Civil Rights Defenders

Civil Rights Defenders tilldelas ukrainska journalistförbundets yttrandefrihetspris

Dela

Det ukrainska journalistförbundets (National Union of Journalists, NUJU) pris till stöd för yttrandefriheten 2024 tilldelas den svenska människorättsorganisationen Civil Rights Defenders. Det ukrainska journalistförbundet är Ukrainas största journalistorganisation och hade över 18 000 medlemmar innan krigets utbrott.

– Vi vill uppmärksamma Civil Rights Defenders dedikerade stöd för ukrainska journalister och människorättsförsvarare samt deras viktiga roll i att stärka dessa röster globalt. I tider av krig vill vi speciellt lyfta hur viktigt det varit för oss att ha Civil Rights Defenders som en partner i vårt arbete med att dokumentera krigsbrott som mediearbetare utsatts för, säger Sergiy Tomilenko, ordförande för det ukrainska journalistförbundet. 
 
Det ukrainska journalistförbundets pris till stöd för yttrandefriheten delas ut varje år till minne av Igor Lubchenko, som länge var ordförande för förbundet och gjort stora insatser för yttrandefriheten i Ukraina. 

– Civil Rights Defenders har gjort oerhört mycket för Ukrainas journalister, sa Mykola Semena, sekreterare på det ukrainska journalistförbundet när han föreslog Civil Rights Defenders.   
 
– Vi är väldigt glada och hedrade över det ukrainska journalistförbundets utmärkelse. Ukrainas modiga journalister står just nu i frontlinjen i försvaret av det fria ordet. Inte bara för sitt eget land utan för alla som tror på en öppen värld. Från Civil Rights Defenders har vi sedan början av kriget försökt stödja på alla sätt vi kan så att dessa modiga demokratiförsvarare kan fortsätta sitt viktiga arbete. Vi är glada över priset som är ett bevis på att det vi gör når fram och behövs, säger Hanna Gerdes, ordförande Civil Rights Defenders.     
 
Det ukrainska journalistförbundet nämner särskilt Civil Rights Defenders arbete med att skydda ukrainska journalister, samt arbetet med att dokumentera journalisters vittnesmål om krigsbrott.  
 
– Priset är ett erkännande av inte bara vårt arbete, utan av hela den ukrainska journalistkårens viktiga insatser. Jag hade förmånen att träffa ett antal journalister i Kiev i december. De gör ett fantastiskt arbete och omvärlden måste stå enade med de som står upp för det fria ordet, även under de extrema omständigheter som just nu råder i Ukraina, säger Anders L. Pettersson Executive Director Civil Rights Defenders. 

Med stöd av Civil Rights Defenders dokumenterar det ukrainska journalistförbundet journalisters vittnesmål om krigsbrott, tar fram dokument och rapporter till internationella samfund och arbetar för att rikta omvärldens uppmärksamhet åt de brott som journalister utsätts för under kriget.  

Läs mer om priset på det ukrainska journalistförbundets hemsida. 

Kontakta oss för en kommentar:  
Kontakta oss på 076 576 27 62 / press@crd.org

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

Svensk rättegång mot syrisk brigadgeneral avslutas i dag23.5.2024 15:59:46 CEST | Pressmeddelande

I dag avslutas rättegången i Stockholms tingsrätt mot en syrisk brigadgeneral åtalad för medhjälp till folkrättsbrott. Mannen är den högst rankade militären att ställas inför rätta för folkrättsbrott begångna i Syrien och rättegången har fått stor uppmärksamhet världen över. Civil Rights Defenders har bevakat och rapporterat från rättegången och vår jurist, Aida Samani, kan kommentera när dom väntas falla den 20 juni.

Årets människorättsförsvarare 2024 till Stockholm15.5.2024 14:27:07 CEST | Pressmeddelande

Den 20–22 maj kommer människorättsförsvararen Mariia Sulialina från Ukraina till Stockholm för att ta emot utmärkelsen Civil Rights Defender of the Year Award. 27-åriga Mariia har engagerat sig för mänskliga rättigheter sedan hon var 15 år och kämpar för barnen i de ockuperade områdena av Ukraina. Kontakta oss för att boka intervju eller rapportera om prisutdelningen. Ceremonin sker i Stockholm den 21 maj.

Bannlyste nicaraguanske författaren Sergio Ramírez på besök i Sverige3.5.2024 09:44:27 CEST | Pressmeddelande

Den 12–15 maj kommer den internationellt prisbelönte nicaraguanske författaren och tidigare vicepresidenten, Sergio Ramírez, till Sverige. Fråntagen sitt nicaraguanska medborgarskap och bannlyst av diktaturen i sitt hemland lever han sedan tre år i exil i Spanien. Att öppet läsa hans böcker i Nicaragua kan leda till problem. Ändå fortsätter de att spridas, särskilt hans senaste trilogi som i deckarform behandlar läget i landet. Kontakta oss för en intervju.

Civil Rights Defender of the Year 2024 – Ukrainian Mariia Sulialina documents grave violations against children25.4.2024 08:02:16 CEST | Pressmeddelande

The 2024 Civil Rights Defender of the Year Award goes to Mariia Sulialina, 27, head of the Ukrainian human rights organisation Almenda. Mariia Sulialina became a human rights activist when she was only 15. For many years she has fought tirelessly to hold accountable those responsible for the abuses committed against children during the war in Ukraine.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye