Svenska kyrkan / Härnösands stift

Biskopen firar gudstjänst stiftet runt – innan staven läggs ner

Dela

Söndag 11 februari firar biskop Eva Nordung-Byström gudstjänst i Örnsköldsviks kyrka.  Gudstjänsten är den första i en serie av fem gudstjänster i olika delar av stiftet som inleder hennes sista år som biskop för Härnösands stift.

Biskop Eva Nordung-Byström lägger ner staven i höst, efter närmare tio år som biskop för Härnösands stift.
Biskop Eva Nordung-Byström lägger ner staven i höst, efter närmare tio år som biskop för Härnösands stift. Foto: Kerstin Stickler/Härnösands stift

Under våren kommer biskop Eva Nordung-Byström att fira gudstjänst med alla stiftets församlingar, genom gemensamma samlingar i olika delar av Härnösands stift. Det blir något av en sista rundresa i stiftet innan hon gå i pension i september.
– Under åren som biskop har jag rest mycket i stiftets fyra landskap och träffat många medarbetare och församlingsbor. Därför känns det fint att få avsluta biskopstiden med att fira gudstjänst tillsammans med dem och få tillfälle att tacka för allt gott arbete och engagemang som finns i bygderna runt om i vårt stora stift, säger hon.

Gudstjänsten i Örnsköldsviks kyrka nu på söndag har sydsamisk prägel, den firas tillsammans med Orrestaare saemien sibrie (Örnsköldsviks sameförening) och med medverkan av jojkaren Krister Stoor.
– Jag har kommit att engagerat mig mycket i kyrkans och samhällets relation till samerna, där vi som svenskar bär en stor skuld för hur den samiska befolkningen behandlats genom historien, men även i vår tid. Nu ser jag mycket fram emot att få fira den här gudstjänsten präglad av samisk musik och språk, det känns lite högtidligt, säger biskopen.

Så här ser planen för alla gudstjänsterna ut: 
11 februari, Örnsköldsviks kyrka
25 februari, Gustav Adolfs kyrka, Sundsvall
17 mars, Stora kyrkan, Östersund
5 maj, Härnösands domkyrka
19 maj, Bergs kyrka

Den 14 september lägger biskop Eva Nordung-Byström ner staven vid en högtid i Härnösands domkyrka. Hon går då i pension efter närmare tio år som biskop för Härnösands stift. Under våren kommer det att väljas en ny biskop för Härnösands stift.

Kontakter

Bilder

Biskop Eva Nordung-Byström
Biskop Eva Nordung-Byström
Ladda ned bild

Härnösands stift är den regionala nivån av Svenska kyrkan i Jämtland, Härjedalen, Medelpad och Ångermanland. Stiftets huvuduppgift är att ge stöd till de lokala enheterna, de närmare 100 församlingarna i regionen. Biskop för Härnösands stifts är Eva Nordung Byström.

Följ Svenska kyrkan / Härnösands stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan / Härnösands stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye