Civil Rights Defenders

Civil Rights Defenders tilldelas ukrainska journalistförbundets yttrandefrihetspris

Dela

Det ukrainska journalistförbundets (National Union of Journalists, NUJU) pris till stöd för yttrandefriheten 2024 tilldelas den svenska människorättsorganisationen Civil Rights Defenders. Det ukrainska journalistförbundet är Ukrainas största journalistorganisation och hade över 18 000 medlemmar innan krigets utbrott.

– Vi vill uppmärksamma Civil Rights Defenders dedikerade stöd för ukrainska journalister och människorättsförsvarare samt deras viktiga roll i att stärka dessa röster globalt. I tider av krig vill vi speciellt lyfta hur viktigt det varit för oss att ha Civil Rights Defenders som en partner i vårt arbete med att dokumentera krigsbrott som mediearbetare utsatts för, säger Sergiy Tomilenko, ordförande för det ukrainska journalistförbundet. 
 
Det ukrainska journalistförbundets pris till stöd för yttrandefriheten delas ut varje år till minne av Igor Lubchenko, som länge var ordförande för förbundet och gjort stora insatser för yttrandefriheten i Ukraina. 

– Civil Rights Defenders har gjort oerhört mycket för Ukrainas journalister, sa Mykola Semena, sekreterare på det ukrainska journalistförbundet när han föreslog Civil Rights Defenders.   
 
– Vi är väldigt glada och hedrade över det ukrainska journalistförbundets utmärkelse. Ukrainas modiga journalister står just nu i frontlinjen i försvaret av det fria ordet. Inte bara för sitt eget land utan för alla som tror på en öppen värld. Från Civil Rights Defenders har vi sedan början av kriget försökt stödja på alla sätt vi kan så att dessa modiga demokratiförsvarare kan fortsätta sitt viktiga arbete. Vi är glada över priset som är ett bevis på att det vi gör når fram och behövs, säger Hanna Gerdes, ordförande Civil Rights Defenders.     
 
Det ukrainska journalistförbundet nämner särskilt Civil Rights Defenders arbete med att skydda ukrainska journalister, samt arbetet med att dokumentera journalisters vittnesmål om krigsbrott.  
 
– Priset är ett erkännande av inte bara vårt arbete, utan av hela den ukrainska journalistkårens viktiga insatser. Jag hade förmånen att träffa ett antal journalister i Kiev i december. De gör ett fantastiskt arbete och omvärlden måste stå enade med de som står upp för det fria ordet, även under de extrema omständigheter som just nu råder i Ukraina, säger Anders L. Pettersson Executive Director Civil Rights Defenders. 

Med stöd av Civil Rights Defenders dokumenterar det ukrainska journalistförbundet journalisters vittnesmål om krigsbrott, tar fram dokument och rapporter till internationella samfund och arbetar för att rikta omvärldens uppmärksamhet åt de brott som journalister utsätts för under kriget.  

Läs mer om priset på det ukrainska journalistförbundets hemsida. 

Kontakta oss för en kommentar:  
Kontakta oss på 076 576 27 62 / press@crd.org

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

“Fler barn kommer att sättas i förvar” – kritik mot EU:s nya migrationspakt11.4.2024 13:12:34 CEST | Pressmeddelande

Igår röstades Europeiska unionens migrations- och asylpakt igenom i parlamentet efter flera års förhandlingar. Den undergräver rätten till asyl och kommer att leda till kraftigt ökat lidande för migranter och asylsökande, menar människorättsorganisationen Civil Rights Defenders som har granskat pakten. – Migrationspakten hindrar människor att söka och få skydd från krig och förföljelse. Fler barn och vuxna kommer att sättas i förvar och rättsosäkra asylprocesser kommer att öka, säger Martin Nyman, senior jurist på Civil Rights Defenders.

Syrisk brigadgeneral inför rätta i Sverige11.4.2024 08:45:00 CEST | Pressmeddelande

På måndag inleds en rättegång i Stockholms tingsrätt mot en tidigare brigadgeneral i den syriska armén. Mannen står åtalad för medhjälp till folkrättsbrott i Syrien och är den högst rankade militära tjänstemannen att ställas inför rätta i en europeisk domstol för folkrättsbrott i Syrien. Rättegången är också den första i Europa att behandla krigsbrott begångna inom ramen för den syriska regeringens krigföring och handlar om urskillningslösa attacker som drabbat civila. Med nära 200 000 syrier i Sverige är målet relevant för många. Civil Rights Defenders finns därför på plats för att bevaka rättegången och kan kommentera målet utifrån ett folkrättsperspektiv.

Iransk medborgare döms för folkrättsbrott och mord – Civil Rights Defenders kommenterar19.12.2023 17:04:55 CET | Pressmeddelande

En iransk medborgare dömdes idag i Svea hovrätt för folkrättsbrott och 24 fall av mord för sin inblandning i massavrättningar av politiska fångar Gohardasht-fängelset i Iran 1988. Domen är historisk och en seger för brottsoffer och de många människor som påverkats av övergreppen. Civil Rights Defenders har bevakat rättegången på plats i rättssalen i över två års tid, först i tingsrätten och nu i hovrätten. – Det är en viktig dom som har stor betydelse för att kunna ställa förövare till svars. Det rör sig om oerhört allvarliga brott som ingen tidigare hållits ansvarig för. Domen från Svea hovrätt ger brottsoffer och de många som drabbats någon form av rättvisa och upprättelse, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.

Risk för diskriminering och godtyckliga polisingripanden – kritik mot förslag om visitationszoner15.12.2023 13:02:09 CET | Pressmeddelande

Utökade befogenheter för polisen att kroppsvisitera och genomsöka fordon utan brottsmisstanke ökar risken för kränkningar av den personliga integriteten och diskriminerande etnisk profilering. Det menar Civil Rights Defenders och pekar samtidigt på regeringens skyldighet att garantera rättssäkerheten och likabehandling. Igår överlämnades utredningen om visitationszoner till regeringen och nu riktas kritik mot flera av förslagen. – Förslagen i utredningen stillar inte vår oro för att visitationszoner kommer att vara integritetskränkande och leda till diskriminering. Vi vet att polisen använder sig av diskriminerande kontroller, och förslaget om visitationszoner bör inte genomföras innan vi har en diskrimineringslag på plats som också omfattar diskriminerande åtgärder av polis, säger Aida Samani, senior jurist på Civil Rights Defenders.

Förlust i Arbetsdomstolen: Kvinna nekad arbete på grund av slöja – plagget anses provocera13.12.2023 13:50:01 CET | Pressmeddelande

I dag kom domen i fallet där Civil Rights Defenders stämt en arbetsgivare för att ha nekat en muslimsk kvinna arbete på grund av att hon bar slöja. Arbetsdomstolen gav arbetsgivaren rätt. – Vi är besvikna över domen. Policyer som förbjuder slöja är problematiska ut ett diskriminerings- och religionsperspektiv. Det drabbar muslimska kvinnor oproportionerligt och nekar dem möjligheter på arbetsmarknaden på ett sätt som vi menar står i strid med lagstiftningen, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye