Kungliga Operan

Kungliga Operan och Dramaten på Folk och Kultur: Larmen om miljonhyror för kulturen och byggnader som vittrar sönder - vad är lösningen?

Dela

Under kulturkonventet anordnar Kungliga Operan och Dramaten ett gemensamt seminarium om hyresmodellerna för statens kulturinstitutioner. Värdar är Fredrik Lindgren, vd för Kungliga Operan och Kitte Wagner, nytillträdd vd för Dramaten. Seminariet äger rum i Eskilstuna den 8 februari kl 10.00 – 10.45 på Stiga Arena, Folk och Kulturs stora scen.

Flera statliga kulturinstitutioner larmar om att de befinner sig i ett ekonomiskt nödläge. De menar att Fastighetsverkets hyror äter upp bidragen till verksamheten. Om ingenting ändras kan viktiga kulturbyggnader tvingas stänga. Regeringen tittar nu på frågan. Men vad är lösningen? Vad är egentligen en rimlig hyra för att få kulturens olika byggnader och institutioner att fortsätta finnas kvar? Finns det andra hyressättningsmodeller som vi kan inspireras av? Måste politiken tänka helt om vad gäller kostnader för kulturens fastigheter om våra institutioner ska finnas kvar - ska det vara 0 kronor i hyra? Hur skapar vi beslut som istället för att lämna oss med fastigheter som vittrar sönder bygger samhällen där det går att skapa rik kultur? I det här seminariet har vi inte alla svar men vi ställer de relevanta och radikala frågorna. Vi behöver hjälpas åt att hjälpa politiken landa rätt vad gäller förutsättningarna för att kunna skapa en kultur för alla!

Arrangörer: Kungliga Operan och Dramaten

Plats: Stora scenen, Stiga Sports Arena

Tid: 8 februari kl. 10:00 – 10:45

Medverkande:

Fredrik Lindgren, vd Kungliga Operan

Kitte Wagner, vd Dramaten

Johan Zachrisson, chef affärsutveckling Fabege

Katrin Behdjou Arshi, chef stadsutveckling Fastighetsägarna

Moderator: Matilda Westerman

Folk och Kultur är ett kulturpolitiskt konvent i Eskilstuna. Initiativtagare är Länsteatrarna i Sverige, Regional Musik i Sverige och Länsmuseernas Samarbetsråd, projektägare är den ideella föreningen Kulturlyftet. Årets Folk och Kultur äger rum 7-10 februari.

Kontakter

Bilder

Fredrik Lindgren, vd Kungliga Operan. Foto: Kungliga Operan/Markus Gårder
Fredrik Lindgren, vd Kungliga Operan. Foto: Kungliga Operan/Markus Gårder
Ladda ned bild
Kitte Wagner, vd Dramaten. Foto: Dramaten/Micke Sandström
Kitte Wagner, vd Dramaten. Foto: Dramaten/Micke Sandström
Ladda ned bild

Om Kungliga Operan

Kungliga Operan är Sveriges nationalscen för opera och balett och grundades av Gustav III 1773. Hos oss upplever du föreställningar i världsklass. Vi bjuder på starka känslor, tyll, tåspets och tragik med Kungliga Operans solister, Kungliga Operans kör, Kungliga Hovkapellet, Kungliga Baletten samt övriga medarbetare på och bakom scenen.

Följ Kungliga Operan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungliga Operan

Hösten på Kungliga Operan – en helande kraft i en orolig tid11.4.2024 11:07:29 CEST | Pressmeddelande

Det blir en storslagen höst på Kungliga Operan, som bjuder på kärlek, dramatik och en ny blick på den svenska historien i Gustavia, en nyskriven balett om Sveriges okända prins Gustav Badin Couschi. Världsstjärnor som Peter Mattei i Wozzeck och Nina Stemme i Jenufa gästar Operahuset och publiken bjuds även på älskade favoriter som Carmen, Tosca, Sweeney Todd och Askungen. Unga Operan bjuder på urpremiär av den interaktiva dansföreställningen Forever, med koreografi av Mari Carrasco och musik av Mikael Karlsson. »Vi befinner oss i en turbulent och orolig tid. Vi på Operan när en dröm om att den starka konst som vi presenterar i och utanför Operahuset är allmängiltig, att den kan förena människor oavsett bakgrund. Sådana drömmar och ambitioner behövs i en tid där samhällen slits itu av konflikter och splittring«, säger Kungliga Operans vd Fredrik Lindgren. Höstens biljetter släpps den 2 maj.

Gustavia – the story of the unknown prince of Sweden25.3.2024 15:15:06 CET | Pressmeddelande

A new classical ballet depicting the life of Gustav Badin at the Swedish Royal Court, choreographed by Pär Isberg and directed by Amir Chamdin. Gustavia depicts the story, unknown to many Swedes, of two boys growing up at the same time at the Swedish Royal Court; the future king, Gustav III, and his adopted brother, Gustav Badin. Originally named Kwasi/Couschi, he is enslaved on the Danish colony of Saint Croix in the West Indies and then brought to Sweden as a gift to Queen Lovisa Ulrika. A social experiment that challenges society's norms takes place, where the two boys are raised together, but in completely different ways. One born prince, the other adopted into the royal family. World premiere at the Royal Swedish Opera on October 18. Tickets on sale May 2.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye