Vänsterpartiet Skåne

Regionstyrelsen säger nej till att driva den egna kollektivtrafiken

Dela

Idag föreslog regionstyrelsen att säga nej till Vänsterpartiets förslag om att låta Region Skåne driva sin egen kollektivtrafik. Synd, tycker Vänsterpartiets regionråd Alexandra Thomasson.

- Vi skulle få betydligt mer att säga till om vad gäller arbetsvillkor för de anställda, säger hon.

Förvaltningen har gett ett utförligt svar i ärendet där man bl.a. menar att de problemen med sena bussar och tåg och stressade anställda inte automatiskt skulle lösas av att man bytte driftsform. Det håller Vänsterpartiet med om: det var aldrig ett alternativ att inte driva på för betydligt bättre arbetsmiljö och bra resor i regional regi.

I förvaltningens svar finns ett förslag om att låta K2, Nationellt kunskapscenter för kollektivtrafik, utreda vad de kallar en uppenbar paradox: ”Hur skapas ett effektivt kollektivtrafiksystem med hög punktlighet och bra utbud utan att förarna känner sig klämda?”

- Vi är helt eniga i att en annan driftsform inte automatiskt löser problem, säger Alexandra Thomasson. Problemet med att trafiken drivs av företag är vi inte kan lösa dem alls: det är väldigt svårt att ställa direkta krav på arbetsmiljön för de anställda, vi kan helt enkelt inte garantera att de som arbetar i den regionala trafiken har det bra. Samtidigt är det våra skatter och biljettpengar som både driver trafiken och går till vinster i företagen. Vi hade hellre sett att regionen fick direkt ansvar och möjlighet att påverka arbetsmiljön, avslutar hon.  

Frågan avgörs slutligen av regionfullmäktige.

Nyckelord

Kontakter

Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet. Det är när vi tillsammans ser till att välfärden och samhället ställer upp för oss alla och envar som vår individuella frihet växer. Inom sjukvården innebär det drift i egen regi för att säkra en jämlik tillgång till god vård. Bäst vård får man om patienternas behov får styra och låter skattepengarna finansiera verksamheten istället för att gå till vinster för välfärdföretagen. Sänkta avgifter för biljetter till ett modernt järnvägsnät, ett utbyggt nät av stadsbussar och regionala busslinjer som binder ihop hela regionen är Vänsterpartiets vision. Fri kollektivtrafik är framtiden! Vänsterpartiet vill bygga ett Skåne för alla – inte bara för de rikaste.

Följ Vänsterpartiet Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Skåne

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye