Volkswagen Group Sverige AB

Volkswagen Group grundar företag inom artificiell intelligens

Dela

Med AI Lab vill Volkswagen Group förenkla samarbeten med teknikföretag i syfte att utnyttja innovationspotentialen och den snabba utvecklingen inom AI-sektorn.

  • Digitala produkter baserade på artificiell intelligens (AI) kommer att spela en nyckelroll för Volkswagen Group i framtiden
  • Volkswagen Group avser att förenkla samarbeten med teknikföretag och utnyttja AI-sektorns innovationspotential på bästa sätt
  • Ett nytt ”AI Lab” inom koncernen kommer att fungera som ett globalt nätverk med kompetenscenter och inkubator
  • ”AI Lab” ska identifiera nya produktidéer kopplade till AI och samarbeta med teknikföretag när behovet uppstår.

I framtiden kommer digitala produkter baserade på artificiell intelligens (AI) att spela en viktig roll för Volkswagen Group. Nya infotainment- och navigationsapplikationer, högpresterande röstigenkänning, utökade fordonsfunktioner och djupintegrering av digitala ekosystem i bilen kommer att ge kunderna avsevärda fördelar och förbättra produktupplevelsen. Därför har Volkswagen Group inrättat ett specialiserat ”AI Lab” som ska fungera som ett globalt nätverk med kompetenscenter och inkubator. AI Lab kommer att identifiera nya produktidéer för Volkswagen Group och samordna dem internt inom koncernen. I takt med att behovet uppstår kommer detta även att omfatta samarbeten med tekniksektorn i Europa, Kina och Nordamerika. Genom att anta detta tillvägagångssätt vill Volkswagen Group förenkla samarbeten med teknikföretag i syfte att utnyttja innovationspotentialen och den snabba utvecklingen inom AI-sektorn på bästa sätt. Målet är att snabbt utveckla digitala prototyper och överföra dem till koncernens varumärken för implementering.

"Vi vill erbjuda våra kunder äkta mervärde med artificiell intelligens. Vi strävar efter att koppla samman externa digitala ekosystem med bilen och skapa en ännu bättre produktupplevelse", säger Oliver Blume, VD för Volkswagen Group och Porsche AG. "Samarbeten med teknikföretag är avgörande för oss. I framtiden avser vi att förenkla samarbeten både organisatoriskt och kulturellt."

Volkswagen satsar på att ta in AI-produkter i bilen och fordonsmiljön

Volkswagen Group har åtagit sig att kontinuerligt integrera nya digitala produkter med artificiell intelligens i sina bilar och erbjuda kunderna mervärde utöver sina bilar.

Bland annat ser koncernen stor potential i högpresterande röstigenkänning och tjänster som kopplar samman användarnas egna digitala miljöer med bilen. Utökade fordonsfunktioner kommer att vara lika viktiga. Dessa kan omfatta AI-optimerade laddningscykler för elfordon, meddelande om underhåll och sammankoppling av fordon med infrastruktur, t.ex. kundernas egna hem ("smarta hem").

AI Lab ska identifiera produktidéer och snabbt ta fram prototyper

AI Lab kommer inte att tillverka några produktionsmodeller utan ska fungera som inkubator för Volkswagen Group. Företaget kommer att identifiera nya produktidéer kopplade till artificiell intelligens över hela världen. AI Lab kommer sedan att utveckla mycket lovande koncept tillsammans med partners där behovet uppstår, för att ta fram tidiga prototyper. AI Lab kommer att ha ett team med experter på artificiell intelligens och ska arbeta nära alla varumärken. Styrelsen kommer att bestå av ledande representanter för varumärkesgrupperna.

AI Labs slimmade och kraftfulla organisation och varumärkesgruppernas direkta involvering i styrelsen kommer att möjliggöra kommunikation mellan likvärdiga partners inom den dynamiska AI-sektorn, påskynda processer och förenkla samarbetet mellan fordonsindustrin och teknikföretagen.

"Med vårt nya AI Lab kombinerar vi teknisk expertis, flexibilitet och snabbhet i samarbete med externa partners. Detta kommer att vara avgörande i den mycket dynamiska AI-sektorn", säger Michael Steiner, chef för forskning och utveckling på Volkswagen Group och medlem i styrelsen för forskning och utveckling på Porsche AG. ”Vi kommer att driva mycket lovande initiativ på marknaden, tillsammans med partners där det är nödvändigt, oberoende av befintliga arrangemang och andra länkar i serieproduktionen.”

Inledande samtal om de första produkterna pågår redan med internationella teknikföretag.

Högprofilerat team leder nya AI Lab

I AI Labs styrelse ingår Carsten Helbing som VD och Carmen Schmidt som CLO & CBO. Erkända experter på artificiell intelligens kommer att ansvara för tekniska ledningsfunktioner. Styrelsen kommer att bestå av styrelsemedlemmar från märkena Volkswagen, Audi och Porsche.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

AI Lab - ett nybildat bolag inom Volkswagen Group.
AI Lab - ett nybildat bolag inom Volkswagen Group.
Ladda ned bild

Dokument

Volkswagen Group Sverige är ett helägt dotterbolag till Europas största bilproducent Volkswagen Group. Volkswagen Group Sverige är den största bilimportören på den svenska marknaden och har sitt huvudkontor i Södertälje. Gruppen marknadsför bilar av märkena Volkswagen, Skoda, Audi, SEAT/CUPRA, VolkswagenTransportbilar och Porsche.

Följ Volkswagen Group Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Volkswagen Group Sverige AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye