Region Jönköpings län

Stephen Burks tilldelas Bruno Mathsson Design Residency 2024

Dela

Region Jönköpings län har glädjen att meddela att den förste stipendiaten till det nybildade Bruno Mathsson Design Residency är Stephen Burks, en av USAs mest tongivande och välrenommerade formgivare. Burks kommer att vara på plats i Värnamo för att medverka i residenset 15 maj-15 juni 2024.

En man sitter i mitten av tre flätade utestolar med träd i bakgrunden.
Under en månads tid i sommar kommer Stephen Burks – en av USA:s mest tongivande och välrenommerade formgivare – till Värnamo för att bo, arbeta och samarbeta med lokala hantverkare och tillverkningsindustri. Här syns Burks med sin Kida Dining Chair (Dedon) från 2023.

Under perioden kommer han att bo och verka i ett hus i Värnamo från 1955, ritat av arkitekten och möbeldesignern Bruno Mathsson (1907–88) som ursprungligen beställdes av Sven Lundh (grundare av Källemo och initiativtagare till Vandalorum). Under sin vistelse får Burks möjlighet att besöka den omfattande möbel- och tillverkningsindustrin i Jönköpingsregionen. Han erbjuds även en fördjupning i Bruno Mathssons gärning samt att hålla en offentlig föreläsning på Vandalorum.

– Jag tror att ju närmare handen kommer själva skapandet, desto större potential finns det för innovation. Bruno Mathsson-residenset kommer att föra in mitt sätt att arbeta i en dialog med svensk designhistoria och industriell expertis och samtidigt ifrågasätta vem som deltar i designfältet och vem som gynnas. När världen står inför fortsatta globala kriser har design förmågan att skapa fler samtal kring fler frågor för fler människor. Än idag är Mathssons arv ett levande bevis på detta, säger Stephen Burks.

Nystartat residens

Bruno Mathsson Design Residency är ett nystartat residens som erbjuder en internationell designer tid för efterforskning, utveckling, nätverkande och fokus, inom ramen för Vandalorum och Jönköpings läns omfattande tillverkningsindustri. Residenset drivs av Region Jönköpings län och Vandalorum, med stöd av IASPIS/Konstnärsnämndens internationella program inom bild- och formområdet och Värnamo kommun, i samarbete med entreprenör och möbelsamlare Johan Sjöberg, Bruno Mathsson International och Stiftelsen Karin och Bruno Mathssons fond.

– Jönköpings län har en rik tradition av samarbete mellan formgivare och tillverkningsindustri. Det är glädjande att det kom in så många ansökningar från stora delar av världen till Bruno Mathsson Design Residency. Det visar att vi har något starkt att bygga vidare på i länet, säger Kerstin Hammar (M), regionråd och ordförande i nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet.

43 kvalificerade formgivare från fem världsdelar sökte till residenset i år. Juryn bestod av Dr. Mateo Kries, museichef, Vitra Design Museum; Jenny Nordberg, designer; Magnus Jonsson, kulturutvecklingschef, Region Jönköpings län; Lennart Alves Gernes, bild- och formutvecklare, Region Jönköpings län; samt Elna Svenle, museichef, Vandalorum.

Kulturen som platsutvecklare

Media är välkomna till Science Park Towers i Jönköping torsdagen den 8 februari klockan 11.00 under Reglabs årskonferens. Reglab är ett forum för lärande om regional utveckling där regioner, myndigheter, forskare med flera möts. I ett föredrag som startar klockan 11.15 berättar Lennart Alves Gernes, bild- och formutvecklare på Region Jönköpings län, om SPOK, Bruno Mathsson Design Residency och andra lokala exempel på kulturen som platsutvecklare. Efter föredraget är Lennart Alves tillgänglig för intervju.

Kontakt

Lennart Alves Gernes
Bild- och formutvecklare på Region Jönköpings län
073-707 35 24
lennart.alvesgernes@rjl.se

Om Stephen Burks

Stephen Burks (född 1969, baserad i New York) är designer och professor i arkitektur vid Columbia University i New York. Burks är utbildad vid Illinois Institute of Technology i Chicago och Columbia University. Han är den förste afroamerikanen att motta Smithsonian Cooper Hewitt National Design Award i produktdesign. På egen hand eller genom samarbete med ideella organisationer som Aid To Artisans, Artesanias de Colombia, Clinton Global Initiative, Design Network Africa och Nature Conservancy har Burks arbetat med produktutveckling i samarbete med hundratals konsthantverkare i över 15 länder på sex kontinenter. Burks drivs av en designvision som innefattar en mångfald av kulturella perspektiv. Hans projekt Man Made överbryggar klyftan mellan autentisk produktion i utvecklingsländer, industriell tillverkning och samtida design. 

Burks har ställt ut internationellt på bland annat Art Basel/Design Miami, Cooper-Hewitt National Design Museum, MAD Museum of Art & Design, Philadelphia Art Museum, Salone del Mobile, Milano, Hong Kong Shenzhen Biennale, Stockholm Furniture Fair och Studio Museum Harlem. Han har bland annat mottagit utmärkelserna Illinois Institute of Technology Alumni Professional Achievement Award, Brooklyn Museum Modernism Young Designer Award och United States Artists Architecture & Design Target Fellowship Grant. Burks har även verkat som produktutvecklingskonsult för globala varumärken som Dedon, Missoni och Swarovski. 

Kontakter

Bilder

Ett hus i skymningen med snedtak och glasfasad
Huset för residenset i Värnamo, ritat av Bruno Mathsson.
Ladda ned bild
Baksidan av en man som håller upp handen mot ett stort runt kontverk.
Stephen Burks Broom Thing från tiden som designkonsult för studenter på Berea College.
Ladda ned bild
En loungestol hänger från en trädgren med berg i bakgrunden.
Stephen Burks Kida Swing (Dedon) från 2020.
Ladda ned bild

Följ Region Jönköpings län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Jönköpings län

Rachel De Basso utvald av EU-kommissionen att tala på Brysselkonferens4.4.2024 09:03:43 CEST | Pressmeddelande

EU-kommissionen har valt ut Rachel De Basso för att delta och tala på Cohesion Forum i Bryssel som pågår den 11-12 april. Konferensen har fokus på EU:s regionalpolitik och hur de beslut som tas på EU-nivå påverkar den regionala utvecklingen i medlemsstaterna. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ska tala och Rachel De Basso kommer som enda svenska talare vara en röst för svenska regioner.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye