WWF

Regeringen tillsätter skogsutredning som andas 70-talspolitik

Dela

Regeringen har under onsdagen meddelat att de kommer att se över den nuvarande skogspolitiken. Fokus vid pressträffen låg på en ökad produktion samtidigt som hotet mot den biologiska mångfalden utelämnas helt och i stället kommer ses över i en artskyddsutredning.

Marcus Westberg / WWF

– Pressträffens fokus på ökad produktion av skogsbiomassa andades en återgång till en förklädd produktionsinriktad skogspolitik från 1970-talet. Här har skogsindustrins önskemål tydligen fått regeringens öra, säger Peter Roberntz, skogsexpert på Världsnaturfonden WWF.

– Det är svårt att se hur förslag på ökad skogsproduktion, regelförenklingar och sannolika försämringar i miljötillsyn i skogen kommer leda till att stärka balansen mellan skogspolitikens jämställda mål på produktion och miljö. Men också hur dessa kommer bidra till Sveriges internationella åtaganden avseende biologisk mångfald.

Utredningen, som ska redovisas senast 31 augusti 2025, innehåller inte artskyddet, utan den ska ses över i en separat artskyddsutredning.

Kontakter

Världsnaturfonden WWF är med sina sex miljoner supportrar en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer. Vi arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer - genom att bevara den biologiska mångfalden, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt samt minska föroreningar och ohållbar konsumtion.

Följ WWF

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från WWF

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye