BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Bris välkomnar en total reform av statlig tvångsvård för barn

Dela

Idag meddelar regeringen att den tillsätter en utredning om en total reform av den statliga barn- och ungdomsvården. Utredaren ska bland annat lämna förslag om en ny organisation och göra barn och unga delaktiga i arbetet. Bris är dock kritiska till att isoleringen av barn inte ska utredas.

Barn som är placerade är några av samhällets mest utsatta barn. Det är barn som ofta saknar ett skyddsnät med vuxna och ett tryggt hem. Att barn placerade på SiS idag lever med våld och inte får den vård och behandling de behöver och är ett stort misslyckande från samhället. 

- Vi har tillsammans med många andra barnrättsorganisationer länge efterfrågat en reform på SiS. Det viktigaste av allt är att reformen leder till praktisk förändring för de barn som behöver en placering. Vi räknar med att utredningen bidrar till ett paradigmskifte i hur vårt samhälle ser på och behandlar barn, säger Magnus Jägerskog generalsekreterare på Bris. 

I samband med reform av SiS har Bris tydligt efterfrågat att utredningen också tittar på lagstiftningen som idag tillåter att barn hålls isolerade (avskiljningar). Sverige har fått omfattande kritik för denna lagstiftning, från bland annat FN:s barnrättskommitté och FN:s tortyrkommitté. 

- Det är en besvikelse att utredningen inte har fått uppdraget att se över lagstiftningen om isolering av barn. Särskilt mot bakgrund av att ett enat socialutskott så sent som i maj 2022 uttalade behovet av att stoppa avskiljningar av barn. Vår förhoppning är därför att utredningen även kan lyfta behovet av att se över frågan om avskiljningar, det viktigt att vi inte tappar denna fråga, säger Anna Dorrian, påverkansansvarig på Bris.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.

Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Bris stöttar barn med vänner eller syskon i kriminella nätverk23.4.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Bris riktar strålkastarljuset mot närstående till personer som är kopplade till gängkriminalitet. Tusentals har redan nåtts av budskapet att de inte behöver vara ensamma med sina känslor genom kampanjen “Det är inte för sent”. – Vi vill att alla syskon, vänner och partners som behöver stöd ska veta att de har rätt till det. Och veta att Bris finns, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare vid Bris, Barnens Rätt i Samhället.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye