Linköpings kommun

Nu byggs nya Fenomenmagasinet

Dela

Nu är ett första spadtag för Fenomenmagasinets nya hus taget. De nybyggda lokalerna beräknas stå klara under andra halvan av 2025 . Det symboliska spadtaget blev i sann Fenomenmagasinet-anda med en hemmabyggd grävskopemaskin som sattes igång av förskolebarn från Skattegårdens förskola och avdelningen Mulle meck.

Tre personer står på rad. De har orangea västar på sig. Det är snö ute
Kristina Edlund, kommunstyrelsens ordförande, Micael Antamo, vd Lejonfastigheter och Åsa Mistrén Kämpe, chef Fenomenmagasinet Foto: Fanny Miles

– Äntligen är grävskopan i marken. Vi ser fram emot att få öppna vår verksamhet igen i nya lokaler, säger Åsa Mistrén Kämpe, chef på Fenomenmagasinet.

Nytt hus på Valla gård

Spadtaget ägde rum på platsen där det nya Fenomenmagasinet kommer att ligga, på Valla gård, nära universitetet, Vallaskogen och Gamla Linköping. 

– Det här kommer bli en trivsam och inspirerande mötesplats. Jag hoppas att ännu fler unga med olika bakgrunder från hela Östergötland kommer besöka Fenomenmagasinet. Det är värdefullt att få öppna dörren till naturvetenskap och teknik, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande.

Hemmabyggd grävmaskin

Under spadtaget var förskolebarn från Skattegårdens förskola i Skäggetorp särskilt inbjudna. Deras stora uppgift blev att starta igång den grävskopemaskin som Fenomenmagasinet byggt för spadtaget. En knapptryckning och maskinen startade igång och barnen jublade. 

Fenomenmagasinet har en lång historia som science center i Linköping och regionen. I början av 2022 flyttade verksamheten  ur sina lokaler i Gamla Linköping, och har sedan dess bedrivit en mobil verksamhet. 

– Sedan flytten har vi pratat med både Fenomenmagasinet och Kulturfastigheter och när möjligheten kom att bygga nytt på den här tomten kändes det självklart. Det är en fantastisk plats och känns bra att vi kan hjälpa till att uppfylla Fenomenmagasinets behov som finns för deras unika verksamhet, säger Micael Antamo, vd för Lejonfastigheter som är byggherre för Fenomenmagasinet.

Projektbudgeten för bygget av Fenomenmagasinet ligger på 85 miljoner kronor.

Flera involverade parter

Det är i nuläget tre parter som står för Fenomenmagasinets verksamhet, Linköpings kommun, Region Östergötland samt Linköpings universitet. Tekniska verken tillkommer som en fjärde part från 2025 för att möjliggöra verksamhetens fortsatta utveckling.

Under ett normalår tar Fenomenmagasinet  emot cirka 40 000 besökare per år. Av dessa är cirka 25 000 allmänhet och cirka 15 000 elever från hela regionen. 

Under byggprocessen på Valla gård kommer gång- och cykelvägen genom Valla gård att tillfälligt ledas om. I övrigt är verksamheten i Gamla Linköping och på Valla gård igång som vanligt. 

Kontakter

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 165 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

Lägsta antalet hushåll med ekonomiskt bistånd på tio år21.2.2024 08:00:06 CET | Pressmeddelande

Under flera år har antalet hushåll med ekonomiskt bistånd sjunkit i Linköping. Januari 2024 var antalet utbetalningshushåll 616 stycken färre än i januari 2021. I januari 2024 erhöll 2087 hushåll ekonomiskt bistånd vilket är det lägsta antalet på åtminstone 10 år. Även det långvariga ekonomiska biståndet fortsätter att minska. Under hela 2023 har trenden varit nedåtgående. Januari 2024 var det 287 färre långvariga hushåll jämfört med januari 2023.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye