Vabruari – så ska du tänka om medicin till ditt barn
I februari är många hemma för vård av sjukt barn, så kallad vab. Det är inte ovanligt att föräldrar ringer till Läkemedelsupplysningen för råd om mediciner som kan lindra när barnet är förkylt. Ett allmänt råd är att tänka efter om den förkylda verkligen behöver medicin. Om det behövs, är det viktigt att välja med omsorg och att dosera rätt.
– De flesta som ringer i förkylningstider vill ha råd om avsvällande nässpray vid nästäppa och behandling av feber. För barn är det inte ovanligt att föräldrar vill ha råd om hostdämpande, säger Erik Stridh, enhetschef för Läkemedelsupplysningen vid Läkemedelsverket.
Receptfria mediciner är avsedda för enklare besvär som lämpar sig för egenvård. Att en medicin är receptfri innebär däremot inte att den är ofarlig, så det är viktigt att inte överskrida rekommenderad dos och antalet dagar som medicinen ska användas.
– Det är alltid bra att först ställa sig frågan om barnet verkligen behöver medicin. Exempelvis är feber kroppens försvar mot infektion och det är inte alltid nödvändigt att ta medicin för att sänka den. Varm dryck ger ofta bra smärtlindring vid halsont. Många gånger hjälper vila och tålamod vid en förkylning, säger Erik Stridh.
Febernedsättande till barn
Något som uppmärksammats på senare tid är att det kan vara svårt att få tag på febernedsättande till barn. Läkemedelsverket uppdaterar dagligen prognoser över restanmälda läkemedel. Det finns gott om alternativ när det gäller flytande febernedsättande till barn, men det är i nuläget svårt att få tag på suppositorier. Den lägsta styrkan, som användas av de minsta barnen, beräknas vara tillbaka i mitten/slutet av februari och övriga lite senare.
Tre råd om läkemedel vid förkylning
- Välj med omsorg.
När du väljer receptfri medicin: utgå från orsaken till besvären, men läs också bipacksedeln så att du vet att medicinen passar ditt barn. Ålder, vikt, sjukdomar och andra mediciner kan avgöra vilken medicin som är bäst lämpad. - Ta inte för mycket.
Kombinera inte olika mediciner på eget bevåg. Har ditt barn sådana besvär att en sorts värktablett inte räcker? Sök vård och ta reda på varför barnet har ont. - Följ råden i bipacksedeln.
Använd exempelvis snabbverkande, avsvällande nässpray i max 10 dagar. Ett alternativ är nässpray eller näsdroppar i form av koksaltlösning.
Fråga om råd
Fråga sjukvården eller på apoteket om du undrar vilken medicin som passar ditt barn. För allmänna frågor om mediciner kan du ringa Läkemedelsupplysningen, som svarar på frågor om hur medicinen fungerar eller hur den ska förvaras. Du kan även diskutera frågor som rör kombination av läkemedel eller biverkningar. Du hittar all viktig information om din medicin i bipacksedeln och på Läkemedelsverkets webbplats. För råd och information om när du ska kontakta vården läs mer hos 1177.se.
Kontakter
Pressjour
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seBilder
Länkar
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Det handlar om livet – nu genomförs nationella strategin för psykisk hälsa och suicidprevention14.1.2025 14:56:36 CET | Pressmeddelande
Läkemedelsverket är en av de 25 myndigheter som ska medverka i genomförandet av den nya strategin för psykisk hälsa och suicidprevention, under ledning av Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen. En korrekt och väl avvägd läkemedelsbehandling spelar en central roll inom området.
Nytt uppdrag för att stärka implementeringen av medicintekniska regelverk19.12.2024 11:02:30 CET | Pressmeddelande
Regeringen har gett Läkemedelsverket i uppdrag att underlätta införandet av de nya regelverken för medicintekniska produkter och medicintekniska produkter för in vitro-diagnostik. Uppdraget säkerställer att aktörer inom området får den information och rådgivning som krävs för att följa de nya reglerna.
Svenskt samarbete inför ny EU-förordning om HTA – Health Technology Assessment16.12.2024 09:30:00 CET | Pressmeddelande
Regeringen har gett Läkemedelsverket, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) i uppdrag att ta fram förslag på hur den nya HTA-förordningen kan införas så effektivt som möjligt. Förordningen syftar till att på EU-nivå effektivisera och samordna utvärdering av medicinsk teknik, det vill säga läkemedel och medicintekniska produkter. För en mer jämlik tillgång till behandling för europeiska patienter och snabbare tillgång till läkemedel och medicinteknik i hälso- och sjukvården.
Viktigt för patientsäkerheten att följa upp tandtekniska produkter16.12.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Efter att Läkemedelsverket har inspekterat ett urval av tandtekniska laboratorier står det klart att branschen behöver ett kunskapslyft. Laboratorierna har ordning och reda och en noggrann tillverkningsprocess som inte tyder på någon anledning till oro för produkterna. Däremot behöver kunskapen höjas om regelverk och krav.
Växande marknad för medicinteknik kräver stärkt tillsyn10.12.2024 10:27:50 CET | Pressmeddelande
Riksrevisionens har granskat om statens tillsyn över medicintekniska produkter är effektiv. Granskningen visar att Läkemedelsverket har en väl fungerande organisation och god kompetens för tillsynen, men att det finns brister i förutsättningarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum