Linköpings kommun

Vårdnadshavare uppmanas att följa regler kring förskola

Dela

Under två veckor på jullovet kom knappt hälften av alla barn som anmälts till kommunens förskolor dit. För att inte personal ska nekas ledighet i onödan går kommunen ut med information till vårdnadshavare om schemaplanering och vad som gäller kring tillsynstider.

Under vecka 52 och vecka 1 kom lite mindre än 50 procent av de barn vars vårdnadshavare lämnat in schema för jullovet till förskolan. Konsekvensen blev att personal inte fick den ledighet de önskat och att för mycket mat beställdes.

– Man ska känna sig trygg med att förskolan finns där när den behövs. Samtidigt är det viktigt att vår personal får chans till återhämtning och inte nekas ledighet i onödan, säger Elias Aguirre (S), kommunalråd och ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Därför riktar nu kommunen en uppmaning till alla vårdnadshavare i förskolan. I ett brev som skickades ut förra veckan understryker Linköpings kommun vikten av att lämna in sitt barns schema i så god tid som möjligt och att vara noga med att lägga in ledigheter och frånvaro. I brevet tydliggörs också att det endast är arbete och studier, samt resan till och från, som ger rätt till förskola.

– Det här handlar inte om att peka ut någon, men vi vill vara tydliga med vad som gäller. Det är barnen och personalen som kommer i kläm om vistelsetiden är längre än man har rätt till, avslutar Elias Aguirre.

Fakta
Den som arbetar eller studerar har rätt att ha sitt barn på förskolan under den tid man arbetar/studerar samt under restiden till och från arbetet/studierna.

Alla barn har rätt att gå i allmän förskola från och med höstterminen det året barnet fyller tre år. Det gäller även för barn med föräldrar som saknar sysselsättning eller arbetstillstånd. I kommunal förskola går då barnet fyra timmar per dag. 

Den som är föräldraledig eller arbetssökande har rätt att ha sitt barn på förskolan. I kommunal förskola går barnet fyra timmar per dag.

Kontakter

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 165 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

Lägsta antalet hushåll med ekonomiskt bistånd på tio år21.2.2024 08:00:06 CET | Pressmeddelande

Under flera år har antalet hushåll med ekonomiskt bistånd sjunkit i Linköping. Januari 2024 var antalet utbetalningshushåll 616 stycken färre än i januari 2021. I januari 2024 erhöll 2087 hushåll ekonomiskt bistånd vilket är det lägsta antalet på åtminstone 10 år. Även det långvariga ekonomiska biståndet fortsätter att minska. Under hela 2023 har trenden varit nedåtgående. Januari 2024 var det 287 färre långvariga hushåll jämfört med januari 2023.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye