De som kan jobba på distans bosätter sig längre från arbetsplatsen
Efter pandemin har personer som kan jobba på distans börjat pendla längre. Det är särskilt tydligt i storstäderna, där många flyttat längre bort från sina arbetsplatser. Det visar en ny rapport från Tillväxtanalys.

Efter pandemin har arbete hemifrån, eller på distans från andra platser, blivit allt vanligare. Genom att minska behovet av dagliga pendlingsresor har distansarbete lett till ökade pendlingsavstånd, till exempel genom att människor flyttar längre bort från sin nuvarande arbetsplats eller att de söker nya jobb längre bort från sin bostad.
En ny rapport från Tillväxtanalys har studerat hur pendlingsavståndet påverkas av möjligheten till att jobba på distans.
– Vi kan se att avståndet mellan bostad och arbetsplats har ökat bland personer som kan arbeta på distans, särskilt i landets storstadsregioner, förklarar Kent Eliasson, analytiker och rapportförfattare.
Distansarbete ger nya möjligheter. Bland annat kan det leda till effektivare jobbmatchning – både för individer och företag – inom och mellan regioner. Men distansarbete kan också leda till utmaningar. Skatteintäkter och lokal köpkraft omfördelas då distansarbetare bosätter sig på nya platser. Ett ökat distansarbete ställer även krav på fortsatta investeringar i digital infrastruktur. Färre, men längre, arbetsresor påverkar också transporter och efterfrågan på kollektivtrafik.
– Att stora grupper på arbetsmarknaden kan utföra delar av sitt arbete hemifrån eller från andra platser än den traditionella arbetsplatsen skapar förutsättningar för fortsatt regionförstoring och regionförstoring i nya former, säger Kent Eliasson.
Det var i samband med pandemin som pendlingsavstånden började öka. Jämfört med 2019 har de som kan jobba på distans ökat avståndet mellan bostad och arbetsplats med i genomsnitt 5 procent. Ökningen är densamma för både kvinnor och män, medan den varit något större bland unga jämfört med äldre och bland personer med högkvalificerade yrken jämfört med övriga yrkesgrupper.
Läs mer om rapporten på tillvaxtanalys.se
Kontakter
Marie LannPressansvarig
Tel:010-447 44 83marie.lann@tillvaxtanalys.seOm oss
Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, är en myndighet under Näringsdepartementet. Vårt uppdrag är att analysera och utvärdera svensk tillväxt- och näringspolitik. Genom vår kunskap bidrar vi till att effektivisera, ompröva och utveckla tillväxtpolitiken samt genomförandet av Agenda 2030. Myndigheten som leds av generaldirektör Sverker Härd har sitt huvudkontor i Östersund. Vi har även ett kontor i Stockholm.
Följ Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Så påverkar stora företagsinvesteringar en kommun28.1.2025 09:45:00 CET | Pressmeddelande
I fyra studier har Tillväxtanalys studerat vad gigainvesteringar innebär för kommuner de etablerar sig i. Bland annat har man undersökt flyttströmmar, kompetensförsörjningsbehov, påverkan på befintligt näringslivs finansieringsmöjligheter samt erfarenheter från mottagningsprocesser i kommuner. Studierna presenteras vid ett webbinarium idag, tisdag den 28 januari, klockan 13.30.
Halvering av Venture Capital under 202324.1.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
2023 minskade Venture Capital-investeringarna i svenska portföljbolag kraftigt. Det är framförallt inom livsvetenskap och miljöteknik som investeringarna har minskat.
Elavbrott kostar elintensiv industri mer än väntat12.12.2024 10:30:00 CET | Pressmeddelande
Tillväxtanalys nya studie visar att elavbrott har långt större ekonomiska konsekvenser för svensk elintensiv industri än vad som tidigare framkommit. Nya beräkningar visar att ett timslångt elavbrott kostar i snitt 968 000 kronor – långt över de 68 000 kronor som indikeras av traditionella mått.
Liten effekt av expertskatten10.12.2024 09:30:00 CET | Pressmeddelande
En utvärdering av expertskatten visar att den inte har lett till att fler utländska högkvalificerade experter har anställts. Det visar en ny studie från Tillväxtanalys, som presenteras vid ett webbinarium idag, tisdag 10 december.
Så kan tillståndsprocessen för vindkraften bli effektivare2.12.2024 08:35:00 CET | Pressmeddelande
Det behövs en väl fungerande planering och tillståndsprocess för att vindkraften ska kunna byggas ut. I en ny rapport från Tillväxtanalys föreslås att accelerationsområden pekas ut för att tillståndsprocessen ska bli enklare och snabbare.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum