Läkemedelsverket

Förkylningstider – så ska du tänka om läkemedel

Dela

Läkemedelsupplysningen får varje år många samtal om läkemedel vid förkylning. Ett allmänt råd är att tänka efter om den förkylda verkligen behöver medicin. Om det behövs, är det viktigt att välja med omsorg och att dosera rätt.

Ung man i huvtröja ligger i soffan och snyter en förkyld näsa
Ett allmänt råd är att tänka efter om den förkylda verkligen behöver medicin. Om det behövs, är det viktigt att välja med omsorg och att dosera rätt. Foto: Johnér

– De flesta som ringer i förkylningstider vill ha råd om avsvällande nässpray vid nästäppa, behandling av feber och bedövande sugtabletter vid ont i halsen, säger Erik Stridh, enhetschef för Läkemedelsupplysningen vid Läkemedelsverket.

Receptfria mediciner är avsedda för enklare besvär som lämpar sig för egenvård. Att en medicin är receptfri innebär däremot inte att den är ofarlig, så det är viktigt att inte överskrida rekommenderad dos och antalet dagar som medicinen ska användas.

– Det är alltid bra att först ställa sig frågan om man verkligen behöver medicin. Exempelvis är feber kroppens försvar mot infektion och det är inte alltid nödvändigt att ta medicin för att sänka den. Många gånger hjälper vila och tålamod vid en förkylning, säger Erik Stridh.

Tre råd om läkemedel vid förkylning

  1. Välj med omsorg.
    När du väljer receptfri medicin: utgå från orsaken till dina besvär, men läs också bipacksedeln så att du vet att medicinen passar dig. Ålder, sjukdomar och andra mediciner kan avgöra vilken medicin som är bäst lämpad.
  2. Ta inte för mycket.
    Kombinera inte olika mediciner på eget bevåg. Har du sådana besvär att en sorts huvudvärkstablett inte räcker? Sök vård och ta reda på varför du har ont.
  3. Följ råden i bipacksedeln.
    Använd exempelvis snabbverkande, avsvällande nässpray i max 10 dagar. Ett alternativ är nässpray eller näsdroppar i form av koksaltlösning.

Fråga om råd

Fråga sjukvården eller på apoteket om du undrar vilken medicin som passar dig. För allmänna frågor om din medicin kan du ringa Läkemedelsupplysningen, som svarar på frågor om hur medicinen fungerar eller hur den ska förvaras. Du kan även diskutera frågor som rör kombination av läkemedel eller biverkningar. Du hittar all viktig information om din medicin i bipacksedeln och på Läkemedelsverkets webbplats. För råd och information om när du ska kontakta vården läs mer hos 1177.se.

Kontakter

Bilder

Illustration av läkemedelsförpackning med pillerkarta och en man med värk. Texterna handlar om vikten att ta medicin på ett säkert sätt.
Brukar du ta samma receptfria medicin när du har huvudvärk eller feber? Gör inte det, utan välj noggrannt för bästa effekt. Och se upp så att du inte väljer två mediciner med samma aktiva substans - det kan vara farligt.
Ladda ned bild

Länkar

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

Risk för allvarliga biverkningar av påstådd ginsengprodukt9.7.2024 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

Produkten ”Ginseng Kianpi Pil” uppges innehålla olika växter, men innehållet består av läkemedelssubstanserna dexametason (kortison) och cyproheptadin (antihistamin) i okänd mängd. Dessa ämnen kan ge allvarliga biverkningar vid okontrollerat intag och ska inte intas på eget bevåg. Den som använder produkten bör omedelbart kontakta läkare för att kunna sluta med produkten på ett säkert sätt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye