Ny nationell läkemedelsstrategi beslutad av regeringen
Regeringen har beslutat om en ny nationell läkemedelsstrategi (NLS). I den nya strategin blir det ökat fokus på beredskap vid kris eller krig och att utveckling av nya läkemedel och kliniska prövningar läggs till i NLS.
Den nya nationella läkemedelsstrategin kommer att gälla för åren 2024–2026. Visionen är som tidigare ”Rätt läkemedelsanvändning till nytta för patient och samhälle”. Uppdraget att samordna och följa upp strategin utförs av Centrum för bättre läkemedelsanvändning på Läkemedelsverket. Inom strategin verkar ett 20-tal myndigheter och organisationer.
På en pressträff under måndagen presenterade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) och Eva Flock chef för Centrum för bättre läkemedelsanvändning på Läkemedelsverket den nya Nationella Läkemedelsstratgin.
– Nu kan vi börja arbetet med nationella läkemedelsstrategin för de kommande tre åren. Det pågår redan nu ett arbete hos aktörerna som är i linje med fokusområdena i NLS. Ett viktigt uppdrag för oss är att skapa en samlad bild av nuläget, för att sedan ta fram aktiviteter som kan stödja de behov som finns nu och framöver, säger Eva Flock, kanslichef för Centrum för bättre läkemedelsanvändning på Läkemedelsverket.
Fokusområdena för NLS 2024–2026
- tillgänglighet till nya och gamla läkemedel
- läkemedelsbehandling och läkemedelshantering
- utveckling av nya läkemedel och kliniska prövningar
Om NLS
Tillgänglighet har varit inkluderat i tidigare strategier och är i NLS 2024–2026 fortsatt ett fokusområde med tillägg gällande beredskap vid kris eller krig. En annan nyhet är att veterinärläkemedel inkluderas inom fokusområdet tillgänglighet och att ett nytt fokusområde läggs till, utveckling av nya läkemedel och kliniska prövningar.
Sverige har haft en nationell läkemedelsstrategi sedan 2011 som har reviderats genom åren i samband med en ny mandatperiod. Under åren har fyra strategier inklusive den som regeringen nu har beslutat om för 2024–2026 och sex handlingsplaner har upprättats som resulterat i ca 50 genomförda aktiviteter.
Relaterad information
Nyckelord
Kontakter
Pressjour
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seLänkar
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
PRAC utreder risken för sällsynt ögonsjukdom kopplat till läkemedel med semaglutid21.1.2025 10:21:09 CET | Pressmeddelande
EMA:s säkerhetskommitté, PRAC, har påbörjat en granskning av läkemedel som innehåller semaglutid efter att två nyligen genomförda observationsstudier antyder en ökad risk att utveckla en sällsynt ögonsjukdom som kallas NAION (anterior icke-arteritisk ischemisk optikusneuropati). Två andra observationella studier visar inte på någon ökad risk för NAION.
Det handlar om livet – nu genomförs nationella strategin för psykisk hälsa och suicidprevention14.1.2025 14:56:36 CET | Pressmeddelande
Läkemedelsverket är en av de 25 myndigheter som ska medverka i genomförandet av den nya strategin för psykisk hälsa och suicidprevention, under ledning av Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen. En korrekt och väl avvägd läkemedelsbehandling spelar en central roll inom området.
Nytt uppdrag för att stärka implementeringen av medicintekniska regelverk19.12.2024 11:02:30 CET | Pressmeddelande
Regeringen har gett Läkemedelsverket i uppdrag att underlätta införandet av de nya regelverken för medicintekniska produkter och medicintekniska produkter för in vitro-diagnostik. Uppdraget säkerställer att aktörer inom området får den information och rådgivning som krävs för att följa de nya reglerna.
Svenskt samarbete inför ny EU-förordning om HTA – Health Technology Assessment16.12.2024 09:30:00 CET | Pressmeddelande
Regeringen har gett Läkemedelsverket, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) i uppdrag att ta fram förslag på hur den nya HTA-förordningen kan införas så effektivt som möjligt. Förordningen syftar till att på EU-nivå effektivisera och samordna utvärdering av medicinsk teknik, det vill säga läkemedel och medicintekniska produkter. För en mer jämlik tillgång till behandling för europeiska patienter och snabbare tillgång till läkemedel och medicinteknik i hälso- och sjukvården.
Viktigt för patientsäkerheten att följa upp tandtekniska produkter16.12.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Efter att Läkemedelsverket har inspekterat ett urval av tandtekniska laboratorier står det klart att branschen behöver ett kunskapslyft. Laboratorierna har ordning och reda och en noggrann tillverkningsprocess som inte tyder på någon anledning till oro för produkterna. Däremot behöver kunskapen höjas om regelverk och krav.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum