Hyresgästföreningen Region Sydost

Hyrorna klara för Eksjöbostäder

Dela

Efter ett beslut från Hyresmarknadskommittén (HMK) är nu årets hyresförhandling mellan Hyresgästföreningen och Eksjöbostäder klar. Hyrorna höjs med i genomsnitt 5,4 procent från den första januari 2024. Eksjöbostäder ville från början höja hyrorna med 10,2 procent.

Eksjöbostäder höjer hyrorna med 5,4 procent
Eksjöbostäder höjer hyrorna med 5,4 procent

- Vi stod för långt ifrån varandra i förhandlingarna och kunde helt enkelt inte komma överens. Vi hade aldrig kunnat gå med på några tvåsiffriga hyreshöjningar, det är helt orimligt. Jag hade självklart hellre sett en lokal överenskommelse, men när det inte går är det bra att HMK kan kliva in, säger Odisho Anwya, förhandlare Hyresgästföreningen region Sydost.

När hyresförhandlingarna mellan Eksjöbostäder, det allmännyttiga bostadsbolaget i Eksjö, och Hyresgästföreningen inleddes ville bolaget höja hyrorna med 10,2 procent. Efter flera försök att närma sig varandra kunde parterna ändå inte komma överens. Eksjöbostäder valde att stranda förhandlingarna och lämna ärendet vidare till HMK. I HMK avgörs tvister där Hyresgästföreningen och kommunalt ägda bostadsbolag som Eksjöbostäder inte kan komma överens.

- Det ekonomiska läget påverkar alla och många hyresgäster har det väldigt tufft nu, bara att klara av sin vardag. Hyran är för många den största utgiften varje månad och en hyreshöjning kan få stor påverkan, säger Odisho Anwya.

HMK har nu fattat sitt beslut och hyrorna för Eksjöbostäders hyresgäster höjs med 5,5 procent för lägenheter som har varmhyra, 3,89 procent för lägenheter med kallhyra och 4,05 procent för lägenheter som har presumtionshyra. Presumtionshyra är en särskild hyra som nybyggda lägenheter ofta har och som ligger högre än vanliga hyror. De nya hyrorna gäller från den första januari 2024 och hyresgästerna får därför en retroaktiv hyreshöjning.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Eksjöbostäder höjer hyrorna med 5,4 procent
Eksjöbostäder höjer hyrorna med 5,4 procent
Ladda ned bild

Om oss

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Sydost

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Sydost

Hög hyreshöjning för särskilda boende för äldre i Motala15.4.2024 15:53:53 CEST | Pressmeddelande

Hyrorna för särskilda boenden för äldre i Motala höjs med i genomsnitt 14,1 procent, efter att kommunen anlitat en konsult för att höja hyrorna. Kommunen och Hyresgästföreningen har efter långa förhandlingar enats om en förlikning i hyresnämnden. – Från början ville kommunen höja hyrorna med upp till 40 procent, vi har gjort allt vi kunnat för att sänka det extrema kravet, säger Karen Cornell, förhandlare Hyresgästföreningen region Sydost.

Skiljeman avgör hyrorna i Ronneby9.4.2024 12:07:37 CEST | Pressmeddelande

En särskild skiljeman avgjorde årets hyresförhandling mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Syd i Ronneby. Parterna kunde inte komma överens och ärendet lämnades vidare till en särskild skiljeman, som sedan 2023 kan användas för att avgöra tvister om hyror. Skiljemannen har nu kommit med en rekommendation som innebär en hyreshöjning på 5,65 procent från den 1 januari 2024. Vissa hyresgäster får dock sin höjning senare än andra.

Skrämselpropaganda mot hyresgäster i Växjö19.3.2024 09:34:12 CET | Pressmeddelande

Victoriahem, Heimstaden och Svea Fastigheter i Växjö skickar krav om hyreshöjningar direkt till sina hyresgäster, efter att de inte kommit överens med Hyresgästföreningen om årets hyreshöjning. Hyresgästföreningen uppmanar alla hyresgäster hos de tre bolagen i Växjö att inte betala den nya hyran. - I stället för att förhandla väljer man att försöka skrämma sina hyresgäster för att få vad man vill, säger Susanne Filipsson förhandlingsdelegat Hyresgästföreningen region Sydost.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye