Årlig statistikrapport från Trä- och Möbelföretagen (TMF): Trendbrott för svensk möbelexport – nu krävs riktade exportsatsningar
Drygt 70 procent av svensk möbelproduktion exporteras till andra länder men nu saktar den svenska framgångssagan in till följd av konjunktur och omvärldsläge. Det visar branschorganisationen TMF:s årliga rapport som presenteras i samband med Stockholm Furniture Fair.
- När folk och företag får allt mindre i plånboken är det naturligt att inredning inte prioriteras. Men svensk möbelindustri har länge skördat internationella framgångar så vill man undvika hack i kurvan är det viktigt att regeringen breddar exportsatsningar till fler branscher, säger Cecilia Ask Engström, bransch- och näringspolitisk chef på Trä- och Möbelföretagen, TMF.
Under föregående år fortsatte branschen att växa trots stora politiska spänningar, ekonomiska påfrestningar och ett minskat konsumtionsutrymme, men nu bromsar alltså ökningen in. Den svenska möbelexporten uppgick till 22 miljarder under 2023, vilket är en minskning med en dryg procent jämfört med 2022.
- Länge gynnade den svaga svenska kronan exporterande företag men nu ser vi att allt fler drar i svångremmen, även inredning av offentlig miljö. Men internationellt är svensk möbelindustri av tradition en cirkulär föregångare och det är naturligtvis något som måste stärkas även i tuffare tider för att inte tappa konkurrenskraft, fortsätter Cecilia Ask Engström.
I december lanserade regeringen en ny handelsstrategi där effektivare stöd till små och medelstora företag (SME) omnämns. Vad det betyder i praktiken är fortfarande oklart.
- Många av våra medlemsföretag är små eller medelstora företag som ofta är föregångare på hållbarhetområdet. Det är därför viktigt att regeringen går från ord till handling för att underlätta för företagen där affärsmöjligheterna är som störst. TMF har de senaste tre åren jobbat med exportrelaterade insatser för möbelindustrin, och vi kommer inom kort lansera en handbok med de krav och regler som gäller vid export till USA, Storbritannien, Tyskland och Frankrike, säger Linda Löf, projektledare Bransch & näringspolitik för möbler på TMF och exportansvarig.
Sverige är Europas tionde största exportör av möbler, och på plats 17 i världen. Men för små och medelstora företag är exportsatsningar både kostsamma och riskfyllda. Bland de satsningar TMF förespråkar återfinns avskaffande av handelshinder på den inre marknaden samt handelsavtal som tar höjd för att gynna små och medelstora företag.
Se bifogad årsstatistik (med preliminära siffror) samt läs mer på tmf.se/branschstatistik-mobler.
Årsstatistik (med definitiva siffror) publiceras i mars-2024.
För mer information, kontakta gärna:
- Cecilia Ask Engström, bransch- och näringspolitisk chef TMF, 070-381 72 06, cecilia.ask.engstrom@tmf.se
- Linda Löf, projektledare Bransch & näringspolitik - möbler TMF, 072-720 72 62, linda.lof@tmf.se
- Jakob Andrén, marknadsanalytiker TMF, 08-762 78 82, jakob.andren@tmf.se
Nyckelord
Bilder
Dokument
Trä- och Möbelföretagen (TMF) är bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag som verkar i den träförädlande industrin. Bland de cirka 650 medlemmarna finns företag som producerar fönster, dörrar, golv, trähus, byggnadssnickerier, möbler, kök, inredningssnickerier samt trappor och träkomponenter. TMF bygger och inreder Sverige. Industrin omsätter 80 miljarder kronor och har knappt 30 000 personer anställda.
Följ Trä- och Möbelföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Trä- och Möbelföretagen
TMF om räntebeskedet: "Krävs fortsatta sänkningar"7.11.2024 09:30:46 CET | Pressmeddelande
Riksbanken sänker styrräntan med 50 punkter. Det efterlängtade beslutet togs under torsdagens penningpolitiska novembermöte - nu ligger styrräntan på 2,75 procent. Ett välkommet besked - om än i senaste laget, menar TMF:s näringspolitiska expert Simon Imner.
TMF om industrifackens krav: "Inte i paritet med den verklighet våra medlemsföretag vittnar om"4.11.2024 14:09:45 CET | Pressmeddelande
Facken inom industrin har presenterat sina krav inför kommande avtalsrörelse. Tillsammans kräver man 4,2 procent i löneökningar beräknat på ett ettårsavtal. I ett läge där många företag i träindustrin tvingats varsla efter flera år av minskade orderingångar är det synnerligen kontraproduktivt av facken att kräva de nivåerna, konstaterar Trä- och Möbelföretagen.
TMF om höjt bolånetak och lättade amorteringskrav4.11.2024 09:51:00 CET | Pressmeddelande
En lättnad av amorteringskraven och höjning av bolånetaket kan ge långtgående effekter - det kapital som frias upp kan leda till ökad rörlighet och att fler vågar realisera sina renoveringsdrömmar eller köpa sin drömbostad. Det menar Simon Imner, näringspolitisk expert hos Trä- och Möbelföretagen efter regeringens utredning som presenterades imorse.
Konjunkturen ikapp bygginredningsbranschen24.10.2024 10:30:00 CEST | Pressmeddelande
Det ekonomiska läget fortsätter att påverka trä- och möbelindustrin – det visar färsk halvårsstatistik från TMF, Trä- och Möbelföretagen. Den lågkonjunktur som initialt drabbade husbyggare har nu spridit sig vidare till bygginredningsbranschen och det är hög tid för regeringen att få bukt med bostadsbyggandets strukturella sårbarhet, menar branschen.
”Den hållbara trädgårdsstaden” - TMF lanserar idétävling för arkitektstudenter24.9.2024 11:29:48 CEST | Pressmeddelande
Idétävlingen ”Den hållbara trädgårdsstaden” är öppen för arkitektstudenter - syftet är att få fram konkreta förslag på framtidens trädgårdsstäder med fokus på hållbarhet och urbanisering. Tävlingen pågår till sommaren 2025 och görs i samarbete med flera svenska kommuner och lärosäten.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum