Hyresgästföreningen Region Sydost

Hyreshöjning för Witalabostäders hyresgäster

Dela

Hyresgästföreningen och Witalabostäder kunde inte komma överens om årets hyreshöjning. Förhandlingen lämnades över till Hyresmarknadskommittén (HMK) som nu har fattat ett beslut. Från den 1 januari 2024 höjs hyrorna med 5,7 procent. Witalabostäder ville från början höja hyrorna med cirka elva procent.

Witalabostäder höjer hyrorna med 5,7 procent
Witalabostäder höjer hyrorna med 5,7 procent

- Det är en hög höjning och jag förstår att det kommer bli kännbart för många hyresgäster. Många har det dessutom redan tufft ekonomiskt. Vi hade så klart gärna sett en lägre höjning, men vi rättar oss efter HMK:s beslut, säger Odisho Anwya, förhandlare Hyresgästföreningen region Sydost.

De årliga hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Witalabostäder i Vetlanda ledde inte till någon överenskommelse. I stället valde Witalabostäder att stranda förhandlingarna och lämna ärendet vidare till HMK. När ett kommunalt bostadsbolag som Witalabostäder och Hyresgästföreningen inte kommer överens i hyresförhandlingarna, kan ärendet lämnas vidare till HMK som tar beslut som oberoende part. Nu kommer beslutet om årets hyreshöjning från HMK; hyrorna för Witalabostäders hyresgäster höjs med i genomsnitt 5,7 procent. De nya hyrorna börjar gälla från den första januari 2024, vilket innebär att det blir en retroaktiv höjning.

- Witalabostäder har inte visat någon förhandlingsvilja, vilket jag tycker är anmärkningsvärt. Ett allmännyttigt bostadsbolag som Witalabostäder har i uppdrag att se till hyresgästernas bästa och arbeta för att det ska finnas bostäder till alla i kommunen. Man kan tycka att det ansvaret rimmar illa med att kräva en tvåsiffrig hyreshöjning mitt under ekonomiskt svåra tider, som drabbat hyresgästerna oerhört hårt, säger Odisho Anwya.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Witalabostäder höjer hyrorna med 5,7 procent
Witalabostäder höjer hyrorna med 5,7 procent
Ladda ned bild

Om oss

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Sydost

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Sydost

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye