Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Transportbidraget behöver ses över

Dela

En ny utvärdering från Tillväxtanalys visar att transportbidraget inte haft någon effekt för en stor del av de företag som fått bidraget. Därför behöver bidraget ses över för att riktas mot de företag som faktiskt har en besvärlig lokalisering i förhållande till sin marknad och där bidraget kan göra skillnad.

Transportstödet riktar sig till företag som har långa transportavstånd till sina marknader. Stödområdet består idag av Västernorrlands-, Jämtlands-, Västerbottens-och Norrbottens län. Alla företag inom stödområdet kan söka och få stödet, om vissa villkor uppfylls. Det handlar bland annat om att transportsträckan ska vara minst 401 kilometer och att transporten sker på väg, järnväg eller till sjöss. Storleken på stödet varierar beroende på i vilken kommun företaget ligger.

Tillväxtanalys har i sin utvärdering kunnat se att transportstödet inte har någon större effekt på de företag som får stödet.

– Det är egentligen inte särskilt förvånande. De bidrag som företagen får är i genomsnitt små och utgör bara små delar av företagens omsättning, förklarar Chizheng Miao, analytiker, Tillväxtanalys.

Rapportförfattarna menar att de krav som ställs på företagen är för generösa. I många fall behövs inte stödet för att företagen ska kunna upprätthålla sin konkurrenskraft. Samtidigt betonas att transportbidraget kan vara viktigt för vissa företag.

– Transportbidraget ska ges till de företag där det gör en väsentlig skillnad. Det behövs därför ett bättre sätt än idag för att identifiera vilka företag som behöver stödet och vilka som inte gör det, säger Chizheng Miao.

Läs mer på www.tillvaxtanalys.se

Kontakter

Om oss

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, är en myndighet under Näringsdepartementet. Vårt uppdrag är att analysera och utvärdera svensk tillväxt- och näringspolitik. Genom vår kunskap bidrar vi till att effektivisera, ompröva och utveckla tillväxtpolitiken samt genomförandet av Agenda 2030. Myndigheten som leds av generaldirektör Sverker Härd har sitt huvudkontor i Östersund. Vi har även ett kontor i Stockholm.

Följ Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Nya innovationer hindras av regelverket18.6.2024 10:15:00 CEST | Pressmeddelande

Hur påverkar lagar och regler nya innovationer? Och hur kan förutsättningarna för ny teknik förbättras? Tillväxtanalys har studerat hur elsparkcyklar och drönare mottagits på marknaden och sett att alltför långsam anpassning av regelverket skapade både hinder för den nya tekniken och ledde till flera oönskade effekter för samhället. I en ny rapport sammanfattas lärdomar och ges förslag på åtgärder.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye