Kungliga Operan

Sova vaken utvald till BIBU 2024

Dela

Sova vaken - en liten opera om stora känslor, hade urpremiär sommaren 2022. Nu är den utvald till Föreställningen är skapad av Unga Operan i samarbete med Riksteatern barn och unga och Parkteatern i Stockholm och spelades såväl i Stockholms parklekar som på skolor runt om i landet.

Sova vaken, Unga Operan. Foto: Kungliga Operan/Sören Vilks
Sova vaken, Unga Operan. Foto: Kungliga Operan/Sören Vilks

Sova vaken är utvald att framföras under BIBU, scenkonstbiennal för barn och unga, som hålls i Helsingborg 15 -18 maj.

»Vi är otroligt stolta över att Sova vaken, en stor opera i ett litet format, blivit utvald till BiBU 2024. Daniel Nelsons storslagna musik och Irena Kraus ömsinta historia låter existentiella frågor kring separation och förlust möta vardag och fantasi. Föreställningen har mött barn över hela Sverige, tack vare samarbetet med Riksteatern barn/unga – nu ser vi fram emot att spela föreställningen i Helsingborg«, säger Ellen Lamm, konstnärlig chef för Unga Operan och tf Operachef för Kungliga Operan.

Sova vaken hade urpremiär sommaren 2022 på Parkteaterns scen i Akalla By sommaren 2022 och efter att den spelats i parklekar runt om i Stockholm tog Riksteatern med uppsättningen på turné till skolor i hela Sverige.

Det är en storslagen operaföreställning i litet format, skapad av kompositören Daniel Nelson, librettisten Irena Kraus och regissören Gustav Englund. Publiken från 6 år och upp till mellanstadieåldern får möta flickan Gun och hennes katt Majs, som blir en viktig vän när Guns föräldrar bara bråkar. En musikalisk upplevelse med en historia som alla kan relatera till – att vara rädd för det okända och att finna tröst där man minst anar det.

”En skilsmässa ur barnperspektiv som inte väjer för de stora känslorna”, skrev Svenska Dagbladets recensent.

Medverkande:
Gun –Jessica Elevant                                                              
Katten Majs – Ulrika Skarby

Musik: Daniel Nelson
Text: Irena Kraus
Regi: Gustav Englund
Scenografi och kostym: Johanna Mårtensson        

Dirigent: David Björkman

Musiken är inspelad med Kungliga Hovkapellet och Kungliga Operans kör. 

Tack till Wallenius

Kontakter

Bilder

Pressbild BIBU, Sova vaken, Unga Operan / Kungliga Operan 2022.
Pressbild BIBU, Sova vaken, Unga Operan / Kungliga Operan 2022.
Ladda ned bild

Om Kungliga Operan

Kungliga Operan är Sveriges nationalscen för opera och balett och grundades av Gustav III 1773. Hos oss upplever du föreställningar i världsklass. Vi bjuder på starka känslor, tyll, tåspets och tragik med Kungliga Operans solister, Kungliga Operans kör, Kungliga Hovkapellet, Kungliga Baletten samt övriga medarbetare på och bakom scenen.

Följ Kungliga Operan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungliga Operan

Hösten på Kungliga Operan – en helande kraft i en orolig tid11.4.2024 11:07:29 CEST | Pressmeddelande

Det blir en storslagen höst på Kungliga Operan, som bjuder på kärlek, dramatik och en ny blick på den svenska historien i Gustavia, en nyskriven balett om Sveriges okända prins Gustav Badin Couschi. Världsstjärnor som Peter Mattei i Wozzeck och Nina Stemme i Jenufa gästar Operahuset och publiken bjuds även på älskade favoriter som Carmen, Tosca, Sweeney Todd och Askungen. Unga Operan bjuder på urpremiär av den interaktiva dansföreställningen Forever, med koreografi av Mari Carrasco och musik av Mikael Karlsson. »Vi befinner oss i en turbulent och orolig tid. Vi på Operan när en dröm om att den starka konst som vi presenterar i och utanför Operahuset är allmängiltig, att den kan förena människor oavsett bakgrund. Sådana drömmar och ambitioner behövs i en tid där samhällen slits itu av konflikter och splittring«, säger Kungliga Operans vd Fredrik Lindgren. Höstens biljetter släpps den 2 maj.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye