Vision

Vision lanserar utbildning om NPF på jobbet

Dela

Kunskapen om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) som adhd och autism är låg i arbetslivet, och många anställda med NPF får inga eller för få anpassningar för att bli sitt bästa jag på jobbet. Fackförbundet Vision lanserar nu en digital utbildning, NPF på jobbet, som riktar sig till både chefer, kollegor och fackligt förtroendevalda.

– Att ha en NPF-diagnos kan vara en styrka på jobbet om man får rätt förutsättningar, säger Veronica Magnusson.
– Att ha en NPF-diagnos kan vara en styrka på jobbet om man får rätt förutsättningar, säger Veronica Magnusson. Foto: Johanna Jansson

Uppåt en miljon personer i Sverige har någon form av neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. De vanligaste diagnoserna är adhd, autism, Tourettes syndrom och språkstörning, och det är vanligt att samma person har flera diagnoser.
 
– Att ha en NPF-diagnos kan vara en styrka på jobbet om man får rätt förutsättningar. Men då behöver arbetsgivare och kollegor förstå hur det är att leva med till exempel autism eller adhd, och vi vet att den kunskapen ofta saknas i dag. Arbetsgivaren har dessutom enligt lagen en långtgående skyldighet att skapa arbetsmiljöer som fungerar för alla på en arbetsplats, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.
 
Rätt förutsättningar kan handla om flexibla arbetstider för att hantera energinivåer och koncentrationsförmågan eller om tydlig kommunikation med konkreta instruktioner, där man undviker underförstådda budskap och får regelbunden feedback. Det kan också behövas en anpassad arbetsmiljö med tysta rum för koncentration, anpassat utifrån ljus och ljud.
 
– Med vår nya utbildning vill vi öka kunskapen om NPF på jobbet då det för alla finns mycket att vinna på det. Det är även vanligt att personer med NPF inte vågar berätta om sin diagnos eftersom man ofta möts av fördomar och felaktiga föreställningar. Detta hoppas jag att vi kan vända genom fördjupad kunskap, säger Veronica Magnusson.
 
Utbildningen ”NPF på jobbet” är öppen för alla och vänder sig till kollegor, chefer, medlemmar och facklig förtroendevalda som vill skaffa mer kunskap om hur arbetslivet kan upplevas för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Vision har samarbetat med Riksförbundet Attention, en intresseorganisation för personer med NPF.
 
– Vi välkomnar Visions satsning. Ökad kunskap om NPF behövs på de flesta arbetsplatser. Med förståelse och rätt anpassningar kan alla på jobbet bidra och vara delaktiga, säger Jenny Kindgren, ansvarig för uppdragsutbildningar på Attention.
 
Här finns utbildningen: www.vision.se/foralla
 
För ytterligare kommentarer kontakta Veronica Magnusson, förbundsordförande (telefon 070-746 21 24) eller Olof Ambjörn, strateg på Vision (telefon 070-329-71 75).

Nyckelord

Kontakter

Bilder

– Att ha en NPF-diagnos kan vara en styrka på jobbet om man får rätt förutsättningar, säger Veronica Magnusson.
– Att ha en NPF-diagnos kan vara en styrka på jobbet om man får rätt förutsättningar, säger Veronica Magnusson.
Ladda ned bild

Visions medlemmar leder, utvecklar och administrerar välfärden och jobbar i kommuner, regioner, privata företag eller kyrkan. Många är också studenter med siktet inställt på arbete inom välfärden.

Våra 212 000 medlemmar finns inom tusentals olika yrken och bildar tillsammans ett värdefullt nätverk. Vi är en feministisk organisation, partipolitiskt obundna och ingår i TCO. 

Följ Vision

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vision

Stora kostnadsökningar för inhyrd personal i Västmanlands län26.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Kostnaderna för hyrpersonal i landets kommuner har ökat med 330 procent under tio år. Samtidigt har bara var femte kommun räknat på merkostnaden för hyrpersonal, enligt en ny undersökning av fackförbundet Vision. I Västerås stad uppgick kostnaderna för konsulter och tillfälligt inhyrd personal till 33 807 000 kronor under 2022. Kostnaden för hela Västmanlands län vad gäller inhyrd personal uppgick 2022 till 97 408 000 kronor. Att jämföra med 2012 då denna kostnad uppgick till 12 921 000 kronor.

Stora kostnadsökningar för inhyrd personal i Värmlands län26.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Kostnaderna för hyrpersonal i landets kommuner har ökat med 330 procent under tio år. Samtidigt har bara var femte kommun räknat på merkostnaden för hyrpersonal, enligt en ny undersökning av fackförbundet Vision. I Karlstads kommun uppgick kostnaderna för konsulter och tillfälligt inhyrd personal till 35 298 000 kronor under 2022. För hela Värmlands län uppgick kostnaden för hyrpersonal till 75 176 000 kronor för 2022. Att jämföra med 2012 då kostnaden för hela länet uppgick till 7 512 000 kronor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye