Viktig seger i EU för turistbussbranschen
Europaparlamentet och ministerrådet har kommit överens om förändrade kör- och vilotidsregler för bussförare som kör beställningstrafik.

Överenskommelsen kommer att innebära minskad stress och ge mer kontroll till bussförarna att anpassa körningen efter de förutsättningar som gäller.
- Men det viktigaste med beslutet är att EU:s institutioner en gång för alla erkänner att buss- och lastbilssektorn har olika förutsättningar, säger Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag.
Bussbranschen har i många år argumenterat för att kör- och vilotidsregelverket, som är gemensamt för förare av buss- och godstrafik, inte är anpassat utifrån den oförutsägbara verklighet som beställningstrafiken, turistbussarna, befinner sig i. Regelverket upplevs ofta stelbent och väger inte in att saker kan hända längs vägen, vilket skapar stress hos förarna. De förändrade reglerna kommer inte att lösa alla tänkbara situationer, men öppnar för att bättre kunna anpassa för varje enskilt köruppdrag.
- Erkännandet av att buss- och godstrafik har olika förutsättningar är något vi från Sveriges Bussföretag tillsammans med våra systerorganisationer inom EU drivit på för i över tjugo år. Nu ges förarna ett större mandat att anpassa utefter passagerarnas behov och förutsättningarna längs vägen. En lastbil kan stanna och rasta i princip var som helst – det går inte med en buss full av gäster, säger Anna Grönlund.
En annan förändring är att kontrolldokumentet som ska finnas i bussen under färd utanför Sverige ska digitaliseras efter att en studie i frågan genomförts av EU-kommissionen.
- Det är positivt att beslutet också omfattar steg mot digitalisering av administrationen kring utlandstrafiken. De här företagen lever med en enorm regelbörda som inte är harmoniserad inom EU, och varje steg för att förenkla detta är principiellt viktigt, avslutar Anna Grönlund.
Det som återstår innan förändringarna kan träda i kraft är endast de formella bekräftande besluten i ministerrådet och EU-parlamentet.
Fakta: förändringarna i korthet
- En utökning av den så kallade tolvdagarsregeln även till inrikes trafik
- En möjlighet att mer flexibelt dela upp den obligatoriska 45-minutersrasten i två delar om minst femton minuter vardera (vilket möjliggör fler kombinationer än idag)
- Möjlighet att skjuta upp dygnsvilan med en timme vid ett tillfälle under en resa som är minst sex dagar, förutsatt att den totala körtiden under dagen inte överstiger sju timmar
Dessutom ska färdbladen (waybillen) som idag används i den gränsöverskridande trafiken digitaliseras och färdskrivarnas specifikationer uppdateras för att kunna göra skillnad på beställningstrafik respektive reguljär busstrafik. Det sistnämnda är nödvändigt utifrån att tillsyn av regelverket.
Nyckelord
Kontakter
Johan HasslowTf Pressansvarig
Tel:072-228 60 99johan.hasslow@transportforetagen.seYasemin CelebiKommunikatör Sveriges Bussföretag
yasemin.celebi@transportforetagen.seLänkar
Sveriges Bussföretag är ett förbund inom Transportföretagen och Svenskt Näringsliv. I dag har vi drygt 250 medlemsföretag med cirka 26 000 anställda. Våra medlemmar består av busstrafikföretag och bussresearrangörer som bedriver alla former av yrkesmässig busstrafik och anordnar bussresor inom och utanför landets gränser. Läs mer på sverigesbussforetag.se
Följ Transportföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportföretagen
Utlandsavtalet klart för åkerier som kör gränsöverskridande godstrafik25.4.2025 10:06:36 CEST | Pressmeddelande
Utlandsavtalet har tecknats mellan Biltrafikens Arbetsgivareförbund, som ingår i Transportföretagen, och Svenska Transportarbetareförbundet. Det omfattar omkring 65 åkeriföretag och omkring 150 anställda som kör gränsöverskridande godstrafik utanför Norden. Avtalet följer det märke som industrins parter tecknat med ett samlat avtalsvärde på 6,4 procent över 2 år.
Motorbranschavtalet har tecknats för verkstäder och fordonsåterförsäljare24.4.2025 14:08:12 CEST | Pressmeddelande
Motorbranschens Arbetsgivareförbund, som ingår i Transportföretagen, har idag torsdagen den 24 april tecknat Motorbranschavtalet med IF Metall för omkring 1 200 företag och 23 600 anställda inom fordonsåterförsäljning och fordonsverkstäder. Motorbranschavtalet följer det märke som industrins parter tecknat med ett samlat avtalsvärde på 6,4 procent över två år.
Action Plan 2025: Svenska flyget behöver politisk handlingskraft24.4.2025 13:18:53 CEST | Pressmeddelande
För att säkra svensk tillgänglighet, konkurrenskraft och uppfylla de uppsatta klimatmålen, krävs ett kraftfullare politiskt ansvarstagande för flygsektorn. Det är budskapet i flygbranschens Action Plan 2025.
Kollektivavtalen för manskap i sjöfarten är klara24.4.2025 11:09:33 CEST | Pressmeddelande
Sjöfartens Arbetsgivareförbund, som ingår i Transportföretagen, har idag torsdagen den 24 april tecknat överenskommelser med Seko om kollektivavtalen för manskap i sjöfarten. Avtalen har ett samlat avtalsvärde på 6,4 procent över två år, vilket följer det märke som industrins parter har satt för svensk arbetsmarknad.
EU-förslag om förenklad hållbarhetsrapportering ett steg i rätt riktning18.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Transportföretagen har lämnat in sitt remissvar till regeringen angående EU-kommissionens så kallade Omnibus-förslag, som syftar till att förenkla regelverket kring företagens hållbarhetsrapportering. Kommissionens ambition välkomnas, samtidigt som det krävs ytterligare förändringar för att regelverken ska bli praktiskt tillämpbara för transportbranschens företag.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum