Läkemedelsverket

Ny nationell läkemedelsstrategi beslutad av regeringen

Dela

Regeringen har beslutat om en ny nationell läkemedelsstrategi (NLS). I den nya strategin blir det ökat fokus på beredskap vid kris eller krig och att utveckling av nya läkemedel och kliniska prövningar läggs till i NLS.

Till vänster  Eva Flock chef för Centrum för bättre läkemedelsanvändning på Läkemedelsverket och till höger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.
På en pressträff under måndagen presenterade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) och Eva Flock chef för Centrum för bättre läkemedelsanvändning på Läkemedelsverket den nya Nationella Läkemedelsstratgin. Läkemedelsverket

Den nya nationella läkemedelsstrategin kommer att gälla för åren 2024–2026. Visionen är som tidigare ”Rätt läkemedelsanvändning till nytta för patient och samhälle”. Uppdraget att samordna och följa upp strategin utförs av Centrum för bättre läkemedelsanvändning på Läkemedelsverket. Inom strategin verkar ett 20-tal myndigheter och organisationer.

På en pressträff under måndagen presenterade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) och Eva Flock chef för Centrum för bättre läkemedelsanvändning på Läkemedelsverket den nya Nationella Läkemedelsstratgin.

– Nu kan vi börja arbetet med nationella läkemedelsstrategin för de kommande tre åren. Det pågår redan nu ett arbete hos aktörerna som är i linje med fokusområdena i NLS. Ett viktigt uppdrag för oss är att skapa en samlad bild av nuläget, för att sedan ta fram aktiviteter som kan stödja de behov som finns nu och framöver, säger Eva Flock, kanslichef för Centrum för bättre läkemedelsanvändning på Läkemedelsverket.

Fokusområdena för NLS 2024–2026

  • tillgänglighet till nya och gamla läkemedel
  • läkemedelsbehandling och läkemedelshantering
  • utveckling av nya läkemedel och kliniska prövningar

Om NLS

Tillgänglighet har varit inkluderat i tidigare strategier och är i NLS 2024–2026 fortsatt ett fokusområde med tillägg gällande beredskap vid kris eller krig. En annan nyhet är att veterinärläkemedel inkluderas inom fokusområdet tillgänglighet och att ett nytt fokusområde läggs till, utveckling av nya läkemedel och kliniska prövningar.

Sverige har haft en nationell läkemedelsstrategi sedan 2011 som har reviderats genom åren i samband med en ny mandatperiod. Under åren har fyra strategier inklusive den som regeringen nu har beslutat om för 2024–2026 och sex handlingsplaner har upprättats som resulterat i ca 50 genomförda aktiviteter.

Relaterad information

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye