Transportbidraget behöver ses över
En ny utvärdering från Tillväxtanalys visar att transportbidraget inte haft någon effekt för en stor del av de företag som fått bidraget. Därför behöver bidraget ses över för att riktas mot de företag som faktiskt har en besvärlig lokalisering i förhållande till sin marknad och där bidraget kan göra skillnad.
Transportstödet riktar sig till företag som har långa transportavstånd till sina marknader. Stödområdet består idag av Västernorrlands-, Jämtlands-, Västerbottens-och Norrbottens län. Alla företag inom stödområdet kan söka och få stödet, om vissa villkor uppfylls. Det handlar bland annat om att transportsträckan ska vara minst 401 kilometer och att transporten sker på väg, järnväg eller till sjöss. Storleken på stödet varierar beroende på i vilken kommun företaget ligger.
Tillväxtanalys har i sin utvärdering kunnat se att transportstödet inte har någon större effekt på de företag som får stödet.
– Det är egentligen inte särskilt förvånande. De bidrag som företagen får är i genomsnitt små och utgör bara små delar av företagens omsättning, förklarar Chizheng Miao, analytiker, Tillväxtanalys.
Rapportförfattarna menar att de krav som ställs på företagen är för generösa. I många fall behövs inte stödet för att företagen ska kunna upprätthålla sin konkurrenskraft. Samtidigt betonas att transportbidraget kan vara viktigt för vissa företag.
– Transportbidraget ska ges till de företag där det gör en väsentlig skillnad. Det behövs därför ett bättre sätt än idag för att identifiera vilka företag som behöver stödet och vilka som inte gör det, säger Chizheng Miao.
Läs mer på www.tillvaxtanalys.se
Kontakter
Marie LannPresskontakt
Tel:010-447 44 83marie.lann@tillvaxtanalys.seOm oss
Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, är en myndighet under Näringsdepartementet. Vårt uppdrag är att analysera och utvärdera svensk tillväxt- och näringspolitik. Genom vår kunskap bidrar vi till att effektivisera, ompröva och utveckla tillväxtpolitiken samt genomförandet av Agenda 2030. Myndigheten som leds av generaldirektör Sverker Härd har sitt huvudkontor i Östersund. Vi har även ett kontor i Stockholm.
Följ Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Elavbrott kostar elintensiv industri mer än väntat12.12.2024 10:30:00 CET | Pressmeddelande
Tillväxtanalys nya studie visar att elavbrott har långt större ekonomiska konsekvenser för svensk elintensiv industri än vad som tidigare framkommit. Nya beräkningar visar att ett timslångt elavbrott kostar i snitt 968 000 kronor – långt över de 68 000 kronor som indikeras av traditionella mått.
Liten effekt av expertskatten10.12.2024 09:30:00 CET | Pressmeddelande
En utvärdering av expertskatten visar att den inte har lett till att fler utländska högkvalificerade experter har anställts. Det visar en ny studie från Tillväxtanalys, som presenteras vid ett webbinarium idag, tisdag 10 december.
Så kan tillståndsprocessen för vindkraften bli effektivare2.12.2024 08:35:00 CET | Pressmeddelande
Det behövs en väl fungerande planering och tillståndsprocess för att vindkraften ska kunna byggas ut. I en ny rapport från Tillväxtanalys föreslås att accelerationsområden pekas ut för att tillståndsprocessen ska bli enklare och snabbare.
De som kan jobba på distans bosätter sig längre från arbetsplatsen8.11.2024 08:50:00 CET | Pressmeddelande
Efter pandemin har personer som kan jobba på distans börjat pendla längre. Det är särskilt tydligt i storstäderna, där många flyttat längre bort från sina arbetsplatser. Det visar en ny rapport från Tillväxtanalys.
Stödpolitiken för det gröna stålet behöver utvärderas regelbundet6.9.2024 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Idag finns såväl konkurrensfördelar som nackdelar för en svensk koldioxidfri stålproduktion. Staten behöver vara vaksam på hur detta förändras över tid för att inte fastna i en långsiktigt dyr och olönsam subventionspolitik.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum