Booli

Ny rapport: Så påverkades nyproduktionen under 2023

Dela

Under 2023 fanns färre nyproducerade lägenheter ute på marknaden. Även andelen verifierat sålda lägenheter sjönk mot 2022 och landade på en historiskt låg nivå. Som ett resultat av marknadsläget har även allt fler bostäder blivit prissänkta under året. Det visar ny statistik från bostadssajten Booli i en summering av det gångna året på nyproduktionsmarknaden.

Till skillnad från andrahandsmarknaden är nyproduktionsmarknaden mer trögrörlig vid svängningar på bostadsmarknaden. Det beror bland annat på att det kommer ut fler bostäder i samma område och att ledtiderna mellan försäljning och inflytt är längre. På andrahandsmarknaden får mäklaren snabbt feedback på om exempelvis priset var felsatt genom att det inte kommer spekulanter på visning. På så sätt kan mäklaren i samråd med säljaren justera priset direkt, medan det för nyproduktion tar längre tid. 

Utbudet under året bestod av 20 773 nyproducerade lägenheter till salu. Det är en minskning med 4 procent mot 2022, då fanns det totalt 25 779 lägenheter till salu. Minskningen beror på färre påbörjade nyproduktionsprojekt under året.

- Nyproduktionsmarknaden har drabbats extra hårt av det tuffa marknadsläget. Även ökade kostnader för byggnation skapade svårigheter att få ihop kalkylerna som i sin tur leder till färre startade projekt, säger Jennie Leffler, affärsområdesansvarig för Booli Pro. 

Storleksmässigt bestod majoriteten av utbudet av tvåor och treor. Under 2023 fanns fler tvåor ute till salu än treor, till skillnad från exempelvis 2022 då utbudet till större del bestod av treor. 

Fortsatt rekordhöga kvadratmeterpriser

Till skillnad från andrahandsmarknaden används vanligtvis inte budgivning vid köp av nyproduktion, bostäderna säljs istället till fasta priser. Utgångspriset för en nyproducerad lägenhet var i genomsnitt 51 500 kronor per kvadratmeter och medelboarean var 70 kvadratmeter. Det är, likt tidigare år, mycket höga prisnivåer. År 2022 kostade en lägenhet i snitt 50 100 kronor per kvadratmeter.

Även kvadratmeterpriset på sålda lägenheter var högt. I snitt såldes en nyproducerad lägenhet för 53 000 kronor per kvadratmeter. Det är en ökning med 8 procent mot 2022. Viktigt att komma ihåg är att slutpriserna för nyproduktion baseras på betydligt färre avslutade affärer 2023 än tidigare år. 

Jämfört med prisnivån på successionsmarknaden blir skillnaden stor. I genomsnitt kostade en lägenhet på andrahandsmarknaden 45 800 kronor per kvadratmeter. Det indikerar att nyproduktionen ännu inte helt har hunnit anpassa sig efter de nya marknadspriserna. Det beror bland annat på att priserna sätts i ett tidigt skede och det tar tid att justera priserna för ett helt projekt. Det kan även bero på att det inte finns tillräckligt med marginaler att sänka, eftersom att kostnaderna har ökat.

null

Bildtext: Observera att successionen har budgivning utifrån utropspriserna, under 2023 var dock budgivningarna knappt märkbara.

- Vad gäller prisnivån så ser vi att det görs justeringar på lite olika sätt i olika skeden. Vi kan följa andelen prissänkta objekt men det förekommer även avgiftsfria månader för specifika projekt. När nyproduktionen är inflyttningsklar och ekonomisk plan är säkrad av bostadsutvecklaren förekommer det också att bostäderna som är kvar läggs ut på andrahandsmarknaden med möjlig budgivning, säger Jennie Leffler.

Färrde nyprodutionsaffärer

Andelen verifierat sålda lägenheter fortsatte att sjunka kraftigt mot tidigare år. Sannolikt berodde detta på det osäkra bostadsmarknadsläget och de höga prisnivåerna på en marknad med nedåtgående prisutveckling. 

- Osäkerheten på bostadsmarknaden ledde under året till en svagare efterfrågan för nyproduktion och därmed färre avslutade affärer. Det blir intressant att följa utvecklingen framåt nu. Allteftersom fler nyproducerade bostäder blir inflyttningsklara ges köparna möjlighet att köpa och sälja bostad utifrån samma marknadsförutsättningar, vilket bör anses positivt, Jennie Leffler. 

Försäljningstiderna på nyproduktionsmarknaden ökade igen under 2023. I snitt låg en lägenhet ute till salu i 226 dagar. Det är en kraftig ökning jämfört med tidigare år då den genomsnittliga tiden var 128 dagar under 2020 och 74 dagar under 2021. 

null

Medelavgiften för de lägenheter som låg ute till försäljning ökade från 786 kr/kvm år 2021 till 835 kr/kvm år 2022. Det är en ökning med 6%. Ökningen beror bland annat på höjda driftkostnader och räntekostnader.

Du hittar rapporten i sin helhet i bifogat dokument.

Kontakter

Dokument

Följ Booli

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Booli

Så var nyproduktionsåret 20246.3.2025 07:16:00 CET | Pressmeddelande

2024 blev ännu ett frostigt år på nyproduktionsmarknaden. Utbudet av nyproducerade lägenheter sjönk till rekordlåga nivåer och försäljningstiderna var fortsatt långa. Dessutom fick en stor del av de inflyttningsklara bostäderna flyttas över till successionsmarknaden. Det står klart när bostadssajten Booli sammanfattar året som gått. Samtidigt nådde de nyproducerade bostäder som faktiskt såldes det högsta genomsnittliga kvadratmeterpriset sedan Booli började mäta 2013.

Drömboendet kan försvinna innan du ser det – ny trend skakar om bostadsmarknaden27.2.2025 07:16:00 CET | Pressmeddelande

För 25 år sedan var det vanligt att kolla på bostäder via traditionella annonser i papperstidningar. Sedan kom digitala annonssidor. Men nu sker en tyst revolution som ritar om spelplanen för köpare och säljare. En ouppmärksammad jättemarknad växer fram – segmentet "snart till salu", som främst består av oannonserade objekt, har exploderat och står nu för hela 41 procent av utbudet på Booli. Ett flertal av dessa objekt säljs redan direkt på förmarknaden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye