på Helsingborgs lasarett”. För att genomföra dem behöver man se på konsekvenserna ur ett regionalt perspektiv, säger förvaltningen.

- Att målet för sjukhusförvaltningen är att uppnå en budget i balans blir absurt när det är så starkt underfinansierat. Redan med det första sparpaketet som låg på bordet idag skulle man behöva titta närmare på vilka konsekvenser det faktiskt får för patienterna och de anställda om det genomförs. Regionens uppdrag är att ge vård efter hur invånarnas behov ser ut, inte att utforma den efter en medvetet beslutad alltför liten budget, avslutar Ingrid.

I Vänsterpartiets förslag till budget föreslogs Helsingborgs lasarett få 636 miljoner mer än vad styret lagt. Under dagens möte föreslogs att de föreslagna besparingarna på 200 miljoner kronor inte ska genomföras förrän det gjorts en risk- och konsekvensbedömning av dess följder. Det röstades ner av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna: samma partier som står bakom budgeten.

Nyckelord

Kontakter

Ingrid Mattiasson SaarinenRepresentant i sjukhusstyrelse Helsingborg och kulturnämnden

Tel:0738-545822

Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet. Det är när vi tillsammans ser till att välfärden och samhället ställer upp för oss alla och envar som vår individuella frihet växer. Inom sjukvården innebär det drift i egen regi för att säkra en jämlik tillgång till god vård. Bäst vård får man om patienternas behov får styra och låter skattepengarna finansiera verksamheten istället för att gå till vinster för välfärdföretagen. Sänkta avgifter för biljetter till ett modernt järnvägsnät, ett utbyggt nät av stadsbussar och regionala busslinjer som binder ihop hela regionen är Vänsterpartiets vision. Fri kollektivtrafik är framtiden! Vänsterpartiet vill bygga ett Skåne för alla – inte bara för de rikaste.

Följ Vänsterpartiet Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Skåne

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye