Trä- och Möbelföretagen

Parterna inom byggindustrin i krismöte med regeringen

Dela

Parterna inom byggindustrin - TMF, GS-facket, Byggnads och Byggföretagen - träffar idag regeringen för ett krismöte med anledning av byggkrisen. Vi uppmanar gemensamt regeringen att vidta åtgärder för ett ökat byggande innan byggkrisen sprider sig och drar ner hela den svenska ekonomin.

Cecilia Ask Engström - bransch- och näringspolitisk chef på TMF, representerar TMF på mötet med statsrådet.
Cecilia Ask Engström - bransch- och näringspolitisk chef på TMF, representerar TMF på mötet med statsrådet. Foto: Juliana Fälldin Trä- och Möbelföretagen (TMF)

Byggsektorn står för elva procent av Sveriges BNP och skapar många jobb. För varje nytt byggjobb skapas tre ytterligare jobb inom material, transporter, med mera. De jobben försvinner nu på grund av kollapsen i byggandet. Enligt Byggföretagens senaste prognos väntas 23.600 bostäder påbörjas 2024 vilket kan jämföras med 60.000 bostäder 2021. Var sjätte GS-medlem i träindustrin blev varslad 2023, i Byggnads a-kassa ökade antalet inskrivna med 50 procent och konkurserna i byggsektorn ökade med 29 procent.

Byggkrisen drabbar inte bara företag och anställda inom byggsektorn. Det minskade byggandet slår hårt mot hela Sverige. Det innebär att människor får svårare att flytta dit jobben finns, att trångboddhet och segregation ökar och att hela ekonomin krymper. En rapport från Stockholms handelskammare visar att byggkrisen kan komma att kosta Sverige 1000 miljarder kronor till år 2030.

Inflationen behöver bekämpas, men Sverige måste kunna hantera flera utmaningar samtidigt. Branschen kan inte ensamma hantera byggkrisen. Risken är att krisen leder till att en generation byggarbetare förloras, vilket hotar både samhällsbygget, klimatomställningen och Sveriges beredskap.

Regeringen har tidigare sagt att de är beredda att göra mer om krisen förvärras. Vi uppmanar därför gemensamt regeringen att vidta kraftfulla insatser för att få fart på byggandet. Annars riskerar den svenska byggindustrin att slås ut.

Nyckelord

Kontakter

Trä- och Möbelföretagen (TMF) Trä- och Möbelföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag som verkar i den träförädlande industrin. Bland de cirka 650 medlemmarna finns företag som producerar fönster, dörrar, golv, trähus, byggnadssnickerier, möbler, kök, inredningssnickerier samt trappor och träkomponenter. Industrin omsätter 80 miljarder kronor och har knappt 30 000 personer anställda.

Följ Trä- och Möbelföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trä- och Möbelföretagen

TMF på Stockholm Furniture Fair 2024: Cirkulär installation och samtal på scen1.2.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande

Under 2024 års upplaga av Stockholm Furniture Fair samarbetar Trä- och Möbelföretagen, TMF, och mässan med designstudion Färg & Blanche och skapar designbaren The Yellow Thread. Installationen togs fram av Färg & Blanche för Sveriges EU-ordförandeskap i Bryssel och visas nu på ett nytt sätt som en av mässans två nysatsningar på mötesplatser för affärer och branschutbyte. Det cirkulära temat går även igen i ett av de samtal TMF arrangerar på mässan.

TMF välkomnar nytt räntebesked: ”Glädjande nyhet att prognosen ser ut att vända uppåt”23.11.2023 10:36:08 CET | Pressmeddelande

Torsdagens räntebesked, med oförändrad styrränta, är positiva nyheter för svensk industri i allmänhet – och TMF:s hårt drabbade medlemsföretag i synnerhet. Någon omedelbar konsumtionsfest är inte att vänta för svenska hushåll, men framtidsutsikterna har förbättrats i takt med att inflationstrycket avtagit och räntechocken klingat av. Nu spår prognosmakarna en ökad tillväxt nästa år, vilket är ett positivt besked för svensk trä- och möbelindustri.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye